Connect with us

Terkini

Tidak timbul isu sekolah daif lewat dinaik taraf – Fadhlina

Kementerian Pendidikan (KPM) menegaskan tidak timbul isu kelewatan menaik taraf sekolah daif di Malaysia susulan usaha itu dilaksanakan berdasarkan giliran dan jadual ditetapkan kerajaan. 

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek.
  • Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata kerajaan sangat komited memastikan akses pendidikan terbaik untuk murid di negara ini dan proses menambah baik sekolah usang dilakukan berterusan. 
  • “Semua projek adalah mengikut tempoh masa ditetapkan Jabatan Kerja Raya (JKR), jadi tak timbul isu ini (kelewatan naik taraf sekolah daif).
  • “(Sebaliknya) ia dipantau ketat, kita ada ‘dashboard’ kita untuk pantau sekolah daif ini. Insya-Allah semuanya akan kita pastikan siap mengikut garis masa yang telah kita tetapkan,” katanya dipetik Berita Harian pada Khamis ketika mengulas gesaan Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi supaya KPM menghapuskan segala birokrasi menyulitkan, sebaliknya segera menyelesaikan isu sekolah daif.
  • Fadhlina berkata 694 sekolah daif di bawah kementeriannya berjaya disiapkan sepenuhnya setakat Mac tahun ini dengan 216 projek kini dalam peringkat prabina.

KUALA LUMPUR — Kementerian Pendidikan (KPM) menegaskan tidak timbul isu kelewatan menaik taraf sekolah daif di Malaysia susulan usaha itu dilaksanakan berdasarkan giliran dan jadual ditetapkan kerajaan. 

Menterinya, Fadhlina Sidek berkata kerajaan sangat komited memastikan akses pendidikan terbaik untuk murid di negara ini dan proses menambah baik sekolah usang dilakukan berterusan. 

“Semua projek adalah mengikut tempoh masa ditetapkan Jabatan Kerja Raya (JKR), jadi tak timbul isu ini (kelewatan naik taraf sekolah daif).

“(Sebaliknya) ia dipantau ketat, kita ada ‘dashboard’ kita untuk pantau sekolah daif ini. Insya-Allah semuanya akan kita pastikan siap mengikut garis masa yang telah kita tetapkan,” katanya dipetik Berita Harian pada Khamis ketika mengulas gesaan Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi supaya KPM menghapuskan segala birokrasi menyulitkan, sebaliknya segera menyelesaikan isu sekolah daif.

Ia susulan Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi pada Ahad dilaporkan mendedahkan terdapat 19 sekolah di Johor dikategorikan sebagai sekolah daif, berdepan masalah bumbung bocor, kerosakan kerusi meja dan struktur bangunan tidak selamat digunakan.

Onn Hafiz berkata daripada angka tersebut, 14 sekolah diluluskan peruntukan untuk dibaiki sejak 2021, namun selepas tiga tahun tiada satu pun projek sekolah daif tersebut berjaya disiapkan.

Fadlina berkata 694 sekolah daif di bawah kementeriannya berjaya disiapkan sepenuhnya setakat Mac tahun ini dengan 216 projek kini dalam peringkat prabina.

“Lebih 600 sekolah telah pun kita selesaikan daripada lebih 1,000 sekolah dan tinggal lebih kurang 300 lebih sahaja lagi yang tak siap. 

“Jadi proses itu sentiasa kita tambah baik dari semasa ke semasa sebab itu apabila Kerajaan Madani mengambil alih kerajaan, ini tumpuan utama kita dalam menyelesaikan isu sekolah daif yang tidak pernah diselesaikan secara berfokus dengan baik sebelum ini. 

“Kita bekerja dengan sangat pantas dengan kerjasama daripada agensi lain dan insya-Allah kita akan siapkan semua projek sebagaimana komitmen kita di peringkat Persekutuan,” katanya. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending