Connect with us

Antarabangsa

Perenang transgender dilarang bertanding Sukan Olimpik

Perenang transgender, Lia Thomas dilarang bertanding dalam Sukan Olimpik selepas tewas dalam pertarungan undang-undang bagi membatalkan peraturan yang menghalang penyertaannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perenang transgender, Lia Thomas.
  • Perenang transgender, Lia Thomas dilarang bertanding dalam Sukan Olimpik selepas tewas dalam pertarungan undang-undang bagi membatalkan peraturan yang menghalang penyertaannya.
  • Pemain berusia 25 tahun itu terkenal selepas memenangi gelaran perenang Persatuan Atletik Kolej Kebangsaan (NCAA) wanita pada Mac 2022 yang merupakan gelaran tertinggi peringkat kolej Amerika Syarikat (AS).
  • Namun, pada musim panas tahun itu, badan tadbir renang World Aquatics (WA), memperkenalkan perubahan peraturan yang akan melarang sesiapa yang telah melalui “mana-mana bahagian akil baligh lelaki” daripada bertanding dalam kategori wanita.
  • Thomas sebelum ini merupakan perenang pasukan lelaki Pennsylvania selama tiga musim sebelum memulakan terapi penggantian hormon pada awal 2019 yang dengan itu terkesan dengan perubahan peraturan tersebut.
  • Bagaimanapun, kesnya dibatalkan atas faktor teknikal disebabkan Thomas “tidak berhak terlibat dengan kelayakan untuk bersaing dalam pertandingan WA seperti Olimpik atau kejohanan dunia” kerana dia bukan lagi ahli renang AS.

Perenang transgender, Lia Thomas dilarang bertanding dalam Sukan Olimpik selepas tewas dalam pertarungan undang-undang bagi membatalkan peraturan yang menghalang penyertaannya.

Atlet berusia 25 tahun itu terkenal selepas memenangi gelaran perenang Persatuan Atletik Kolej Kebangsaan (NCAA) wanita pada Mac 2022 yang merupakan gelaran tertinggi peringkat kolej Amerika Syarikat (AS).

Namun, pada musim panas tahun itu, badan tadbir renang World Aquatics (WA), memperkenalkan perubahan peraturan yang akan melarang sesiapa yang telah melalui “mana-mana bahagian akil baligh lelaki” daripada bertanding dalam kategori wanita.

Thomas sebelum ini merupakan perenang pasukan lelaki Pennsylvania selama tiga musim sebelum memulakan terapi penggantian hormon pada awal 2019 yang dengan itu terkesan dengan perubahan peraturan tersebut.

Sebagai tindak balas terhadap peraturan itu, dia melakukan cabaran undang-undang meminta Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) membatalkan peraturan itu kerana menurutnya, ia tidak sah, menyalahi undang-undang dan mendiskriminasi.

Bagaimanapun, kesnya dibatalkan atas faktor teknikal disebabkan Thomas “tidak berhak terlibat dengan kelayakan untuk bersaing dalam pertandingan WA seperti Olimpik atau kejohanan dunia” kerana dia bukan lagi ahli renang AS.

Keputusan itu menamatkan sebarang harapan yang masih ada pada Thomas untuk bertanding di Sukan Olimpik. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Harley Davidson dikecam taja acara LGBT kanak-kanak

Pembuat motosikal ikonik Harley-Davidson dikecam kerana tindakannya menaja acara kelompok songsang LGBTQ, Pride untuk kanak-kanak.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pembuat motosikal ikonik Harley-Davidson dikecam kerana tindakannya menaja acara kelompok songsang LGBTQ, Pride untuk kanak-kanak.
  • Firma menjana keuntungan $6 bilion setahun itu, yang terkenal dengan imej macho dan memberontak, dilaporkan berdepan tindak balas membabitkan kempen Kepelbagaian, Ekuiti dan Keterangkuman (DEI) mereka.
  • Pempengaruh dalam talian, Robby Starbuck membuat hantaran video mendedahkan sokongan Harley-Davidson terhadap dasar untuk penjagaan transgender untuk kanak-kanak, teori kritikal bangsa dan mengenepikan orang kulit putih dalam perniagaan.
  • Menurut Robby, Harley-Davidson meletakkan ‘komitmen penuh’ terhadap dasar DEI di pejabat dan kilang pembuatan motosikal kelas beratnya.
  • Ini termasuk pembiayaan acara Pride di Pennsylvania yang diadakan baru-baru ini, dengan acara lukis muka dan putar belon untuk golongan muda serta adanya ‘ruang kemarahan’ (rage room) di mana orang dewasa boleh ‘bertenang,’ (let off steam).

Pembuat motosikal ikonik Harley-Davidson dikecam kerana tindakannya menaja acara kelompok songsang LGBTQ, Pride untuk kanak-kanak.

Firma menjana keuntungan $6 bilion setahun itu, yang terkenal dengan imej macho dan memberontak, dilaporkan berdepan tindak balas membabitkan dasar Kepelbagaian, Ekuiti dan Keterangkuman (DEI) mereka.

Pempengaruh dalam talian, Robby Starbuck membuat hantaran video mendedahkan sokongan Harley-Davidson terhadap dasar untuk penjagaan transgender untuk kanak-kanak, teori kritikal bangsa dan mengenepikan orang kulit putih dalam perniagaan.

Menurut Robby, Harley-Davidson meletakkan ‘komitmen penuh’ terhadap dasar DEI di pejabat dan kilang pembuatan motosikal kelas beratnya, lapor Daily Mail.

Ini termasuk pembiayaan acara Pride di Pennsylvania yang diadakan baru-baru ini, dengan acara lukis muka dan putar belon untuk golongan muda serta adanya ‘ruang kemarahan’ (rage room) di mana orang dewasa boleh ‘bertenang,’ (let off steam).

Pembuat motosikal itu dikatakan bekerjasama dengan kumpulan politik yang mendorong idea haluan kiri, termasuk Wisconsin LGBT Chamber of Commerce, United Way dan Kempen Hak Asasi Manusia.

Dengan apa berlaku, wang Harley-Davidson menurutnya mempromosikan prosedur perubahan jantina ke atas kanak-kanak.

Sekitar 1,800 pekerja turut diberikan latihan bagaimana menjadi ‘sekutu LGBTQ+’.– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending