Connect with us

Terkini

UiTM kekal terima pelajar bumiputera sahaja, tetapi bersedia apa jua keputusan kerajaan

Universiti Teknologi Mara (UiTM) kekal berpegang kepada Akta UiTM 1976 (Akta 173) dan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan yang hanya menerima kemasukan pelajar dalam kalangan bumiputera sahaja.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Universiti Teknologi Mara (UiTM) kekal berpegang kepada Akta UiTM 1976 (Akta 173) dan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan yang hanya menerima kemasukan pelajar dalam kalangan bumiputera sahaja.
  • Perkara itu ditegaskan Naib Canselor UiTM, Profesor Datuk Dr Shahrin Shahib ketika mengulas berkenaan cadangan membenarkan program latihan ijazah lanjutan kepakaran (Parallel Pathway) kepada bukan bumiputera.
  • “Kami ini hanya badan pelaksana. Segala ketetapan akan dikeluarkan jemaah menteri (kabinet) dan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dengan izin Yang di-Pertuan Agong sebagai teras Perlembagaan Persekutuan.
  • “Kami bersedia menerima apa sahaja keputusan yang dikeluarkan, namun selagi ia tidak mengubah Perkara 153 dan UiTM hanya terbuka kepada pelajar bumiputera sahaja,” katanya dipetik MalaysiaKini pada sidang media di Majlis Sua Raya Aidilfitri UiTM 2024 di Shah Alam, hari ini.
  • Mengulas isu sama, Pengerusi Lembaga Pengarah UiTM, Profesor Emeritus Datuk Dr Raduan Che Rose berkata universiti awam terbesar di Malaysia itu tiada masalah sekiranya latihan kepakaran kardiotorasik dibuka kepada bukan bumiputera sementara menunggu Universiti Malaya (UM) menawarkan program itu.
  • Raduan mengakui terdapat kebimbangan umum hal itu akan menjadi pintu kepada agenda atau usaha untuk membenarkan UiTM dibuka kepada bukan bumiputera.

KUALA LUMPUR — Universiti Teknologi Mara (UiTM) kekal berpegang kepada Akta UiTM 1976 (Akta 173) dan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan yang hanya menerima kemasukan pelajar dalam kalangan bumiputera sahaja.

Perkara itu ditegaskan Naib Canselor UiTM, Profesor Datuk Dr Shahrin Shahib ketika mengulas berkenaan cadangan membenarkan program latihan ijazah lanjutan kepakaran (Parallel Pathway) kepada bukan bumiputera.

Beliau berkata UiTM bagaimanapun bersedia dengan apa jua keputusan kerajaan dengan restu Yang di-Pertuan Agong sekiranya perkara itu menjadi keperluan negara.

“Kami ini hanya badan pelaksana. Segala ketetapan akan dikeluarkan jemaah menteri (kabinet) dan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dengan izin Yang di-Pertuan Agong sebagai teras Perlembagaan Persekutuan.

“Kami bersedia menerima apa sahaja keputusan yang dikeluarkan, namun selagi ia tidak mengubah Perkara 153 dan UiTM hanya terbuka kepada pelajar bumiputera sahaja,” katanya dipetik MalaysiaKini pada sidang media di Majlis Sua Raya Aidilfitri UiTM 2024 di Shah Alam, hari ini.

Untuk rekod, UiTM merupakan universiti tempatan pertama dan satu-satunya yang menawarkan program pasca siswazah Sarjana Sains Pembedahan (Kardiotorasik) dengan kerjasama Institut Jantung Negara (IJN).

Portal berita kesihatan CodeBlue pada April lalu melaporkan anggota Lembaga Program pascasiswazah pembedahan kardiotoraks UiTM-IJN, Profesor Dr Raja Amin Raja Mokhtar mendedahkan bahawa UiTM bersedia untuk membuka program berkenaan secara sementara kepada pelatih dan graduan Parallel Pathway bukan bumiputera sehingga program sama dibuka di Universiti Malaya (UM).

Beliau berkata keputusan itu dibuat selepas bercakap dengan Naib Canselor UiTM dan Pengerusi Lembaga UiTM dan mereka bersetuju dengan idea itu untuk tempoh terhad.

Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) bagaimanapun memaklumkan tidak menerima sebarang permohonan rasmi daripada UiTM untuk membuka kepada bukan bumiputera.

Menterinya, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata tiada perbincangan dilakukan pihaknya berhubung perkara berkenaan bersama institusi pengajian awam tersebut.

Mengulas isu sama, Pengerusi Lembaga Pengarah UiTM, Profesor Emeritus Datuk Dr Raduan Che Rose berkata universiti awam terbesar di Malaysia itu tiada masalah sekiranya latihan kepakaran kardiotorasik dibuka kepada bukan bumiputera sementara menunggu Universiti Malaya (UM) menawarkan program itu.

“Cuma masalah utama ada hal ini akan melawan Akta 153, jadi harus diselesaikan perkara itu sebelum menyelesaikan masalah lain,” katanya.

Raduan mengakui terdapat kebimbangan umum hal itu akan menjadi pintu kepada agenda atau usaha untuk membenarkan UiTM dibuka kepada bukan bumiputera. — The Merdeka Times

Author

Terkini

SPM 2023: Trend pelajar ambil subjek Matematik Tambahan, Sains Tulen menurun

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.
  • Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 
  • “Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

KUALA LUMPUR — Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

MOSTI berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.

Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 

“Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

MOSTI bagaimanapun memaklumkan semua empat mata pelajaran elektif STEM membabitkan Sains Tulen (Fizik, Kimia dan Biologi) serta Matematik Tambahan menunjukkan peningkatan prestasi berbanding tahun sebelumnya. 

Katanya, mata pelajaran Fizik mencatatkan peningkatan tertinggi iaitu 0.22 dan menjadi mata pelajaran berprestasi terbaik dalam kumpulan elektif STEM dengan Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) 4.15 mata.

“Pembelajaran fizik adalah amat penting dalam pelbagai bidang sains, justeru murid yang menguasai bidang ini berpotensi menjadi bakat dalam bidang kejuruteraan, sains perubatan dan pelbagai bidang teknologi. 

“Ujian Amali Sains (UAS) sebagai satu daripada kertas peperiksaan Fizik, Kimia, Biologi dan Sains Tambahan pula, adalah selari strategi memartabatkan pendidikan STEM di bawah Teras 4 Dasar Sains, Teknologi dan Inovasi Negara (DSTIN) 2021-2030; untuk membina Bakat STI yang Adaptif,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending