Connect with us

Antarabangsa

(VIDEO) CNN dedah seksaan ngeri Israel terhadap tahanan Palestin

Tiga pemberi maklumat Israel yang bekerja di kem penyeksaan Sde Teiman, tapak “tahanan” penculikan warga Palestin semasa pencerobohan “Israel” ke atas Gaza tampil dengan penyaksian penderaan sistemik dilakukan rejim zionis.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Keadaan tahanan Palestin di Sde Teiman.

Tiga pemberi maklumat Israel yang bekerja di kem penyeksaan Sde Teiman, tapak “tahanan” penculikan warga Palestin semasa pencerobohan “Israel” ke atas Gaza tampil dengan penyaksian penderaan sistemik dilakukan rejim zionis.

Ini termasuk situasi mereka yang ditahan, ditutup mata dan dipaksa memakai lampin, lapor CNN.

Pemberi maklumat menggambarkan keadaan suram dihadapi tahanan Palestin di Sde Teiman di mana tahanan tidak dibenarkan bergerak, bercakap atau mengintip bawah penutup mata mereka.

“Kami diberitahu mereka tidak dibenarkan bergerak. Mereka mesti duduk tegak. Mereka tidak dibenarkan bercakap. Tidak dibenarkan mengintip bawah penutup mata mereka,” kata pemberi maklumat kepada CNN.

Pengawal diarahkan untuk mengerah tahanan supaya senyap menggunakan kata Arab seperti “uskot” (diam) dan mengenal pasti serta menghukum individu yang disifatkan “bermasalah”.

Mereka turut menggambarkan “rutin serbuan di mana pengawal akan melepaskan anjing besar ke atas tahanan yang sedang tidur, dilontar bom tangan bunyi ke dalam kawasan ketika mana tentera membuat serbuan masuk”.

Terletak kira-kira 18 batu dari garis pemisah Gaza, fasiliti rejim zionis itu dikatakan dibahagikan kepada dua bahagian.

Pertama adalah kandang di mana kira-kira 70 tahanan Palestin dari Gaza tertakluk kepada kekangan fizikal melampau, dan kedua hospital lapangan di mana tahanan yang cedera tidak bergerak, memakai lampin dan diberi makan melalui straw.

“Mereka (IOF) melucutkan mereka (tahanan) dari apa sahaja yang memperlihatkan mereka menyerupai seorang manusia,” kata pemberi maklumat itu.

Menurut pemberi maklumat, pukulan dikenakan ke atas tahanan dikatakan dilakukan kerana dendam dan bukan bertujuan menjalankan perisikan.

“(Pukulan) tidak dilakukan untuk mengumpul (maklumat) risikan. Ia dilakukan kerana balas dendam,” kata salah seorang pemberi maklumat.

Seorang pemberi maklumat menceritakan penyaksian pemotongan dilakukan ke atas seorang lelaki yang mengalami kecederaan akibat ikatan zip pergelangan tangannya yang menyakitkan.

Testimoni itu sejajar dengan butiran surat ditulis doktor yang bekerja di Sde Teima diterbitkan Haaretz pada April.

“Baru minggu ini, dua banduan dipotong kaki mereka akibat kecederaan digari, yang malangnya, diberitahu sebagai satu acara rutin,” kata doktor itu dalam surat bertarikh April.

Beliau menyebut banduan diberi makan melalui penyedut minuman (straw), dipaksa menggunakan lampin untuk berjalannya fungsi badan, tertakluk kepada sekatan berterusan, tindakan yang melanggar etika perubatan dan piawaian undang-undang.

“Kami semua bersubahat dalam melanggar undang-undang,” katanya dipetik CNN. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending