Connect with us

Terkini

Bantah kemasukan bukan bumiputera, MPP UiTM lancar kempen #MahasiswaUiTMBantah

Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Teknologi Mara (UiTM) membantah cadangan supaya institusi pendidikan awam itu membuka kemasukan kepada bukan bumiputera.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Teknologi Mara (UiTM) berkata hasil perbincangan pihak mereka berhubung isu tersebut, kesemua 214 ahlinya berpegang teguh kepada Perlembagaan Persekutuan Malaysia (Perkara 153).
  • “MPP UiTM percaya bahawa universiti keramat ini merupakan satu-satunya institusi pendidikan bumiputera yang masih terpelihara hingga kini. 
  • “Sehubungan itu, kami sebulat suara menyokong agar UiTM kekal selaras dengan objektif asal penubuhannya, iaitu untuk melindungi dan memajukan mahasiswa bumiputera sebagai benteng pertahanan keistimewaan dan kemajuan bangsa,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.
  • Kempen #MahasiswaUiTMBantah bermula semalam hingga 16 Mei 2024 (esok) untuk memberi pendedahan dan pengetahuan kepada seluruh mahasiswa mengenai hak asasi keadilan bumiputera. 
  • Pihaknya ingin bekerjasama dengan seluruh mahasiswa untuk menggunakan #MahasiswaUiTMBantah pada setiap hantaran di media sosial bagi menunjukkan sinergi mereka semua berpegang teguh Perlembagaan Persekutuan Malaysia (Perkara 153). 
  • Seluruh mahasiswa, terutama dari UiTM, diseru memakai pakaian berwarna hitam pada Khamis ini sebagai tanda ketegasan dalam membantah agenda pembukaan UiTM kepada bukan bumiputera.
  • Difahamkan, isu kemasukan UiTM dibuka kepada bukan bumiputera menjadi perbincangan susulan anggota Lembaga Program pascasiswazah pembedahan kardiotoraks UiTM-IJN, Profesor Dr Raja Amin Raja Mokhtar mendedahkan UiTM bersedia membuka program berkenaan secara sementara kepada pelatih dan graduan Parallel Pathway bukan bumiputera sehingga program sama dibuka di Universiti Malaya (UM).

KUALA LUMPUR — Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Teknologi Mara (UiTM) membantah cadangan supaya institusi pendidikan awam itu membuka kemasukan kepada bukan bumiputera.

MPP UiTM berkata hasil perbincangan pihak mereka berhubung isu tersebut, kesemua 214 ahlinya berpegang teguh kepada Perlembagaan Persekutuan Malaysia (Perkara 153).

Menurutnya, UiTM ditubuhkan untuk memelihara kedudukan istimewa orang Melayu, orang Asli dan peribumi Sabah dan Sarawak dengan tujuan memastikan mahasiswa bumiputera yang kurang berkemampuan mendapat akses kepada pengajian tinggi.

“MPP UiTM percaya bahawa universiti keramat ini merupakan satu-satunya institusi pendidikan bumiputera yang masih terpelihara hingga kini. 

“Sehubungan itu, kami sebulat suara menyokong agar UiTM kekal selaras dengan objektif asal penubuhannya, iaitu untuk melindungi dan memajukan mahasiswa bumiputera sebagai benteng pertahanan keistimewaan dan kemajuan bangsa,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Dalam usaha menegaskan pendirian itu, MPP UiTM tersebut melancarkan kempen #MahasiswaUiTMBantah bermula semalam hingga 16 Mei 2024 (esok) untuk memberi pendedahan dan pengetahuan kepada seluruh mahasiswa mengenai hak asasi keadilan bumiputera. 

MPP UiTM berkata pihaknya ingin bekerjasama dengan seluruh mahasiswa untuk menggunakan #MahasiswaUiTMBantah pada setiap hantaran di media sosial bagi menunjukkan sinergi mereka semua berpegang teguh Perlembagaan Persekutuan Malaysia (Perkara 153). 

Mereka juga menyeru seluruh mahasiswa, terutama dari UiTM, memakai pakaian berwarna hitam pada Khamis ini sebagai tanda ketegasan dalam membantah agenda pembukaan UiTM kepada bukan bumiputera.

“MPP UiTM berharap seluruh mahasiswa UiTM dapat bersama berganding bahu mempertahankan hak keistimewaan Melayu dan bumiputera seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia (Perkara 153). 

“Kami menyeru semua mahasiswa untuk menyebarkan penggunaan #MahasiswaUiTMBantah ini bagi menunjukkan bahawasanya kita memandang serius terhadap isu ini,” katanya.

Sebelum ini, Persekutuan Alumni UiTM Malaysia (PAUiTM) turut dilaporkan menolak cadangan beberapa pihak yang berhasrat supaya institusi pendidikan awam itu menerima kemasukan pelajar bukan bumiputera.

“Meskipun cadangan serta pandangan tersebut “disulam dengan pelbagai justifikasi kononnya atas nama demi kebaikan Melayu”, PAUiTM kekal berpegang kepada prinsip asas penubuhan UiTM sebagaimana tersepuh di dalam Fasal 1A Akta 173 – UiTM ditubuhkan menurut dan mengikut peruntukan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

“Sebarang cadangan atau pandangan sebaliknya, dilihat cuba membelakangkan Perlembagaan Persekutuan yang menjadi asas bernegara,” kata PAUiTM dalam satu kenyataan rasmi di Facebook.

Difahamkan, isu kemasukan UiTM dibuka kepada bukan bumiputera menjadi perbincangan susulan anggota Lembaga Program pascasiswazah pembedahan kardiotoraks UiTM-IJN, Profesor Dr Raja Amin Raja Mokhtar mendedahkan UiTM bersedia membuka program berkenaan secara sementara kepada pelatih dan graduan Parallel Pathway bukan bumiputera sehingga program sama dibuka di Universiti Malaya (UM).

Perkara itu menimbulkan pertikaian beberapa pihak yang mendakwanya sebagai mengganggu-gugat hak orang Melayu dan bumiputera susulan Fasal 1A Akta UiTM 1976 (Akta 173) memperuntukkan dengan jelas penubuhan UiTM adalah selaras Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

Ia juga mendapat perhatian Pakar Perlembagaan,  Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abdul Aziz yang mengingatkan sebarang perubahan dasar melibatkan UiTM yang ditubuhkan selaras Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan perlu melalui Majlis Raja-Raja terlebih dahulu sebelum dibincangkan di peringkat awam.

Shamrahayu berkata ini kerana Perkara 38 Fasal 5 Perlembagaan Persekutuan menyatakan sebarang dasar dilakukan di bawah Perkara 153 sekiranya mahu diubah, perlu berbincang dengan Majlis Raja-Raja. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending