Connect with us

Antarabangsa

9 juta rakyat Pakistan bakal miskin – Bank Dunia

Dianggarkan antara enam hingga sembilan juta rakyat Pakistan bakal terjerumus ke dalam kemiskinan akibat banjir monsun yang dikaitkan dengan perubahan iklim, menurut Bank Dunia pada Khamis.

Wartawan TMT

Published

on

9 juta rakyat Pakistan bakal miskin - Bank Dunia
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Dianggarkan antara enam hingga sembilan juta rakyat Pakistan bakal terjerumus ke dalam kemiskinan akibat banjir monsun.
  • Kehilangan pekerjaan, ternakan, tuaian, rumah, penutupan sekolah, penyebaran penyakit dan peningkatan kos makanan meletakkan antara 5.8 dan 9 juta penduduk dalam kemiskinan.
  • Menurut laporan Bank Dunia, kadar kemiskinan Pakistan dijangka meningkat antara 2.5 dan empat mata peratusan.

ISLAMABAD: Dianggarkan antara enam hingga sembilan juta rakyat Pakistan bakal terjerumus ke dalam kemiskinan akibat banjir monsun yang dikaitkan dengan perubahan iklim, menurut Bank Dunia pada Khamis.

Pakistan dilanda hujan monsun yang tidak pernah berlaku sebelum ini yang mengorbankan 1,700, memusnahkan dua juta rumah, dan menyebabkan satu pertiga daripada negara itu ditenggelami air.

Lapan juta orang kehilangan tempat tinggal, tinggal di khemah usang dan kem berselerak berhampiran tasik bertakung yang menelan harta benda dan sumber pencarian mereka.

Menurut laporan Bank Dunia, kadar kemiskinan Pakistan dijangka meningkat antara 2.5 dan empat mata peratusan akibat langsung daripada banjir

Kehilangan pekerjaan, ternakan, tuaian, rumah, dan penutupan sekolah serta penyebaran penyakit dan peningkatan kos makanan meletakkan antara 5.8 dan 9 juta penduduk dalam kemiskinan, katanya.

“Membalikkan kesan sosio-ekonomi negatif ini mungkin mengambil masa agak lama,” menurut laporan itu.

Di negara dengan populasi 220 juta penduduk, kira-kira 20 peratus sudah pun hidup di bawah paras kemiskinan, menurut data Bank Pembangunan Asia.

Sebelum banjir bermula, tabung Pakistan berada dalam keadaan teruk, dengan krisis kos sara hidup, mata wang rupee yang meruncing dan rizab pertukaran asing yang semakin berkurangan.

Bank Dunia berkata inflasi di negara itu dijangka berada pada paras 23 peratus bagi tahun kewangan 2023.

Pakistan bertanggungjawab untuk mengurangkan satu peratus pelepasan gas rumah hijau global, tetapi meletakkan paras tinggi dalam kedudukan negara yang terdedah kepada cuaca ekstrem yang disebabkan oleh perubahan iklim.

Penyelidikan yang boleh dipercayai menyatakan cuaca buruk menjadi lebih kerap dan lebih teruk akibat pelepasan buatan manusia.

Islamabad menyeru negara yang lebih kaya dan lebih industri dengan jejak karbon lebih besar untuk menyumbang bantuan sebagai satu bentuk keadilan iklim.

“Kami tidak mempunyai ruang dalam memberikan pakej rangsangan ekonomi, yang akan mewujudkan pekerjaan, dan menyediakan orang ramai dengan pendapatan mampan yang mereka perlukan,” kata Menteri Perubahan Iklim, Sherry Rehman pada Selasa.

“Kami masih dalam perjuangan yang panjang dan tanpa henti untuk menyelamatkan nyawa.” 

Sumber: AFP 

 

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Dituduh angkut lembu, pemandu trak Sikh diserang kumpulan pelampau di India

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Video dimuat naik HindutvaWatch di platform X itu meletakkan keterangan hantaran, “pengawal lembu menyerang seorang pemandu trak Sikh dan menggunakan serbannya untuk mengikat kakinya kerana mengangkut lembu”.

Video itu dimuat naik pada hari ini yang merujuk kepada insiden yang berlaku di Sonipat, Haryana pada 17 April lalu.

Di dalam sedutan video itu, penganut Sikh tersebut dilihat membawa sebuah lori di tempat duduk pemandu memakai turban berwarna safron bercakap pada arah video yang sedang merakamnya.

Rakaman itu kemudiannya disusuli tindakan seorang lelaki berbaju merah cuba bertindak memberhentikan atau membuka pintu tempat duduk lelaki tersebut.

Dalam sedutan lain, gambar individu Sikh di dalam video itu menunjukkannya duduk dengan turban safron yang pada asalnya dipakai, akhirnya digunakan untuk dililit kakinya, dengan sedikit tompokan darah darah pada pakaiannya.

Dalam keadaan itu, individu Sikh itu dilihat tenang dan tidak berkata apa-apa.

Pengguna platform X memberi komentar mengutuk tindakan menyasarkan pemandu trak beragama sikh itu dengan pelbagai keluhan.

“Sangat menjijikkan. Mereka melampau dalam bertindak atas perkara sebegini,” kata Faisal Siraj.

Sebuah akaun lain dengan nama Pakistan Times juga berkata “Malah Sikh pun tidak selamat di India.” – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending