Connect with us

Antarabangsa

(VIDEO) “Saya akan jadi ayah paling gembira di dunia”, bapa pelajar protes kezaliman Israel

Seorang lelaki menyifatkan dirinya sebagai bapa paling gembira di dunia jika anak perempuannya ditangkap kerana melakukan protes ke atas kezaliman rejim Israel di Gaza, Palestin.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Bapa pelajar, Lazaro Awelo.

Seorang lelaki menyifatkan dirinya sebagai bapa paling gembira di dunia jika anak perempuannya ditangkap kerana melakukan protes ke atas kezaliman rejim Israel di Gaza, Palestin.

Menyifatkan tindakan anaknya sebagai sesuatu yang betul, Lazaro Awelo membuat kenyataan itu di kampus Universiti California Selatan (UCS) pada Khamis dalam temu bual dengan saluran televisyen ABC7.

Beliau ditanya pemberita adakah beliau tidak bimbang jika polis menangkap pelajar dan anaknya yang terbabit menganjurkan protes pro-Palestin itu.

“Ya, ia membimbangkan saya, tetapi anak perempuan saya melakukan keputusan yang betul, jika dia sanggup ditangkap kerana berjuang untuk Palestin, saya akan menjadi ayah yang paling gembira.

“Saya akan menjadi ayah yang paling gembira, jika dia lakukan perkara yang betul dan saya tahu dia lakukan perkara yang betul, jika polis tangkap saya sekarang, saya sanggup pergi bersama pelajar-pelajar, saya tiada masalah,” kata Lazaro semalam.

Lazaro turut memuji semangat golongan muda yang memprotes dan menolak genosid (pembunuhan beramai-ramai) dilakukan zionis Israel ke atas rakyat Palestin di Gaza.

“Dia (anaknya) di sekitar sini kerana polis mula mengejar semua pelajar, mereka mengugut jika kita tidak meninggalkan kampus, kami akan ditangkap, tetapi para pelajar sangat berani, lihat mereka, mereka tidak mahu meninggalkan kampus,” kata Lazaro

Selain menekankan kepentingan menyokong perjuangan Palestin, Lazaro turut menekankan nilai empati dan mendesak pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin dihentikan dan nilai kemanusiaan diutamakan.

“Saya ada anak-anak, bukan sahaja yang berumur belasan tahun, ada yang berusia 7 tahun, dan sekarang bayangkan menjadi seorang bapa di Palestin, lihat anak saya dibunuh oleh Israel, Itu bukan perkara betul.

“Kita ada kemanusiaan, ini bukan isu agama, politik, tidak! kita manusia, kita tidak boleh sokong apa sahaja (jenis) pembunuhan beramai-ramai,” kata Lazaro. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Tentera Mesir dan Israel bertempur di sempadan Rafah

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.
  • Berita yang belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh orang Israel cedera, dan seorang askar Mesir terbunuh, di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.
  • Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini.

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Berita belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh tentera Israel cedera dan seorang askar Mesir terbunuh di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.

Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini. 

Sumber peringkat tinggi itu, yang bercakap dengan TNA dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana tidak diberi kuasa memberi taklimat kepada media, tidak menjelaskan lebih lanjut tetapi berkata “askar Israel membalas tembakan dan kemudian melepaskan tembakan amaran sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.”

Tiada butiran lanjut tersedia serta-merta pada masa penerbitan, tetapi laporan yang tidak disahkan mengatakan tentera Israel dilaporkan berundur dari sempadan Palestin di sempadan Rafah.

Sementara itu, tentera Mesir tidak mengesahkan atau menafikan kejadian itu secara rasmi.

Walaupun secara teknikalnya keamanan dengan Israel wujud sejak 1970-an, warga Mesir bertelagah dengan rejim zionis secara berturut-turut mengenai normalisasi.

Secara diplomatik dan komersial, Kaherah menganggap Israel sebagai sebuah negara mempunyai hubungan kukuh di beberapa kawasan tetapi ketegangan semakin memuncak selepas Israel melancarkan perangnya ke atas Gaza Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending