Connect with us

Terkini

Caj DuitNow QR bebankan peniaga kecil – Presiden MCA

Bayaran transaksi baru, yang akan dikenakan kepada peniaga yang menerima bayaran melalui aplikasi QR DuitNow mulai 1 November membebankan peniaga kecil, kata presiden MCA Wee Ka Siong.

Wartawan TMT

Published

on

Caj DuitNow QR bebankan peniaga kecil - Presiden MCA
Foto: Presiden MCA, Wee Ka Siong.
  • Bayaran transaksi baru, yang akan dikenakan kepada peniaga yang menerima bayaran melalui aplikasi QR DuitNow mulai 1 November membebankan peniaga kecil, kata presiden MCA Wee Ka Siong.
  • Wee berkata ini memandangkan penerima DuitNow QR melalui Boost, GrabPay, Steel dan Touch ’n Go adalah perniagaan kecil dan gerai tepi jalan yang beroperasi tanpa mesin pembayaran kad.
  • Dia menegaskan kadar baru DuitNow – hasil penstrukturan semula harga diperkenalkan perkhidmatan itu – “sangat tidak adil” untuk usahawan kecil.
  • “Di saat rakyat terkesan dengan kenaikan kos sara hidup, ditambah pula dengan kesan inflasi, kita tidak sepatutnya membuat sesuatu keputusan yang menambahkan lagi beban rakyat dan menyukarkan hidup mereka.”
  • “Ini juga secara tidak langsung akan menghalang pertumbuhan pembayaran tanpa tunai dan kemungkinan besar, ianya merugikan peniaga-peniaga kecil,” katanya pada hantaran di media sosial semalam.

Bayaran transaksi baru, yang akan dikenakan kepada peniaga yang menerima bayaran melalui aplikasi QR DuitNow mulai 1 November membebankan peniaga kecil, kata presiden MCA Wee Ka Siong.

Wee berkata ini memandangkan penerima DuitNow QR melalui Boost, GrabPay, Steel dan Touch ’n Go adalah perniagaan kecil dan gerai tepi jalan yang beroperasi tanpa mesin pembayaran kad.

Dia menegaskan bahawa kadar baru DuitNow – hasil daripada penstrukturan semula harga yang diperkenalkan oleh perkhidmatan itu – “sangat tidak adil” untuk usahawan kecil.

“Di saat rakyat terkesan dengan kenaikan kos sara hidup, ditambah pula dengan kesan inflasi, kita tidak sepatutnya membuat sesuatu keputusan yang menambahkan lagi beban rakyat dan menyukarkan hidup mereka.

“Ini juga secara tidak langsung akan menghalang pertumbuhan pembayaran tanpa tunai dan kemungkinan besar, ianya merugikan peniaga-peniaga kecil,” katanya pada hantaran di media sosial semalam.

Kelmarin, media tempatan melaporkan caj transaksi akan berkuat kuasa di semua bank mulai 1 November.

Memetik e-mel daripada RHB Reflex, laporan media mengatakan “caj akan ditolak daripada akaun semasa atau simpanan pada hari kelima setiap bulan.”

Ia juga melaporkan jumlah bayaran yang dikenakan ke atas akaun pedagang apabila menerima bayaran melalui DuitNow akan berbeza-beza berdasarkan cara pemindahan.

Adakah peniaga kecil tanggung kos?

Sementara itu, Wee berkata sebelum ini tiada caj dikenakan bagi urus niaga DuitNow QR di bawah RM5,000 manakala yuran tetap RM0.50 dikenakan untuk transaksi melebihi RM5,000.

Bagaimanapun, kata Wee pada 1 November depan caj sebanyak 0.25 peratus akan dikenakan ke atas jumlah transaksi untuk pembayaran kad debit dan yuran 0.50 peratus akan dikenakan jika penjagaan kredit digunakan.

“Caj 0.25 peratus ini adalah sangat mahal berbanding caj untuk guna kad debit Visa atau Mastercard.

“Caj kad debit jenama tempatan: 0.10 peratus nilai transaksi atau RM0.37 campur 0.001 peratus nilai transaksi (yang mana lebih rendah).

“Caj kad debit jenama tempatan (Visa/Mastercard): 0.27 peratus nilai transaksi atau RM0.63 campur 0.001 peratus nilai transaksi (yang mana lebih rendah),” katanya.

Wee, yang juga bekas menteri pengangkutan, kemudian menggesa kerajaan menjelaskan rancangannya sebagai persiapan menghadapi kesan yang bakal dihadapi oleh rakyat Malaysia.

“Jika apa yang dilaporkan ini benar, maka kerajaan mestilah menjelaskan kepada rakyat agar mereka lebih bersedia dengan kesan yang akan menimpa mereka.

“Timbul persoalan, adakah peniaga kecil PKS akan menanggung kos tersebut atau diserap melalui fi pertukaran di bawah Bank Negara Malaysia (BNM),” soalnya.

Sumber: Malaysiakini

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Perundangan baharu kawal selia penerbitan kalimah ‘Allah’ sedang disediakan – KDN

Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.
  • “Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak JAKIM, Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan AGC dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 
  • “Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.
  • Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

KUALA LUMPUR — Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.

“Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan Jabatan Peguam Negara (AGC) dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 

“Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.

Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

Pada 23 Oktober 2023,  media melaporkan garis panduan baharu mengenai Arahan Pentadbiran KDN berkaitan penggunaan kalimah Allah akan diteliti dan diputuskan pada mesyuarat Majlis Raja-Raja pada minggu terbabit.

Saifuddin dilaporkan mengatakan cadangan garis panduan itu sudah dikemukakan kepada MKI selepas selesai lima sesi libat urus diadakan sebelum ini.

Katanya, KDN akan mengambil panduan hasil mesyuarat Majlis Raja-Raja itu untuk mengadakan garis panduan baharu bagi isu penggunaan kalimah Allah.

KDN sebelum ini mengadakan sesi libat urus dengan pelbagai pihak, termasuk AGC, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, JAKIM, Majlis Profesor Malaysia dan Persatuan-persatuan Peguam Muslim Syarie Malaysia.

Ia susulan KDN dan kerajaan Malaysia pada 15 Mei 2023 dilaporkan menarik balik rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang memutuskan penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah ‘Allah’ dan tiga perkataan Arab yang lain dalam penerbitan bahan agama mereka bagi tujuan pembelajaran.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu dibuat pada 10 Mac 2021 selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman seorang wanita beragama Kristian, Jill Ireland Lawrence Bill yang memohon perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan agama berkenaan. 

Memetik BERNAMA, Jill Ireland dilaporkan memohon semakan kehakiman pada 20 Ogos 2008 supaya dikembalikan lapan cakera padat (CD) dengan tajuk mengandungi kalimah ‘Allah’ yang dirampas daripadanya pada 11 Mei 2008 dan perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah itu dalam penerbitan Kristian.

Mahkamah pada 2014 memerintahkan CD itu dipulangkan dan setelah melalui beberapa proses, memutuskan arahan KDN pada 1986 untuk tidak membenarkan penggunaan empat perkataan itu menyalahi undang-undang dan tidak rasional. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending