Connect with us

Terkini

Laporan Bank Dunia, KPM giat laksana inisiatif penting perkukuh agenda reformasi pendidikan

Kementerian Pendidikan (KPM) hari ini memaklumkan pihaknya kini sedang melaksanakan pelbagai inisiatif bagi mereformasikan pendidikan negara.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kementerian Pendidikan (KPM) hari ini memaklumkan pihaknya kini sedang melaksanakan pelbagai inisiatif bagi mereformasikan pendidikan negara.
  • Ia termasuk penstrukturan semula sistem prasekolah, Kurikulum Persekolahan 2027 dan intervensi kurikulum bagi menangani keciciran pembelajaran.
  • KPM dalam kenyataan berkata kelas prasekolah turut diperluas di seluruh institusi pendidikan KPM dalam memastikan isu keciciran murid dapat ditangani dari awal.
  • “Tumpuan turut diberi kepada pembangunan profesionalisme guru. Pelbagai program ditawarkan untuk meningkatkan kompetensi dan  profesionalisme dalam perkhidmatan.
  • “Terkini, KPM memperkenalkan platform Sistem Pengurusan Pembelajaran (SiPP) bagi memenuhi kompetensi digital guru,” katanya.
  • KPM berkata pihaknya turut mengambil perhatian terhadap Laporan Bank Dunia bertajuk “Bending Bamboo Shoots: Strengthening Foundation Skills” mengenai sistem pendidikan negara.
  • Katanya, perkara utama disentuh dalam laporan Bank Dunia seperti kualiti dan akses pendidikan prasekolah, kecekapan murid serta pembangunan profesionalisme guru sememangnya berada dalam perhatian KPM.

KUALA LUMPUR – Kementerian Pendidikan (KPM) hari ini memaklumkan pihaknya kini sedang melaksanakan pelbagai inisiatif bagi mereformasikan pendidikan negara.

Ia termasuk penstrukturan semula sistem prasekolah, Kurikulum Persekolahan 2027 dan intervensi kurikulum bagi menangani keciciran pembelajaran.

KPM dalam kenyataan berkata kelas prasekolah turut diperluas di seluruh institusi pendidikan KPM dalam memastikan isu keciciran murid dapat ditangani dari awal.

“Tumpuan turut diberi kepada pembangunan profesionalisme guru. Pelbagai program ditawarkan untuk meningkatkan kompetensi dan  profesionalisme dalam perkhidmatan.

“Terkini, KPM memperkenalkan platform Sistem Pengurusan Pembelajaran (SiPP) bagi memenuhi kompetensi digital guru,” katanya.

KPM berkata pihaknya turut mengambil perhatian terhadap Laporan Bank Dunia bertajuk “Bending Bamboo Shoots: Strengthening Foundation Skills” mengenai sistem pendidikan negara.

Katanya, perkara utama disentuh dalam laporan Bank Dunia seperti kualiti dan akses pendidikan prasekolah, kecekapan murid serta pembangunan profesionalisme guru sememangnya berada dalam perhatian KPM.

“KPM komited memastikan hasrat untuk mereformasikan pendidikan negara berjaya. Ia adalah usaha berterusan yang memerlukan komitmen, kerjasama dan sokongan semua pihak,” katanya.

Sebelum ini, media melaporkan laporan baharu Bank Dunia bertajuk “Bending Bamboo Shoots: Strengthening Foundation Skills” memberi gambaran membimbangkan mengenai sistem pendidikan Malaysia.

Walaupun perbelanjaan besar diperuntukkan dalam pendidikan iaitu 3.2 peratus daripada Keluaran Dalam Negar Kasar (KDNK), pembelajaran pelajar masih ketinggalan berbanding jangkaan.

Hanya 58 peratus pelajar di Malaysia didapati mahir membaca menjelang akhir Darjah 5, jauh lebih teruk daripada rakan serantau (34 peratus berjuang dalam ekonomi yang serupa).

Berbanding Vietnam, sebuah negara dengan sumber yang lebih rendah, menunjukkan hasil yang lebih kukuh.

Laporan itu menyerlahkan ketidakcekapan yang membimbangkan dengan pelajar Malaysia menghabiskan purata 12.5 tahun di sekolah tetapi pembelajaran bersamaan dengan hanya 8.9 tahun.

Sebaliknya, pelajar Vietnam mencapai 10.7 tahun pembelajaran dalam jangka masa yang sama. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending