Connect with us

Antarabangsa

Waran tangkap ICC, Jerman akan tangkap dan ekstradisi Netanyahu

Jurucakap Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengecam pentadbiran Canselor Jerman, Olaf Scholz atas kenyataannya pada Rabu yang berkata Jerman akan menangkap dan ekstradisi (hantar pulang) pemimpin negara Yahudi itu jika Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengeluarkan waran tangkap ke atas Netanyahu.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kiri) dan Canselor Jerman, Olaf Scholz (kanan).
  • Jurucakap Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengecam pentadbiran Canselor Jerman, Olaf Scholz atas kenyataannya pada Rabu yang berkata Jerman akan menangkap dan ekstradisi (hantar pulang) pemimpin negara Yahudi itu jika Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengeluarkan waran tangkap ke atas Netanyahu.
  • “Saya cukup dewasa untuk ingat pemimpin Jerman yang datang ke sini beberapa hari selepas 7 Oktober dan menyatakan Hamas merupakan Nazi baharu. 
  • “Mereka mahukan pembunuhan beramai-ramai ke atas orang Yahudi. Ramai di dunia perlu menyemak kompas moral mereka dan berada di sisi sejarah yang betul,” kata Jurucakap Benjamin Netanyahu, Avi Hyman memberitahu Fox News Digital pada Khamis.
  • Semakan The Merdeka Times mendapati kenyataan “Hamas merupakan Nazi baharu” itu merujuk kepada kenyataan dibuat Netanyahu sendiri semasa lawatan Scholz ke Israel pada 17 Oktober tahun lalu dan bukannya dikeluarkan Canselor Jerman itu.

Jurucakap Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengecam pentadbiran Canselor Jerman, Olaf Scholz atas kenyataannya pada Rabu yang berkata Jerman akan menangkap dan ekstradisi (hantar pulang) pemimpin negara Yahudi itu jika Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengeluarkan waran tangkap ke atas Netanyahu.

“Saya cukup dewasa untuk ingat pemimpin Jerman yang datang ke sini beberapa hari selepas 7 Oktober dan menyatakan Hamas merupakan Nazi baharu. 

“Mereka mahukan pembunuhan beramai-ramai ke atas orang Yahudi. Ramai di dunia perlu menyemak kompas moral mereka dan berada di sisi sejarah yang betul,” kata Jurucakap Benjamin Netanyahu, Avi Hyman memberitahu Fox News Digital pada Khamis.

Bagaimanapun, semakan The Merdeka Times mendapati kenyataan “Hamas merupakan Nazi baharu” itu merujuk kepada kenyataan dibuat Netanyahu sendiri semasa lawatan Scholz ke Israel pada 17 Oktober tahun lalu dan bukannya dikeluarkan Canselor Jerman itu.

Jurucakap Scholz, Steffen Hebestreit, ditanya pada Rabu sama ada Jerman akan melaksanakan perintah penangkapan ICC terhadap Netanyahu atas dakwaan jenayah perang.

Hebestreit dilaporkan menjawab, “Sudah tentu. Ya, kami mematuhi undang-undang”. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending