Connect with us

Antarabangsa

Keadaan kesihatan Gaza kritikal – WHO

Kesan konflik Israel-Palestin ke atas sektor penjagaan kesihatan Gaza menjadi ‘malapetaka’, kata Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, hari ini (semalam) pada mesyuarat tergempar lembaga pengarah.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kesan konflik Israel-Palestin ke atas sektor penjagaan kesihatan Gaza menjadi ‘malapetaka’, kata Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus pada mesyuarat tergempar lembaga pengarah.
  • Katanya, keadaan ketika ini amat berisiko untuk penyebaran penyakit maut.
  • Bagaimanapun, Tedros berkata, mustahil WHO memperbaiki keadaan memandangkan keganasan masih lagi berterusan.
  • “Ia menyatakan dengan jelas untuk mengatakan kesan konflik terhadap kesihatan adalah malapetaka,” katanya kepada lembaga pengarah 34 ahli, semalam.
  • Ringkasnya, keperluan kesihatan meningkat secara mendadak dan kapasiti sistem kesihatan dikurangkan kepada satu pertiga daripadanya.

GENEVA: Kesan konflik Israel-Palestin ke atas sektor penjagaan kesihatan Gaza menjadi ‘malapetaka’, kata Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, hari ini (semalam) pada mesyuarat tergempar lembaga pengarah.

Katanya, keadaan ketika ini amat berisiko untuk penyebaran penyakit maut.

Bagaimanapun, Tedros berkata, mustahil WHO memperbaiki keadaan memandangkan keganasan masih lagi berterusan.

“Ia menyatakan dengan jelas untuk mengatakan kesan konflik terhadap kesihatan adalah malapetaka,” katanya kepada lembaga pengarah 34 ahli.

Ringkasnya, keperluan kesihatan meningkat secara mendadak dan kapasiti sistem kesihatan dikurangkan kepada satu pertiga daripadanya.

Usul yang sedang disemak oleh lembaga yang dicadangkan oleh Afghanistan, Maghribi, Qatar dan Yaman menuntut laluan untuk kakitangan perubatan dan bekalan mereka dan tugas WHO mendapatkan pembiayaan untuk membina semula hospital.

Namun, Tedros berkata, ‘hampir mustahil’ untuk memenuhi permintaan itu memandangkan keadaan keselamatan di lapangan dan berkata beliau amat kesal dengan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) tidak dapat bersetuju menggesa gencatan senjata berikutan veto Amerika Syarikat (AS).

“Usaha membekalkan semula kemudahan kesihatan menjadi amat sukar dan amat terjejas oleh keadaan keselamatan di lapangan dan bekalan semula yang tidak mencukupi dari luar Gaza,” katanya.

Usul itu dikritik oleh Israel yang mengatakan ia memberikan perhatian yang tidak seimbang kepada Israel dan tidak menangani apa yang digambarkan sebagai penggunaan orang awam oleh Hamas sebagai perisai manusia, dengan meletakkan pusat arahan dan senjata di dalam hospital.

Sesi darurat WHO seperti itu jarang berlaku dan ia berlaku ketika krisis kesihatan termasuk semasa wabak COVID-19 pada 2020 dan semasa wabak Ebola di Afrika Barat pada 2015. – REUTERS

Sumber : Berita Harian

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Pengawal penjara Israel masukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur warga Palestin sebelum mengaktifkannya – Peguam

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Peguam Palestin, Khaled Mhajne.

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

Itu pendedahan Peguam Palestin, Khaled Mhajne mengenai seksaan dilalui tahanan di penjara Israel selepas beliau melawat dua rakyat Palestin yang diculik Israel dari Gaza.

Quds News Network melaporkan tawanan Palestin dalam tahanan Israel berdepan pelbagai bentuk penderaan, termasuk rogol, di tangan tentera Israel di hadapan semua orang, kata Suruhanjaya Hal Ehwal Tahanan Palestin pada Isnin.

Dalam sidang akhbar diadakan suruhanjaya itu di Ramallah, Khaled Mhajne yang juga peguam suruhanjaya berkenaan, melaporkan perbualannya dengan wartawan Gaza Al-Araby TV, Mohammed Arab, yang diculik tentera Israel semasa serbuan ke atas Hospital al-Shifa pada 18 Mac lalu.

“Mohammed Arab, wartawan TV Al-Araby, memaklumkan kepada saya tentang kes rogol banduan, termasuk penyeksaan yang dilakukan di hadapan semua orang,” kata Mhajne.

Dalam temu bual dengan TV Al-Araby, Mhajne menceritakan kes Mohammed memaklumkan kepadanya membabitkan seorang tahanan berusia 27 tahun yang dirogol, dipaksa tidur meniarap, diserang anjing polis “dan kemudian dirogol menggunakan alat pemadam api dengan tiubnya dimasukkan ke dalam duburnya”.

Alat pemadam api itu kemudiannya diaktifkan untuk melepaskan bahan kimia ke dalam badan lelaki malang itu, kata Mhajne.

Mohammed turut melaporkan mengenai seorang tahanan yang baru-baru ini meninggal dunia disebabkan tidak mendapat rawatan perubatan mencukupi.

Mhajne berkata adalah mustahil untuk mengetahui berapa ramai rakyat Palestin dari Gaza telah mati dalam tahanan kerana maklumat itu disembunyikan rejim Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending