Connect with us

Kolumnis

Jangan kembalikan tradisi Jahiliah dalam menyambut Aidilfitri

BARU-BARU ini, tular satu video klip lagu raya di media sosial menampilkan seorang usahawan sensasi dan beberapa penari berpakaian spandex ketat melakukan tarian tidak senonoh. 

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Tangkap layar video yang tular oleh usahawan sensasi dan beberapa penari berpakaian spandex ketat.

BARU-BARU ini, tular satu video klip lagu raya di media sosial menampilkan seorang usahawan sensasi dan beberapa penari berpakaian spandex ketat melakukan tarian tidak senonoh. 

Video yang dimuat naik itu mengundang banyak kritikan daripada netizen dan agamawan yang merasakan tindakan usahawan itu seolah-olah tidak menghormati kesucian bulan Ramadan dan tidak mencerminkan langsung nilai-nilai Islam.  

Lebih mengejutkan lagi adalah respon usahawan itu yang mengatakan ia hanyalah sekadar gurauan. 

“Sebenarnya lagu raya saya tiada pun. Saya saja sakat kamu semua. Kepada mak dan isteri saya, jangan marah ya. Kepada kamu semua, April Fool,” kata usahawan itu dalam video di laman Facebooknya.

Jengkel penulis melihat adegan yang sama dimainkan setiap tahun seakan-akan menjadi upacara raya tahunan. 

Setiap kali memuat naik konten tidak senonoh dan menyentuh sensitiviti umat Islam sehingga mendapat kecaman ramai dan hendak membuat tindakan, setiap kali itu juga ia akan mengeluarkan kenyataan maaf dan mengatakan tidak berniat berkelakuan sedemikian. 

Dan adakah kita akan melihat perkara yang sama berulang lagi pada tahun hadapan? 

Melihat isu ini, penulis tidak pasti sama ada pelaku sebegini mengetahui atau tidak makna di sebalik perayaan Aidilfitri dan bagaimana Rasulullah SAW berusaha membuang tradisi Jahiliah daripada perayaan umat Islam?

Terdahulu, Rasulullah SAW melihat orang Arab Jahiliah merayakan dua perayaan dengan sangat meriah di mana mereka akan berhibur, menari dan minum minuman keras sehingga mabuk tanpa batas. 

Suatu tradisi Jahiliah yang tidak mencerminkan roh Islam dan bukan juga cara hidup seorang Muslim.

Kerana itulah, setibanya di Madinah, baginda terus melarang dua perayaan tersebut diraikan dan menggantikan perayaan yang bebas daripada tradisi Jahiliah dan lebih mulia di mata Allah SWT. 

Sabda Rasulullah SAW: “Dahulu kamu mempunyai dua hari sebagai perayaan tetapi Allah SWT telah menggantikan bagi umat Islam dengan dua hari yang lebih baik daripada perayaan itu iaitu Aidilfitri dan Aidiladha.” (Sunnah an-Nasai, no. 1556)

Maka, adakah menari dengan berpakaian spandex ketat itu menggambarkan nilai Islam dan akhlak seorang Muslim atau cubaan menghidupkan kembali tradisi Jahiliah?  

Sedangkan, Aidilfitri disyariatkan kepada umat Islam untuk meninggalkan tradisi Jahiliah dan berhijrah menjadi Muslim yang lebih baik. Tidak perlu lagu hatta tarian yang mencolok mata untuk menggambarkan kegembiraan dan kemeriahan Aidilfitri. 

Bahkan, istilah ‘Aidilfitri’ sahaja sudah cukup menggambarkan roh keindahan Islam yang sebenarnya dalam merayakan Aidilfitri. 

Secara harfiah, ‘aidil’ berasal daripada perkataan Arab ‘aid’ yang bermaksud perayaan dan ‘fitri’ pula bermaksud fitrah. 

Ringkasnya, Aidilfitri bermaksud ‘Hari Raya Fitrah’ iaitu hari meraikan kejayaan Muslim kembali kepada fitrah kemanusiaan selepas menerusi asuhan madrasah Ramadan. 

Ini adalah simbolik kemenangan rohani atas nafsu dan keinginan duniawi yang amat berbeza dengan tradisi Jahiliah sebelum wujudnya Aidilfitri, di mana hanya hiburan dan nafsu yang diutamakan. 

Maka setelah sebulan mengekang nafsu, apakah kita ingin mengembalikan semula tradisi Jahiliah yang telah ditinggalkan setelah Allah SWT menggantikan yang lebih baik seolah-olah kita tidak mempelajari apa-apa langsung daripada madrasah Ramadhan?

“Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.” (Surah Al-Baqarah 2:183) 

Barangkali sudah tiba masanya kita menjauhkan diri kita dengan individu terbabit agar tidak memberi populariti dan perhatian yang tidak sepatutnya kepadanya. 

“Dan jauhkanlah diri dari orang-orang yang menjadikan agama mereka sebagai permainan dan hiburan, dan mereka pula telah diperdayakan oleh kehidupan dunia dan peringatkanlah (mereka) dengan Al-Quran itu supaya tiap-tiap diri (di akhirat kelak) tidak terjerumus (ke dalam azab neraka) dengan sebab apa yang ia telah usahakan (dari perbuatan yang buruk dan keji).” (Surah Al-An’am 6:70)

Pihak berkuasa perlu mengambil tindakan tegas terhadap video-video mencemarkan kesucian agama walaupun ia sekadar ‘gurauan’. 

Gurauan bukan tiket ‘menghalalkan’ seseorang boleh memperlecehkan agama. Agama sama sekali tidak boleh dijadikan sebagai gurauan atau dipandang remeh. 

Sampai bila umat Islam hendak tergelincir dalam perangkap yang sama? – The Merdeka Times    

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Asyarah Mubasyarah: Setia Abu Bakar tiada tandingan

“Kali pertama aku melihat orang menangis kerana gembira. Selama ini aku hanya melihat orang menangis kerana sedih”.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

“Kali pertama aku melihat orang menangis kerana gembira. Selama ini aku hanya melihat orang menangis kerana sedih”.

Inilah kata-kata Saidatina Aisyah RA yang menceritakan rasa teruja dan girang ayahandanya, Saidina Abu Bakar RA apabila terpilih menjadi peneman hijrah Rasulullah SAW ke Madinah dan satu-satunya sahabat yang mendapat penghormatan.  

Walaupun pada saat itu adalah waktu kemuncak di mana umat Islam sedang ditindas dan Rasulullah SAW diancam bunuh bahkan diburu kaum Musyrikin Makkah yang enggan menerima dakwah mengesakan Allah. 

Secara logik, manusia pasti akan menjauhkan diri daripada apa jua yang berbahaya dan mengancam nyawa. 

Namun, tidak bagi lelaki dengan gelaran ‘As-Siddiq’ yang sentiasa membenarkan setiap bait kata Rasulullah SAW ini, walaupun dirinya maklum menjadi pendamping Rasulullah SAW pada saat itu merupakan suatu misi berbahaya. 

Tanpa sedikitpun keraguan, Abu Bakar RA sangat bergembira apabila dirinya yang dipilih Allah seakan mendapat penghormatan untuk mengorbankan nyawanya demi Nabi Allah SAW jika ada sebarang situasi yang tidak diingini berlaku. 

Ini boleh dilihat pada sepanjang sirah perjalanan hijrah, Abu Bakar RA sangat mengambil berat akan kesejahteraan Nabi dan sentiasa melindungi Nabi, memastikan tiada yang menyerang Nabi SAW secara mengejut sama ada manusia mahupun haiwan. 

Sewaktu mereka sampai di gua, Abu Bakar berkata, “Demi Allah, jangan engkau masuk sehingga aku masuk terlebih dahulu. Jika di dalamnya ada sesuatu, biarlah aku yang terkena dan bukan engkau”.

Apabila Abu Bakar mendapati di dinding gua itu ada lubang-lubang. Maka beliau mengoyakkan kain pakaiannya untuk menutupi semua lubang. 

Dan apabila tiada lagi kain yang boleh menutupi, Abu Bakar menggunakan kedua-dua kakinya untuk menutup lubang itu. Sejurus itu, barulah beliau membenarkan Nabi Allah SAW masuk ke dalam gua. 

Pernah ada satu kisah menceritakan kaki Abu Bakar yang berpijak pada lubang itu telah disengat. Namun, beliau tidak bergerak sedikitpun kerana khuatir Rasulullah SAW terjaga daripada rehatnya. 

Sedemikian besarnya kasih Abu Bakar terhadap Rasulullah SAW, jaminan keselamatan dan kesejahteraan Nabi mendahului dan menenggelamkan segala kepentingan dan kenikmatan dirinya. 

Bahkan apabila musuh kaum Musyrikin Makkah yang memburu mereka kian menghampiri hanya beberapa langkah, Abu Bakar RA menjadi tersangat takut dan risau. 

“Wahai Nabi Allah, jika ada orang antara mereka yang menunduk sedikit untuk melihat ke dalam, pasti dia melihat kita,” kata Abu Bakar. 

Rasulullah menegur sahabat baiknya dengan berkata; “Diam, wahai Abu Bakar. Kita ini berdua dan Allah-lah yang ketiga.” 

“Jangan sedih (takut) kerana sesungguhnya Allah bersama-sama dengan kita.” (Surah At-Taubah: 40) 

Kita yakin bahawa Abu Bakar RA bukanlah takut atau risau akan keselamatan dirinya kerana sepanjang hayat Abu Bakar RA, beliau sentiasa bersedia untuk mengorbankan nyawanya demi Allah. 

Jelas apa yang dikhuatirinya adalah keselamatan Rasulullah SAW yang akan dicederakan dan lebih teruk lagi, dibunuh musuh Islam. Sekiranya Nabi Allah tiada maka, wahyu Ilahi juga akan terhenti. 

Atas sebab yang sama juga, kadang-kadang Abu Bakar RA akan berjalan di hadapan Nabi dan pada masa lain, beliau akan berada di belakang Nabi. 

Apabila Rasulullah SAW bertanya kepadanya mengapa sentiasa menukar-nukar posisi, Abu Bakar RA menjawab: “Apabila aku ingat ada orang yang menunggu untuk menyerangmu, aku akan berjalan di hadapanmu. Dan apabila aku ingat ada orang yang akan mengejarmu, aku akan berjalan di belakangmu”.

Inilah lelaki pertama dijamin syurga Allah yang sanggup menghadapi segala kemungkinan demi melindungi Rasulullah SAW, walaupun nyawanya sendiri dalam bahaya. 

Ketabahan dan kesetiaan Abu Bakar merupakan manifestasi dari iman yang kukuh dan cinta yang mendalam kepada Rasulullah SAW yang tiada bandingan. 

Itulah manifestasi dari apa yang Nabi SAW sabdakan: “Demi (Tuhan) yang diriku berada dalam tangannya, tidak beriman seseorang kamu sehingga aku lebih dikasihinya dari dirinya, bapanya dan anaknya.” (Sahih Bukhari, No. 14) – The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending