Connect with us

Antarabangsa

Undang-undang anti-LGBT: PBB jangan campur tangan, tegas Gabenor Texas

Gabenor Texas, Greg Abbott dari Parti Republikan menepis kritikan terhadap undang-undang negeri yang dikatakan menyasarkan individu-individu LGBTQ.

Wartawan TMT

Published

on

Undang-undang anti-LGBT: PBB jangan campur tangan, tegas Gabenor Texas
Foto: Gabenor Texas, Greg Abbott dari Parti Republikan.
  • Gabenor Texas, Greg Abbott dari Parti Republikan menepis kritikan terhadap undang-undang negeri yang dikatakan menyasarkan individu-individu LGBTQ.
  • Ia termasuk dakwaan bahawa langkah diambilnya melanggar undang-undang hak asasi manusia di peringkat persekutuan dan antarabangsa.
  • Menjawab surat yang dihantar Januari lalu kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang menuduh gabenor dan pegawai-pegawai negeri lain melanggar hak LGBTQ warga Texas melalui tindakan pentadbiran dan perundangan, Abbott memberitahu badan bukan antarabangsa itu supaya tidak campur tangan.
  • The UN can go pound sand (PBB boleh pergi tumbuk pasir),” kata Abbott di platform X dipetik The Hill pada 26 Februari lalu.
  • Frasa “pergi menumbuk pasir” merupakan ungkapan sehari-hari yang digunakan untuk menghalau seseorang, pada dasarnya usiran supaya PBB melibatkan diri dalam tugasan yang hina.

Gabenor Texas, Greg Abbott dari Parti Republikan menepis kritikan terhadap undang-undang negeri yang dikatakan menyasarkan individu-individu LGBTQ.

Ia termasuk dakwaan bahawa langkah diambilnya melanggar undang-undang hak asasi manusia di peringkat persekutuan dan antarabangsa.

Menjawab surat yang dihantar Januari lalu kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang menuduh gabenor dan pegawai-pegawai negeri lain melanggar hak LGBTQ warga Texas melalui tindakan pentadbiran dan perundangan, Abbott memberitahu badan bukan antarabangsa itu supaya tidak campur tangan.

The UN can go pound sand (PBB boleh pergi tumbuk pasir),” kata Abbott di platform X dipetik The Hill pada 26 Februari lalu.

Frasa “pergi menumbuk pasir” merupakan ungkapan sehari-hari yang digunakan untuk menghalau seseorang, pada dasarnya usiran supaya PBB melibatkan diri dalam tugasan yang hina.

Pada Januari lalu, empat kumpulan hak LGBTQ dalam surat dakwaan bersama kepada belasan pakar bebas, kumpulan kerja dan pelapor khas di PBB berkata, pemimpin Texas sengaja menyasarkan komuniti LGBTQ semasa sesi perundangan negeri yang lalu.

Penggubal undang-undang Texas pada 2023 memfailkan sekurang-kurangnya 55 rang undang-undang yang menyasarkan individu LGBTQ.

Menurut American Civil Liberties Union (ACLU), jumlah itu menyumbang kepada sekitar 10 peratus undang-undang anti-LGBTQ yang difailkan di seluruh negara tahun lalu.

Rayuan kumpulan itu kepada PBB tertumpu pada tujuh rang undang-undang yang ditandatangani Abbott menjadi undang-undang pada 2023.

Ini termasuk pengharaman pembedahan pengesahan jantina kanak-kanak di bawah umur dan sekatan penyertaan atlet transgender dalam sukan sekolah. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Jordan pintas dron Iran demi keselamatan rakyat – Kabinet Jordan

Setiap objek yang terbang memasuki ruang udara Jordan pada lewat malam Sabtu lalu dipintas negara itu demi keselamatan rakyatnya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Setiap objek yang terbang memasuki ruang udara Jordan pada lewat malam Sabtu lalu dipintas negara itu demi keselamatan rakyatnya.
  • Menurut dua sumber keselamatan serantau, Jordan yang terletak di antara Iran dan Israel, telah bersiap siaga dengan pertahanan udara bagi memintas mana-mana dron atau peluru berpandu yang menceroboh ruang udaranya.

Setiap objek yang terbang memasuki ruang udara Jordan pada lewat malam Sabtu lalu dipintas negara itu demi keselamatan rakyatnya.

Itu kenyataan yang dikeluarkan kabinet negara tersebut semalam selepas masyarakat dunia mempersoalkan mengapa Jordan memintas dron Iran yang disasarkan ke wilayah jajahan haram Israel.

Iran melancarkan dron letupan dan melepaskan peluru berpandu ke Israel pada lewat malam Sabtu. Menurut dua sumber keselamatan serantau, Jordan yang terletak di antara Iran dan Israel, telah bersiap siaga dengan pertahanan udara bagi memintas mana-mana dron atau peluru berpandu yang menceroboh ruang udaranya.

“Beberapa serpihan jatuh di beberapa tempat pada masa itu tanpa menyebabkan sebarang kerosakan besar atau kecederaan kepada rakyat,” tambah kenyataan kabinet Jordan.

Pesawat pejuang A.S. dan British turut terlibat dalam menembak jatuh beberapa dron milik Iran di kawasan sempadan Iraq-Syria, lapor Saluran 12 Israel.

– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending