Connect with us

Antarabangsa

(VIDEO) Tuntut henti sokong rejim Israel, Protes pelajar kolej seluruh AS meningkat

Semakin ramai pelajar kolej di seluruh Amerika Syarikat (AS) berkumpul memprotes sambil berkhemah dengan tuntutan seragam supaya institusi pendidikan mereka melupuskan hubungan urusniaga dengan Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Protes yang dilakukan oleh pelajar kolej di Amerika Syarikat.
  • Semakin ramai pelajar kolej di seluruh Amerika Syarikat (AS) berkumpul memprotes sambil berkhemah dengan tuntutan seragam supaya institusi pendidikan mereka melupuskan hubungan urusniaga dengan Israel.
  • Tuntutan itu termasuk hubungan kepada mana-mana syarikat yang menyokong berterusannya peperangan di Gaza.
  • Tuntutan itu berakar umbi dalam gerakan kempen Boikot, Lupus dan Sekat (BDS) yang berpuluh tahun menentang dasar Israel terhadap Palestin.
  • Pergerakan itu mengambil kekuatan baharu apabila perang Israel-Hamas melepasi tempoh enam bulan dan kisah penderitaan di Gaza mencetuskan seruan antarabangsa untuk diadakan gencatan senjata.
  • Diilhamkan protes berterusan dan penangkapan minggu lepas lebih 100 pelajar di Universiti Columbia minggu lalu, ratusan pelajar dari Massachusetts hingga ke California kini berkumpul di persekitaran kampus.

Semakin ramai pelajar kolej di seluruh Amerika Syarikat (AS) berkumpul memprotes sambil berkhemah dengan tuntutan seragam supaya institusi pendidikan mereka melupuskan hubungan urusniaga dengan Israel.

Tuntutan itu termasuk hubungan kepada mana-mana syarikat yang menyokong berterusannya peperangan di Gaza.

Tuntutan itu berakar umbi dalam gerakan kempen Boikot, Lupus dan Sekat (BDS) yang berpuluh tahun menentang dasar Israel terhadap Palestin.

Pergerakan itu mengambil kekuatan baharu apabila perang Israel-Hamas melepasi tempoh enam bulan dan kisah penderitaan di Gaza mencetuskan seruan antarabangsa untuk diadakan gencatan senjata.

Diilhamkan protes berterusan dan penangkapan minggu lepas lebih 100 pelajar di Universiti Columbia minggu lalu, ratusan pelajar dari Massachusetts hingga ke California kini berkumpul di persekitaran kampus.

Mereka bertindak mendirikan khemah dan berjanji untuk kekal sehingga tuntutan mereka dipenuhi.

Ketua protes di Universiti Columbia, Mahmoud Khalil menyatakan pelajar di universiti itu mendesak pelupusan hubungan dengan Israel sejak 2002.

“Kami mahu dilihat.

“Universiti harus melakukan sesuatu mengenai apa yang kami minta, mengenai genosid yang berlaku di Gaza. Mereka harus berhenti melabur dalam genosid ini,” katanya dipetik Portland Pressherald.

Sekurang-kurangnya 34,262 rakyat Palestin terbunuh dan 77,229 cedera dalam serangan Israel ke atas Gaza sejak 7 Oktober tahun lalu. Angka kematian di Israel akibat serangan Hamas pula merekodkan 1,139 orang dengan puluhan dilaporkan masih ditawan di Gaza. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Tentera Mesir dan Israel bertempur di sempadan Rafah

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.
  • Berita yang belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh orang Israel cedera, dan seorang askar Mesir terbunuh, di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.
  • Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini.

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Berita belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh tentera Israel cedera dan seorang askar Mesir terbunuh di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.

Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini. 

Sumber peringkat tinggi itu, yang bercakap dengan TNA dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana tidak diberi kuasa memberi taklimat kepada media, tidak menjelaskan lebih lanjut tetapi berkata “askar Israel membalas tembakan dan kemudian melepaskan tembakan amaran sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.”

Tiada butiran lanjut tersedia serta-merta pada masa penerbitan, tetapi laporan yang tidak disahkan mengatakan tentera Israel dilaporkan berundur dari sempadan Palestin di sempadan Rafah.

Sementara itu, tentera Mesir tidak mengesahkan atau menafikan kejadian itu secara rasmi.

Walaupun secara teknikalnya keamanan dengan Israel wujud sejak 1970-an, warga Mesir bertelagah dengan rejim zionis secara berturut-turut mengenai normalisasi.

Secara diplomatik dan komersial, Kaherah menganggap Israel sebagai sebuah negara mempunyai hubungan kukuh di beberapa kawasan tetapi ketegangan semakin memuncak selepas Israel melancarkan perangnya ke atas Gaza Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending