Connect with us

Antarabangsa

(VIDEO) Kubur besar Gaza, bukti siksaan pada hampir 400 mayat ditemui

Kubur besar yang ditemui di dua hospital di Gaza menemukan 392 mayat, termasuk wanita, kanak-kanak dan orang tua.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kubur besar yang ditemui di hospital di Gaza.
  • Kubur besar yang ditemui di dua hospital di Gaza menemukan 392 mayat, termasuk wanita, kanak-kanak dan orang tua.
  • Penemuan itu turut menunjukkan tanda berlakunya penyeksaan dan hukuman mati, kata pegawai di kawasan itu dipetik Al Jazeera.
  • Pada hari keenam berturut-turut misi menggali mayat di selatan Gaza, pegawai Pertahanan Awam Palestin pada Khamis mendedahkan butiran baharu dan mengerikan berkenaan kubur besar di sekitar hospital Nasser dan al-Shifa.
  • Sepuluh daripada mayat ditemui dengan tangan terikat manakala yang lain, tiub perubatan masih berada pada tubuh mereka, menunjukkan mereka mungkin ditanam hidup-hidup, kata anggota pertahanan awam Mohammed Mughier.
  • “Kami memerlukan pemeriksaan forensik sekitar 20 mayat untuk orang yang kami duga telah ditanam hidup-hidup,” kata Mughier.

Kubur besar yang ditemui di dua hospital di Gaza menemukan 392 mayat, termasuk wanita, kanak-kanak dan orang tua.

Penemuan itu turut menunjukkan tanda berlakunya penyeksaan dan hukuman mati, kata pegawai kawasan itu dipetik Al Jazeera.

Pada hari keenam berturut-turut misi menggali mayat di selatan Gaza, pegawai Pertahanan Awam Palestin pada Khamis mendedahkan butiran baharu dan mengerikan berkenaan kubur besar di sekitar hospital Nasser dan al-Shifa.

Anggota pertahanan awam, Mohammed Mughier berkata sepuluh daripada mayat ditemui dengan tangan terikat, manakala yang lain dengan tiub perubatan masih berada pada tubuh mereka, menunjukkan mereka mungkin ditanam hidup-hidup.

“Kami memerlukan pemeriksaan forensik sekitar 20 mayat untuk orang yang kami duga telah ditanam hidup-hidup,” kata Mughier.

Ketua jabatan pertahanan awam di selatan Khan Younis di mana Hospital Nasser terletak, Yamen Abu Sulaiman berkata tiga kubur besar berasingan ditemui di fasiliti itu iaitu satu di belakang bilik mayat, satu di hadapan bilik mayat, dan satu berhampiran bangunan dialisis.

Hanya 65 mayat dikenal pasti saudara-mara daripada 392 mayat ditemui disebabkan pereputan, kecacatan dan penyeksaan atau kesulitan lain, katanya, sambil menambah mayat-mayat itu “disusun bersama”, menunjukkan adanya tanda-tanda hukuman mati di lapangan.

Ketua Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Volker Turk menggesa “penyiasatan bebas, berkesan dan telus” terhadap kematian itu.

“Hospital berhak mendapat perlindungan yang sangat istimewa di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa, dan pembunuhan sengaja orang awam, tahanan dan lain-lain yang menjadi hors de combat adalah jenayah perang,” kata Turk minggu ini. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending