Connect with us

Antarabangsa

Penyakit usus merebak dalam kalangan tentera zionis Israel

Tentera rejim zionis Israel mengalami peningkatan penyakit pencernaan, demikian lapor akhbar Ibrani “Yedioth Ahronoth” Isnin lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera rejim zionis Israel mengalami peningkatan penyakit pencernaan, demikian lapor akhbar Ibrani “Yedioth Ahronoth” Isnin lalu.
  • Sejak bermulanya peperangan di Gaza, sumbangan makanan mula diterima tentera Israel dan ia menyebabkan peningkatan penyakit usus dalam kalangan tentera.
  • Keputusan ujian dijalankan ke atas tentera mendedahkan adanya bakteria yang menyebabkan disentri (keradangan dan gangguan usus), sekaligus menyebabkan cirit birit teruk dan meningkatnya suhu badan.
  • Akhbar itu juga memetik doktor merawat tentera-tentera berkenaan mendakwa sumbangan bahan makanan dengan keadaan atau cara penyimpanannya, selain faktor pengangkutan dan penyediaannya menjadi punca kepada jangkitan itu.

GAZA – Tentera rejim zionis Israel mengalami peningkatan penyakit pencernaan, demikian lapor akhbar Ibrani “Yedioth Ahronoth” Isnin lalu.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Sejak bermulanya peperangan di Gaza, sumbangan makanan mula diterima tentera Israel dan ia menyebabkan peningkatan penyakit usus dalam kalangan tentera.

Keputusan ujian dijalankan ke atas tentera mendedahkan adanya bakteria yang menyebabkan disentri (keradangan dan gangguan usus), sekaligus menyebabkan cirit birit teruk dan meningkatnya suhu badan.

Akhbar itu juga memetik doktor merawat tentera-tentera berkenaan yang mendakwa sumbangan bahan makanan dengan keadaan atau cara penyimpanannya, selain faktor pengangkutan dan penyediaannya menjadi punca kepada jangkitan itu.

Pengarah Unit Penyakit Berjangkit Hospital Assuta di Ashdod, Dr Tal Brosh menjelaskan situasi luar jangka dihadapi tentera-tentera rejim zionis itu.

“Cirit-birit merebak di kawasan-kawasan perkumpulan tentera di selatan dan kemudiannya (merebak) sesama tentera yang berperang di Gaza.

“Jangkitan dengan bakteria Shigella yang menyebabkan disenteri telah didiagnos dan ia merupakan penyakit yang sangat serius. 

“Penyakit itu juga merebak dalam kalangan tentera di Gaza dan jangkitan bakteria Shigella  boleh terjadi melalui hubungan langsung sesama individu (direct contact) atau melalui makanan,” kata Dr Tal Brosh. — The Merdeka Times

 

Sumber: Jordan News

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Antarabangsa

Israel tidak akan bayar apa saja harga untuk bebaskan warganya di Gaza

Israel tidak akan bertindak membayar apa sahaja harga bagi tawanan warganya di Gaza dikembalikan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kiri) dan Menteri Kewangan, Bezalel Smotrich (kanan).
  • Israel tidak akan bertindak membayar apa sahaja harga bagi tawanan warganya di Gaza dikembalikan.
  • Perkara itu ditegaskan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Menteri Kewangan, Bezalel Smotrich pada Selasa di tengah-tengah rundingan berterusan untuk membebaskan warga Israel, lapor Reuters.
  • Ditanya tentang 134 tawanan Israel yang masih berada di Gaza, Smotrich memberitahu Radio Kan bahawa pembebasan mereka “sangat penting” tetapi mereka tidak boleh diselamatkan “dengan apa sahaja kos”.
  • Smotrich berkata cara untuk membebaskan mereka adalah dengan meningkatkan tekanan ketenteraan ke atas Gaza dan kalahkan Hamas, kumpulan yang mentadbir wilayah itu.
  • Kenyataannya itu mendapat teguran pihak ketua pembangkang, Yair Lapid dan Menteri Benny Gantz, menimbulkan kemarahan beberapa keluarga tebusan yang cuba meningkatkan tekanan ke atas kerajaan supaya perjanjian diadakan.

Israel tidak akan bertindak membayar apa sahaja harga bagi tawanan warganya di Gaza dikembalikan.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Perkara itu ditegaskan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Menteri Kewangan, Bezalel Smotrich pada Selasa di tengah-tengah rundingan berterusan untuk membebaskan warga Israel, lapor Reuters.

Ditanya tentang 134 tawanan Israel yang masih berada di Gaza, Smotrich memberitahu Radio Kan bahawa pembebasan mereka “sangat penting” tetapi mereka tidak boleh diselamatkan “dengan apa sahaja kos”.

Smotrich berkata cara untuk membebaskan mereka adalah dengan meningkatkan tekanan ketenteraan ke atas Gaza dan mengalahkan kumpulan Hamas yang mentadbir wilayah Palestin itu.

Kenyataannya itu mendapat teguran Ketua Pembangkang, Yair Lapid dan Menteri Benny Gantz menimbulkan kemarahan beberapa keluarga tebusan yang cuba meningkatkan tekanan ke atas kerajaan supaya perjanjian diadakan.

Sejurus selepas temu bual radio itu, Pejabat Perdana Menteri mengeluarkan kenyataan yang menyebelahi pendirian Smotrich.

“Terdapat banyak tekanan ke atas Israel dari dalam dan luar negara supaya peperangan dihentikan sebelum kami mencapai semua sasaran kami, termasuk perjanjian supaya tebusan (dapat) dilepaskan pada apa sahaja harga.

“Kami tidak sanggup membayar pada apa sahaja harga, pastinya bukan dengan kos khayalan yang dituntut Hamas daripada kami, yang bermaksud kekalahan bagi negara Israel,” kata Netanyahu semalam. – The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending