Connect with us

Antarabangsa

9 juta rakyat Pakistan bakal miskin – Bank Dunia

Dianggarkan antara enam hingga sembilan juta rakyat Pakistan bakal terjerumus ke dalam kemiskinan akibat banjir monsun yang dikaitkan dengan perubahan iklim, menurut Bank Dunia pada Khamis.

Wartawan TMT

Published

on

9 juta rakyat Pakistan bakal miskin - Bank Dunia
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Dianggarkan antara enam hingga sembilan juta rakyat Pakistan bakal terjerumus ke dalam kemiskinan akibat banjir monsun.
  • Kehilangan pekerjaan, ternakan, tuaian, rumah, penutupan sekolah, penyebaran penyakit dan peningkatan kos makanan meletakkan antara 5.8 dan 9 juta penduduk dalam kemiskinan.
  • Menurut laporan Bank Dunia, kadar kemiskinan Pakistan dijangka meningkat antara 2.5 dan empat mata peratusan.

ISLAMABAD: Dianggarkan antara enam hingga sembilan juta rakyat Pakistan bakal terjerumus ke dalam kemiskinan akibat banjir monsun yang dikaitkan dengan perubahan iklim, menurut Bank Dunia pada Khamis.

Pakistan dilanda hujan monsun yang tidak pernah berlaku sebelum ini yang mengorbankan 1,700, memusnahkan dua juta rumah, dan menyebabkan satu pertiga daripada negara itu ditenggelami air.

Lapan juta orang kehilangan tempat tinggal, tinggal di khemah usang dan kem berselerak berhampiran tasik bertakung yang menelan harta benda dan sumber pencarian mereka.

Menurut laporan Bank Dunia, kadar kemiskinan Pakistan dijangka meningkat antara 2.5 dan empat mata peratusan akibat langsung daripada banjir

Kehilangan pekerjaan, ternakan, tuaian, rumah, dan penutupan sekolah serta penyebaran penyakit dan peningkatan kos makanan meletakkan antara 5.8 dan 9 juta penduduk dalam kemiskinan, katanya.

“Membalikkan kesan sosio-ekonomi negatif ini mungkin mengambil masa agak lama,” menurut laporan itu.

Di negara dengan populasi 220 juta penduduk, kira-kira 20 peratus sudah pun hidup di bawah paras kemiskinan, menurut data Bank Pembangunan Asia.

Sebelum banjir bermula, tabung Pakistan berada dalam keadaan teruk, dengan krisis kos sara hidup, mata wang rupee yang meruncing dan rizab pertukaran asing yang semakin berkurangan.

Bank Dunia berkata inflasi di negara itu dijangka berada pada paras 23 peratus bagi tahun kewangan 2023.

Pakistan bertanggungjawab untuk mengurangkan satu peratus pelepasan gas rumah hijau global, tetapi meletakkan paras tinggi dalam kedudukan negara yang terdedah kepada cuaca ekstrem yang disebabkan oleh perubahan iklim.

Penyelidikan yang boleh dipercayai menyatakan cuaca buruk menjadi lebih kerap dan lebih teruk akibat pelepasan buatan manusia.

Islamabad menyeru negara yang lebih kaya dan lebih industri dengan jejak karbon lebih besar untuk menyumbang bantuan sebagai satu bentuk keadilan iklim.

“Kami tidak mempunyai ruang dalam memberikan pakej rangsangan ekonomi, yang akan mewujudkan pekerjaan, dan menyediakan orang ramai dengan pendapatan mampan yang mereka perlukan,” kata Menteri Perubahan Iklim, Sherry Rehman pada Selasa.

“Kami masih dalam perjuangan yang panjang dan tanpa henti untuk menyelamatkan nyawa.” 

Sumber: AFP 

 

Author

Antarabangsa

(VIDEO) NATO perlu elak “double-standard” dalam isu Gaza, Ukraine – PM Sepanyol

Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) harus jelas dalam tindakannya untuk tidak bersikap “dwistandard” (double standard) dalam isu peperangan di Ukraine dan Gaza, kata Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) harus jelas dalam tindakannya untuk tidak bersikap “dwistandard” (double standard) dalam isu peperangan di Ukraine dan Gaza, kata Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Sanchez berkata perkara itu penting untuk menyampaikan kepada semua pihak bahawa apa dipertahankan NATO bukan hanya undang-undang antarabangsa, tetapi pendirian yang konsisten.

Beliau juga menggesa gencatan senjata kekal dilakukan di Gaza supaya “malapetaka kemanusiaan” yang disaksikan di wilayah Palestin itu dapat dihentikan.

“Ia sangat penting untuk rakyat kita fahami bahawa apa yang kita pertahankan di Gaza dan di Ukraine bukan sahaja (berkenaan) undang-undang antarabangsa, tetapi kita (sendiri) ada kedudukan yang konsisten.

“Kedudukan konsisten politik jelas bahawa kita tidak mengamalkan dwistandard. 

“Jadi jika kita memberitahu rakyat kita bahawa kita menyokong Ukraine kerana kita mempertahankan undang-undang antarabangsa, ia sama dengan apa yang kita perlu lakukan terhadap Gaza,” kata Sanchez dalam klip video disiarkan Al Jazeera ketika berucap di Sidang Kemuncak NATO di Washington, Amerika Syarikat, semalam.

Media melaporkan Ketua NATO, Jens Stoltenberg dalam ucapan akhirnya di sidang sama langsung tidak menyebut mengenai serangan rejim Israel ke atas rakyat Palestin di Gaza.

Insiden itu berlaku ketika beberapa pemimpin memberi amaran bahawa berdiam diri mengenai situasi di Gaza boleh menjejaskan komitmen perikatan ketenteraan itu terhadap hak asasi manusia. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending