Connect with us

Terkini

Dewan Perniagaan Melayu Malaysia kesal Petronas lantik syarikat bukan bumiputera bagi projek pemasangan solar di 300 stesen minyak

Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) hari ini menyatakan kekesalannya terhadap Petronas yang melantik syarikat bukan bumiputera iaitu Solarvest Energy bagi pemasangan sistem solar di 300 stesen minyaknya.

Wartawan TMT

Published

on

Dewan Perniagaan Melayu Malaysia
Foto: Presiden DPMM, Norsyahrin Hamidon.
  • Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) hari ini menyatakan kekesalannya terhadap Petronas yang melantik syarikat bukan bumiputera iaitu Solarvest Energy bagi pemasangan sistem solar di 300 stesen minyaknya.
  • Jelas Presiden DPMM, lebih mengecewakan apabila DPMM difahamkan bahawa PETRONAS hanya memanggil tiga syarikat untuk membuat tawaran tersebut tanpa mengundang mana-mana syarikat bumiputera untuk turut serta.
  • Kos yang ditetapkan bagi setiap stesen minyak ini adalah kira kira RM1 juta bagi setiap satu projek yang menjadikan nilai keseluruhan projek ini sebanyak RM300 juta.
  • “Keputusan dan tindakan ini jelas menunjukkan bahawa sikap PETRONAS tidak ubah seperti menanam tebu di tepi bibir apabila mereka bersikap tidak acuh kepada syarikat bumiputera yang mempunyai keupayaan untuk menjalankan projek sebesar ini meskipun PETRONAS telah menaburkan komitmen mereka untuk terus konsisten memperjuangkan agenda bumiputera dengan melibatkan syarikat syarikat Bumiputera dalam sektor peralihan tenaga ini,” tegas Syahrin dalam kenyataan yang dikongsi dalam akaun Facebooknya.

KUALA LUMPUR – Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) hari ini menyatakan kekesalannya terhadap Petronas yang melantik syarikat bukan bumiputera iaitu Solarvest Energy bagi pemasangan sistem solar di 300 stesen minyaknya.

Presiden DPMM, Norsyahrin Hamidon mempersoalkan tindakan Petronas dengan mengatakan adakah tindakan tersebut adalah isyarat yang mahu dibawa Petronas walaupun komitmen telah dinyatakan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya semasa Diskus Madani 3 pada Kongres Ekonomi Bumiputera 2024 (KEB 2024) minggu lalu.

Jelas Syahrin, lebih mengecewakan apabila DPMM difahamkan bahawa PETRONAS hanya memanggil tiga syarikat untuk membuat tawaran tersebut tanpa mengundang mana-mana syarikat bumiputera untuk turut serta.

Malah kos yang ditetapkan bagi setiap stesen minyak ini adalah kira-kira RM1 juta bagi setiap satu projek yang menjadikan nilai keseluruhan projek ini sebanyak RM300 juta.

“Keputusan dan tindakan ini jelas menunjukkan bahawa sikap PETRONAS tidak ubah seperti menanam tebu di tepi bibir apabila mereka bersikap tidak acuh kepada syarikat bumiputera yang mempunyai keupayaan untuk menjalankan projek sebesar ini meskipun PETRONAS telah menaburkan komitmen mereka untuk terus konsisten memperjuangkan agenda bumiputera dengan melibatkan syarikat-syarikat Bumiputera dalam sektor peralihan tenaga ini,” tegas Syahrin dalam kenyataan yang dikongsi dalam akaun Facebooknya.

Tambah Syahrin, PETRONAS sebagai syarikat milik kerajaan sepenuhnya sepatutnya bersikap lebih wajar dalam mengangkat agenda Bumiputera ke tahap yang lebih tinggi seperti dilaungkan mereka agar seiring dengan hasrat kerajaan untuk melaksanakan inisiatif pengeluaran serta peralihan tenaga dalam jangka waktu terdekat.

Malah menurut beliau, syarikat bumiputera yang terlibat dalam industri ini bukanlah meminta untuk mengambil alih ke semua projek, tetapi sekurang-kurangnya PETRONAS perlulah bersikap lebih adil untuk turut melibatkan syarikat syarikat bumiputera daripada hanya memanggil 3 syarikat sahaja.

“Inilah masanya, kerajaan melalui PETRONAS sepatutnya memberikan peluang dan ruang kepada syarikat bumiputera yang mempunyai kemahiran serta kepakaran dalam industri penjanaan tenaga suria untuk turut terlibat dalam projek ini,” kata Presiden DPMM itu.

Jelasnya dengan menidakkan peluang dan ruang kepada syarikat Bumiputera pada ketika ini adalah ibarat mengiakan sindiran sinis dan kecaman bahawa KEB hanya setakat bersidang namun hasilnya ibarat tin kosong dan sekadar retorik yang dibawa oleh kerajaan madani kepada orang Melayu dan Bumiputera.

Petronas sendiri dibangunkan hasil daripada sokongan yang diberikan oleh modal insan bumiputera dan vendor Bumiputra selama ini.

Maka amat mengecewakan apabila terdapat segelintir warga PETRONAS yang gagal dan lalai untuk mengambil berat terhadap agenda memperkasa ekonomi bumiputera sekaligus mengesahkan KEB 2024 tidak lebih satu wayang retorik menurut beliau. – The Merdeka Times

Author

Terkini

(VIDEO) Pengharmonian undang-undang syariah-sivil, apa langkah kerajaan boleh lakukan?

Malaysia dari segi ilmu dan substantif mempunyai bahan-bahan yang mencukupi untuk melaksanakan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz.
  • Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz berkata semua agensi kerajaan perlu digerakkan untuk menjayakan usaha tersebut sebagaimana ia dinyatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia.
  • Ini kerana semua pihak yang terlibat dalam undang-undang itu akan terkesan, sekiranya penambahbaikan undang-undang dilakukan termasuk, pindaan Perlembagaan Persekutuan.
  • “…Usaha (pengharmonian undang-undang) yang berlangsung hampir 40 tahun ini perlu diselaraskan dan cara untuk melaksanakan pengharmonian ini, perlu disusun dengan rapi dan ini memerlukan usaha kerajaan yang berterusan dengan melantik mereka atau agensi yang bertanggungjawab dalam usaha pengharmonian ini.
  • “Kalau ini tidak dilakukan, kita akan bercakap tentang perkara sama walaupun pada 40 tahun akan datang,” katanya ketika ditemui The Merdeka Times di Putrajaya hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang langkah atau strategi yang boleh dilakukan kerajaan, khususnya agensi agama, untuk menjayakan usaha pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini .

KUALA LUMPUR — Malaysia dari segi ilmu dan substantif mempunyai bahan-bahan yang mencukupi untuk melaksanakan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz berkata untuk itu semua agensi kerajaan perlu digerakkan untuk menjayakan usaha tersebut sebagaimana ia dinyatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia.

Shamrahayu berkata ini kerana semua pihak yang terlibat dalam undang-undang berkenaan akan terkesan sekiranya penambahbaikan undang-undang dilakukan termasuk, pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan.

“Saya berpendapat bahawa seperti dinyatakan Yang Berhormat Perdana Menteri dalam ucapan perasmian beliau sekejap tadi bahawa pengharmonian undang-undang ini ataupun pelaksanaan keadilan dalam bidang undang-undang ini bukan sesuatu yang mudah.

“Jadi antara perkara saya sering bicarakan sebelum ini pun ialah bagaimana agensi-agensi kerajaan terutamanya perlu menyatupadukan gerak kerja mereka dan meletakkan agenda yang jelas tentang pengharmonian undang-undang.

“…Usaha (pengharmonian undang-undang) yang berlangsung hampir 40 tahun ini perlu diselaraskan dan cara untuk melaksanakan pengharmonian ini, perlu disusun dengan rapi dan ini memerlukan usaha kerajaan yang berterusan dengan melantik mereka atau agensi yang bertanggungjawab dalam usaha pengharmonian ini.

“Kalau ini tidak dilakukan, kita akan bercakap tentang perkara sama walaupun pada 40 tahun akan datang,” katanya ketika ditemui The Merdeka Times di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang langkah atau strategi yang boleh dilakukan kerajaan, khususnya agensi agama, untuk menjayakan usaha pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Ia susulan pembentangan pertama di Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia yang bertajuk, “Mendasari Pengharmonian Syariah-Sivil Ke Arah Pemartabatan Undang-Undang Syariah di Malaysia”, yang telah disampaikan Timbalan Ketua Bahagian, Bahagian Syariah dan Pengharmonian Undang-undang, Jabatan Peguam Negara, Ramzi Osman.

Mengulas lanjut, Shamrahayu berkata langkah lain yang penting dilaksanakan adalah memahamkan para hakim yang bertugas di mahkamah pada peringkat Persekutuan, bukan hanya hakim mahkamah syariah.

“Satu lagi yang saya fikir tidak disebut ialah untuk memperkasakan institusi-institusi atau personnel yang menyumbang kepada pelaksanaan perundangan di mahkamah syariah terutamanya mereka yang menguatkuasakan undang-undang iaitu pengawai penguatkuasa agama dari segi penyiasatannya dan pendakwaannya. 

“Dan saya fikir jika kedua jawatan ini, penguatkuasa dan pendakwaan ini tidak diperkasakan selaras mahkamah syariah maka ia juga tidak akan mendatangkan keharmonian sepatutnya atau yang terbaiknya dalam penguatkuasaan undang-undang syariah,” katanya.

Shamrahayu berkata pelaksanaan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini penting kerana ia adalah untuk mencapai keadilan dan supaya negara ini mempunyai identiti perundangannya sendiri.

“Pengharmonian (undang-undang syariah dan sivil) bermaksud untuk kita mencari sesuatu yang sama dan adil, sekarang ini terdapat perbezaan. 

“Contohnya suatu perkara itu dijenayahkan dalam perundangan syariah, tetapi tidak dijenayahkan dalam perundangan yang diamalkan di peringkat Persekutuan… Jadi untuk mencari kebaikan dalam sesuatu undang-undang itu, maka pengharmonian ini perlu dilakukan,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending