Connect with us

Antarabangsa

Jenayah Islamofobia Jerman meningkat lebih dua kali ganda tahun lalu

Bilangan jenayah Islamofobia di Jerman meningkat lebih dua kali ganda tahun lalu berdasarkan  angka kerajaan dengan peningkatan dikaitkan dengan perang Israel ke atas Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Bilangan jenayah Islamofobia di Jerman meningkat lebih dua kali ganda tahun lalu berdasarkan  angka kerajaan dengan peningkatan dikaitkan dengan perang Israel ke atas Gaza.
  • Pada 2023, sekitar 1,464 jenayah seluruh negara diklasifikasikan sebagai Islamofobia, berbanding 610 jenayah kebencian anti-Muslim pada tahun sebelumnya, lapor agensi akhbar Jerman dpa memetik jawapan kerajaan berkenaan siasatan oleh Ahli Parlimen Christian Democratic Union (CDU), Christoph de Vries.
  • Sementara itu, polis melaporkan 137 jenayah Islamofobia pada suku pertama tahun ini.
  • Lonjakan dramatik jenayah kebencian anti-Muslim dikaitkan dengan perang Gaza yang semakin memuncak, menurut laporan itu dengan Jerman sebagai salah satu sekutu paling setia Israel.
  • Kerajaan Jerman berulang kali menyatakan kebimbangan mengenai peningkatan Islamofobia di negara itu sejak bermulanya perang Israel ke atas Gaza tahun lalu.

Bilangan jenayah Islamofobia di Jerman meningkat lebih dua kali ganda tahun lalu berdasarkan  angka kerajaan dengan peningkatan dikaitkan dengan perang Israel ke atas Gaza.

Pada 2023, sekitar 1,464 jenayah seluruh negara diklasifikasikan sebagai Islamofobia berbanding 610 jenayah kebencian anti-Muslim pada tahun sebelumnya, lapor agensi akhbar Jerman dpa memetik jawapan kerajaan berkenaan siasatan oleh Ahli Parlimen Christian Democratic Union (CDU), Christoph de Vries.

Sementara itu, polis melaporkan 137 jenayah Islamofobia pada suku pertama tahun ini.

Lonjakan dramatik jenayah kebencian anti-Muslim dikaitkan dengan perang Gaza yang semakin memuncak, menurut laporan itu dengan Jerman sebagai salah satu sekutu paling setia Israel.

Walaupun begitu, kerajaan Jerman berulang kali menyatakan kebimbangan mengenai peningkatan Islamofobia di negara itu sejak bermulanya perang Israel ke atas Gaza tahun lalu.

Sebarang serangan ke atas umat Islam di Jerman, atas sebab agama atau lain-lain, “sama sekali tidak boleh diterima,” kata jurucakap kerajaan Steffen Hebestreit.

“Hampir lima juta umat Islam di Jerman mempunyai hak untuk dilindungi,” katanya.

Perikatan Menentang Islamofobia dan Kebencian Anti-Muslim yang berpangkalan di Berlin juga memberi amaran tentang perkauman anti-Islam semakin meningkat di tengah-tengah konflik Israel-Palestin yang semakin memuncak di Gaza.

“Kami menyaksikan peningkatan perkauman anti-Muslim di Jerman. Ini sesuatu yang kita semua patut ambil berat dan perlu ambil serius,” kata Rima Hanano, ketua pertubuhan bukan kerajaan itu.

“Kita tidak boleh membenarkan pendirian tidak berperikemanusiaan terus dinormalisasi yang dengan itu menjejaskan perpaduan sosial. 

“Semua orang mesti dilindungi daripada keganasan dan ancaman perkauman, anti-semitisme dan lain-lain yang tidak berperikemanusiaan,” katanya.

Dengan populasi lebih 84 juta orang, Jerman mempunyai penduduk Muslim kedua terbesar di Eropah Barat setelah Perancis. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Tentera Mesir dan Israel bertempur di sempadan Rafah

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.
  • Berita yang belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh orang Israel cedera, dan seorang askar Mesir terbunuh, di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.
  • Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini.

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Berita belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh tentera Israel cedera dan seorang askar Mesir terbunuh di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.

Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini. 

Sumber peringkat tinggi itu, yang bercakap dengan TNA dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana tidak diberi kuasa memberi taklimat kepada media, tidak menjelaskan lebih lanjut tetapi berkata “askar Israel membalas tembakan dan kemudian melepaskan tembakan amaran sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.”

Tiada butiran lanjut tersedia serta-merta pada masa penerbitan, tetapi laporan yang tidak disahkan mengatakan tentera Israel dilaporkan berundur dari sempadan Palestin di sempadan Rafah.

Sementara itu, tentera Mesir tidak mengesahkan atau menafikan kejadian itu secara rasmi.

Walaupun secara teknikalnya keamanan dengan Israel wujud sejak 1970-an, warga Mesir bertelagah dengan rejim zionis secara berturut-turut mengenai normalisasi.

Secara diplomatik dan komersial, Kaherah menganggap Israel sebagai sebuah negara mempunyai hubungan kukuh di beberapa kawasan tetapi ketegangan semakin memuncak selepas Israel melancarkan perangnya ke atas Gaza Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending