Connect with us

Antarabangsa

Iraq lulus undang-undang haram homoseksual, hukuman penjara 15 tahun

Parlimen Iraq meluluskan undang-undang jenayah hubungan sejenis dengan hukuman penjara maksimum 15 tahun dalam satu langkah bertujuan menegakkan nilai agama.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penunjuk perasaan Iraq membakar bendera LGBTQ.
  • Parlimen Iraq meluluskan undang-undang jenayah hubungan sejenis dengan hukuman penjara maksimum 15 tahun dalam satu langkah bertujuan menegakkan nilai agama.
  • Undang-undang diterima pakai pada Sabtu itu bertujuan untuk “melindungi masyarakat Iraq daripada kerosakan moral dan seruan homoseksualiti yang tersebar di seluruh dunia,” menurut teks undang-undang itu.
  • Undang-undang Membanteras Pelacuran dan Larangan Homoseksualiti diberi mandat sekurang-kurangnya tujuh tahun penjara bagi mereka yang mempromosikan homoseksual atau pelacuran.
  • Undang-undang yang dipinda menjadikan “perubahan jantina biologi berdasarkan keinginan dan kecenderungan peribadi” sebagai jenayah dan akan menghukum golongan transgender dan doktor yang melakukan pembedahan “pengesahan jantina” dengan hukuman penjara sehingga tiga tahun.
  • Rang undang-undang itu pada mulanya melibatkan hukuman mati bagi perbuatan sejenis tetapi dipinda sebelum diluluskan selepas mendapat tentangan kuat Amerika Syarikat (AS) dan negara-negara Eropah.

Parlimen Iraq meluluskan undang-undang jenayah hubungan sejenis dengan hukuman penjara maksimum 15 tahun dalam satu langkah bertujuan menegakkan nilai agama.

Undang-undang diterima pakai pada Sabtu itu bertujuan untuk “melindungi masyarakat Iraq daripada kerosakan moral dan seruan homoseksualiti yang tersebar di seluruh dunia,” menurut teks undang-undang itu.

5 Pillars UK melaporkan Undang-undang Membanteras Pelacuran dan Larangan Homoseksualiti diberi mandat sekurang-kurangnya tujuh tahun penjara bagi mereka yang mempromosikan homoseksual atau pelacuran.

Undang-undang yang dipinda menjadikan “perubahan jantina biologi berdasarkan keinginan dan kecenderungan peribadi” sebagai jenayah dan akan menghukum golongan transgender dan doktor yang melakukan pembedahan “pengesahan jantina” dengan hukuman penjara sehingga tiga tahun.

Rang undang-undang itu pada mulanya melibatkan hukuman mati bagi perbuatan sejenis tetapi dipinda sebelum diluluskan selepas mendapat tentangan kuat Amerika Syarikat (AS) dan negara-negara Eropah.

Ia disokong, terutama oleh parti Islam Syiah, yang membentuk gabungan terbesar di Parlimen Iraq.

Ahli Parlimen, Raed al-Maliki yang memajukan pindaan itu memberitahu AFP bahawa undang-undang itu “berfungsi sebagai langkah pencegahan untuk melindungi masyarakat daripada perlakuan sedemikian”.

Parti-parti utama Iraq pada tahun lalu meningkatkan kritikan terhadap hak LGBTQ, dengan bendera pelangi sering dibakar sebagai protes oleh kedua-dua puak Syiah yang memerintah dan membangkang pada tahun lalu. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Tentera Mesir dan Israel bertempur di sempadan Rafah

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.
  • Berita yang belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh orang Israel cedera, dan seorang askar Mesir terbunuh, di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.
  • Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini.

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Berita belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh tentera Israel cedera dan seorang askar Mesir terbunuh di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.

Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini. 

Sumber peringkat tinggi itu, yang bercakap dengan TNA dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana tidak diberi kuasa memberi taklimat kepada media, tidak menjelaskan lebih lanjut tetapi berkata “askar Israel membalas tembakan dan kemudian melepaskan tembakan amaran sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.”

Tiada butiran lanjut tersedia serta-merta pada masa penerbitan, tetapi laporan yang tidak disahkan mengatakan tentera Israel dilaporkan berundur dari sempadan Palestin di sempadan Rafah.

Sementara itu, tentera Mesir tidak mengesahkan atau menafikan kejadian itu secara rasmi.

Walaupun secara teknikalnya keamanan dengan Israel wujud sejak 1970-an, warga Mesir bertelagah dengan rejim zionis secara berturut-turut mengenai normalisasi.

Secara diplomatik dan komersial, Kaherah menganggap Israel sebagai sebuah negara mempunyai hubungan kukuh di beberapa kawasan tetapi ketegangan semakin memuncak selepas Israel melancarkan perangnya ke atas Gaza Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending