Connect with us

Antarabangsa

MoU baharu Malaysia-Turkiye raih potensi jualan RM9.6 juta

SME Corp Malaysia (SME Corp) memperbaharui memorandum persefahaman (MoU) dengan Small and Medium Enterprise Development Organisation of Turkiye (KOSGEB), yang menyaksikan sebanyak 42 sesi padanan perniagaan berjaya dilaksanakan dan menghasilkan potensi jualan bernilai hampir RM9.6 juta.

Wartawan TMT

Published

on

MoU baharu Malaysia-Turkiye raih potensi jualan RM9.6 juta
Foto: Rizal Nainy (kiri) bertukar dokumen MoU bersama Naib Presiden KOSGEB, Dr Fatih Gökyurt sambil disaksikan Duta Besar Republik Turkiye di Malaysia, Emir
  • SME Corp Malaysia (SME Corp) memperbaharui memorandum persefahaman (MoU) dengan Small and Medium Enterprise Development Organisation of Turkiye (KOSGEB), yang menyaksikan sebanyak 42 sesi padanan perniagaan berjaya dilaksanakan dan menghasilkan potensi jualan bernilai hampir RM9.6 juta.
  • Pembaharuan MoU itu juga diperkukuh dengan pengumuman ‘Global Be-Linked’, iaitu inisiatif padanan perniagaan khusus untuk PMKS dari Malaysia dengan PMKS dari luar negara seperti Turkiye.
  • Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp, Rizal Nainy, berkata pihaknya bersedia untuk meneruskan komitmen dalam pembangunan PMKS di peringkat antarabangsa yang diterajui bersama oleh Malaysia dan Turkiye.
  • “Misi yang dijalankan adalah jelas, iaitu mengukuhkan ikatan hubungan kedua-dua belah pihak, menerajui pembangunan PMKS, dan memanfaatkan potensi besar kepentingan bersama sedia ada,” katanya dalam satu kenyataan.

SME Corp Malaysia (SME Corp) memperbaharui memorandum persefahaman (MoU) dengan Small and Medium Enterprise Development Organisation of Turkiye (KOSGEB), yang menyaksikan sebanyak 42 sesi padanan perniagaan berjaya dilaksanakan dan menghasilkan potensi jualan bernilai hampir RM9.6 juta.

Ia membabitkan penyertaan 12 firma dari Turkiye dan 37 perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) dari Malaysia.

Majlis yang berlangsung di Kuala Lumpur itu membuktikan komitmen padu oleh kedua-dua negara dalam meningkatkan hubungan dua hala dan menyokong pertumbuhan PMKS.

Pembaharuan MoU itu juga diperkukuh dengan pengumuman ‘Global Be-Linked’, iaitu inisiatif padanan perniagaan khusus untuk PMKS dari Malaysia dengan PMKS dari luar negara seperti Turkiye.

Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp, Rizal Nainy, berkata pihaknya bersedia untuk meneruskan komitmen dalam pembangunan PMKS di peringkat antarabangsa yang diterajui bersama oleh Malaysia dan Turkiye.

“Misi yang dijalankan adalah jelas, iaitu mengukuhkan ikatan hubungan kedua-dua belah pihak, menerajui pembangunan PMKS, dan memanfaatkan potensi besar kepentingan bersama sedia ada,” katanya dalam satu kenyataan.

Kerjasama antara kedua-dua belah pihak bermula sejak MoU pertama dimeterai pada 22 Februari 2011 dan diperbaharui pada 2017.

Mesyuarat di antara komuniti perniagaan Malaysia dan Turkiye merentasi beberapa sektor penting termasuk makanan dan minuman, industri halal dan juga elektrik dan elektronik (E&E) berlandaskan kejayaan usaha sama terdahulu.

Misi eksplorasi perdagangan ke Istanbul dan Sakarya pada Februari 2023 yang diketuai oleh SME Corp dengan kerjasama Dewan Perniagaan dan Industri Islam Antarabangsa Malaysia (MIICCI) serta disokong oleh KOSGEB, berjaya menjana jumlah nilai dagangan hampir RM1.1 bilion.

Pada 2022, PMKS mencatatkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 11.6 peratus, mengatasi pertumbuhan KDNK keseluruhan pada kadar 8.7 peratus.

Hasilnya, sumbangan PMKS kepada KDNK meningkat kepada 38.4 peratus berbanding 37.4 peratus pada 2021.

Dari segi eksport, PMKS Malaysia merekodkan sebanyak RM144.5 bilion nilai dagangan eksport pada 2022, sementara dari segi pasaran pekerjaan, PMKS mewakili 48.2 peratus daripada landskap pekerjaan Malaysia, membabitkan tenaga kerja seramai 7.59 juta individu.

Oleh itu, usaha dalam memastikan akses serta pengembangan pasaran bagi PMKS menerusi hubungan dua hala adalah penting bagi ekonomi negara.

Sumber: Berita Harian

Author

Antarabangsa

Hanya 30-35 peratus pejuang Hamas ‘dihapuskan’ tentera Israel – Sumber Perisikan AS

Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).
  • Majoriti pejuang yang menganggotai gerakan pembebasan Palestin itu sebelum serangan 7 Oktober di selatan Israel masih hidup, walaupun angka kematian di Gaza mencecah lebih 35,000 mangsa yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.
  • Sekitar 65 peratus infrastruktur terowong Hamas masih kekal utuh, kata sumber Politico dan ribuan pejuang baharu dikatakan direkrut kumpulan itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini.
  • Laporan itu datang ketika Washington semakin bimbang terhadap kebolehlaksanaan matlamat Israel yang dinyatakan iaitu untuk menghapuskan kumpulan Palestin itu.
  • Pengerusi Ketua Staf Bersama AS, Jeneral Charles Brown pada Isnin dilaporkan mengkritik strategi Israel di Gaza.
  • Beliau memberi amaran bahawa kegagalan pasukan Israel untuk mengamankan wilayah yang ditawan dan menghapuskan Hamas dari Gaza utara menghalang keupayaannya untuk mencapai objektif ketenteraan.

Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).

Majoriti pejuang yang menganggotai gerakan pembebasan Palestin itu sebelum serangan 7 Oktober di selatan Israel masih hidup, walaupun angka kematian di Gaza mencecah lebih 35,000 mangsa yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Sekitar 65 peratus infrastruktur terowong Hamas masih kekal utuh, kata sumber Politico dan ribuan pejuang baharu dikatakan direkrut kumpulan itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Laporan itu datang ketika Washington semakin bimbang terhadap kebolehlaksanaan matlamat Israel yang dinyatakan iaitu untuk menghapuskan kumpulan Palestin itu.

Pengerusi Ketua Staf Bersama AS, Jeneral Charles Brown pada Isnin dilaporkan mengkritik strategi Israel di Gaza.

Beliau memberi amaran kegagalan pasukan Israel untuk mengamankan wilayah yang ditawan dan menghapuskan Hamas dari Gaza utara menghalang keupayaannya untuk mencapai objektif ketenteraan.

Komentar Brown itu merupakan kritikan jarang didengari daripada tentera AS yang membantu Israel dalam peperangannya ke atas Gaza dengan menyediakan peralatan ketenteraan dan bantuan perisikan.

Kira-kira 128 individu yang ditawan Hamas dan kumpulan pejuang Palestin lain masih kekal di Gaza.

Kerajaan Israel menegaskan tekanan ketenteraan adalah cara terbaik untuk membebaskan tahanan dan menegaskan mereka tidak akan menamatkan peperangan sehingga “menghapuskan” Hamas ketika puluhan tawanan dipercayai maut akibat serangan Israel ke atas Gaza.

Terdapat ketidakpuasan yang semakin meningkat di Israel mengenai status perang Gaza dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu didakwa mengabaikan tawanan warga Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending