Connect with us

Terkini

Caj DuitNow QR bebankan peniaga kecil – Presiden MCA

Bayaran transaksi baru, yang akan dikenakan kepada peniaga yang menerima bayaran melalui aplikasi QR DuitNow mulai 1 November membebankan peniaga kecil, kata presiden MCA Wee Ka Siong.

Wartawan TMT

Published

on

Caj DuitNow QR bebankan peniaga kecil - Presiden MCA
Foto: Presiden MCA, Wee Ka Siong.
  • Bayaran transaksi baru, yang akan dikenakan kepada peniaga yang menerima bayaran melalui aplikasi QR DuitNow mulai 1 November membebankan peniaga kecil, kata presiden MCA Wee Ka Siong.
  • Wee berkata ini memandangkan penerima DuitNow QR melalui Boost, GrabPay, Steel dan Touch ’n Go adalah perniagaan kecil dan gerai tepi jalan yang beroperasi tanpa mesin pembayaran kad.
  • Dia menegaskan kadar baru DuitNow – hasil penstrukturan semula harga diperkenalkan perkhidmatan itu – “sangat tidak adil” untuk usahawan kecil.
  • “Di saat rakyat terkesan dengan kenaikan kos sara hidup, ditambah pula dengan kesan inflasi, kita tidak sepatutnya membuat sesuatu keputusan yang menambahkan lagi beban rakyat dan menyukarkan hidup mereka.”
  • “Ini juga secara tidak langsung akan menghalang pertumbuhan pembayaran tanpa tunai dan kemungkinan besar, ianya merugikan peniaga-peniaga kecil,” katanya pada hantaran di media sosial semalam.

Bayaran transaksi baru, yang akan dikenakan kepada peniaga yang menerima bayaran melalui aplikasi QR DuitNow mulai 1 November membebankan peniaga kecil, kata presiden MCA Wee Ka Siong.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Wee berkata ini memandangkan penerima DuitNow QR melalui Boost, GrabPay, Steel dan Touch ’n Go adalah perniagaan kecil dan gerai tepi jalan yang beroperasi tanpa mesin pembayaran kad.

Dia menegaskan bahawa kadar baru DuitNow – hasil daripada penstrukturan semula harga yang diperkenalkan oleh perkhidmatan itu – “sangat tidak adil” untuk usahawan kecil.

“Di saat rakyat terkesan dengan kenaikan kos sara hidup, ditambah pula dengan kesan inflasi, kita tidak sepatutnya membuat sesuatu keputusan yang menambahkan lagi beban rakyat dan menyukarkan hidup mereka.

“Ini juga secara tidak langsung akan menghalang pertumbuhan pembayaran tanpa tunai dan kemungkinan besar, ianya merugikan peniaga-peniaga kecil,” katanya pada hantaran di media sosial semalam.

Kelmarin, media tempatan melaporkan caj transaksi akan berkuat kuasa di semua bank mulai 1 November.

Memetik e-mel daripada RHB Reflex, laporan media mengatakan “caj akan ditolak daripada akaun semasa atau simpanan pada hari kelima setiap bulan.”

Ia juga melaporkan jumlah bayaran yang dikenakan ke atas akaun pedagang apabila menerima bayaran melalui DuitNow akan berbeza-beza berdasarkan cara pemindahan.

Adakah peniaga kecil tanggung kos?

Sementara itu, Wee berkata sebelum ini tiada caj dikenakan bagi urus niaga DuitNow QR di bawah RM5,000 manakala yuran tetap RM0.50 dikenakan untuk transaksi melebihi RM5,000.

Bagaimanapun, kata Wee pada 1 November depan caj sebanyak 0.25 peratus akan dikenakan ke atas jumlah transaksi untuk pembayaran kad debit dan yuran 0.50 peratus akan dikenakan jika penjagaan kredit digunakan.

“Caj 0.25 peratus ini adalah sangat mahal berbanding caj untuk guna kad debit Visa atau Mastercard.

“Caj kad debit jenama tempatan: 0.10 peratus nilai transaksi atau RM0.37 campur 0.001 peratus nilai transaksi (yang mana lebih rendah).

“Caj kad debit jenama tempatan (Visa/Mastercard): 0.27 peratus nilai transaksi atau RM0.63 campur 0.001 peratus nilai transaksi (yang mana lebih rendah),” katanya.

Wee, yang juga bekas menteri pengangkutan, kemudian menggesa kerajaan menjelaskan rancangannya sebagai persiapan menghadapi kesan yang bakal dihadapi oleh rakyat Malaysia.

“Jika apa yang dilaporkan ini benar, maka kerajaan mestilah menjelaskan kepada rakyat agar mereka lebih bersedia dengan kesan yang akan menimpa mereka.

“Timbul persoalan, adakah peniaga kecil PKS akan menanggung kos tersebut atau diserap melalui fi pertukaran di bawah Bank Negara Malaysia (BNM),” soalnya.

Sumber: Malaysiakini

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Aman Palestin siapkan tiga projek mega di Syria dalam tempoh sekatan akaun

Aman Palestin berjaya menyiapkan tiga projek pembangunan keperluan asas dan komuniti di Syria walaupun berdepan kekangan akibat akaunnya disekat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas dakwaan penyelewengan dana awam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar Sekadar Hiasan.
  • Aman Palestin berjaya menyiapkan tiga projek pembangunan keperluan asas dan komuniti di Syria walaupun berdepan kekangan akibat akaunnya disekat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas dakwaan penyelewengan dana awam.
  • Aman Palestin dalam kenyataan hari ini mengatakan ketiga-tiga projek itu dibina di Al-Bab dan Jarablus, Syria dengan peruntukan USD1,048,612 (RM5.028 juta) yang akan memberi manfaat kepada puluhan ribu masyarakat di kawasan tersebut.
  • Biarpun projek itu berjaya disiapkan, Aman Palestin masih perlu menjelaskan hutang sekitar RM1.918 juta dan menggesa sekatan ke atas akaunnya dapat dihentikan untuk menyempurnakan transaksi tersebut.

KUALA LUMPUR – Aman Palestin berjaya menyiapkan tiga projek pembangunan keperluan asas dan komuniti di Syria walaupun berdepan kekangan akibat akaunnya disekat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas dakwaan penyelewengan dana awam.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Aman Palestin dalam kenyataan hari ini mengatakan ketiga-tiga projek itu dibina di Al-Bab dan Jarablus, Syria dengan peruntukan USD1,048,612 (RM5.028 juta) yang akan memberi manfaat kepada puluhan ribu masyarakat di kawasan tersebut.

Foto : Projek saluran air.

“Projek yang didirikan antaranya Projek Saluran Air Bersih dari Sungai Furat ke Perkampungan Ataa, Jarablus dengan jangka masa projek selama 15 bulan membabitkan kos USD659,000 (RM3.16 juta).

Foto: Masjid Ghafur.

”Pembinaan Masjid Al-Ghafour, Al-Bab dengan jangka masa pembinaan selama 7 bulan membabitkan kos USD130,000 (RM623,000).

Foto: Pusat Komuniti.

“Projek Pusat Komuniti Perkampungan Ataa, Jarablus dengan jangka masa pembinaan selama 18 bulan, membabitkan kos sebanyak USD259,612 (RM1.24 juta),” katanya di sini hari ini.

Biarpun projek itu berjaya disiapkan dan berakhir sekitar November dan Disember tahun lalu, Aman Palestin masih perlu menjelaskan hutang sekitar RM1.918 juta untuk menyempurnakan transaksi projek tersebut.

“Walaupun projek mega Aman Palestin ini telah berjaya disiapkan, Aman Palestin masih mempunyai hutang perlu dilunaskan sebanyak USD 400,000 (RM1.918 juta) untuk projek saluran air bersih berikutan akaun Aman Palestin yang disekat dan tidak mampu membayar hutang tersebut.

“Pembinaan projek-projek ini jelas tujuannya untuk memberikan kemudahan dan keselesaan kepada penduduk di sekitar Jarablus dan Al-Bab serta memberikan perkembangan yang terbaik dalam taraf hidup masyarakat di sana. 

“Dengan projek ini, Aman Palestin meletakkan harapan agar para penduduk yang mendapat manfaat dapat menggunakan kemudahan dengan sebaiknya demi kelangsungan hidup yang lebih baik.

“Dalam masa yang sama, Aman Palestin menggesa agar akaun Aman Palestin dapat dinyahbekukan dengan segera berikutan ramai lagi saudara kita di Palestin, Syria dan Yaman yang ketika ini amat memerlukan bantuan daripada kita untuk terus hidup,” kata NGO itu. – The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending