Connect with us

Terkini

“Zahid silap besar jika fikir punya kuasa tentukan hala tuju ahli parlimen BN yang menang PRU 15,” – Nazri Aziz

Veteran Umno Nazri Abdul Aziz berkata bahawa adalah mustahil untuk Umno bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) sekiranya Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan berakhir tanpa mana-mana gabungan atau parti memiliki majoriti – membawa kepada parlimen tergantung.

Wartawan TMT

Published

on

“Zahid silap besar jika fikir punya kuasa tentukan hala tuju ahli parlimen BN yang menang PRU 15,” – Nazri Aziz
Foto: Dato' Seri Ahmad Zahid Hamidi (kanan), Dato' Seri Anwar Ibrahim
  •  Bekas ahli parlimen Padang Rengas selama lima penggal itu berkata presiden parti Ahmad Zahid Hamidi tidak ada kuasa untuk mengadakan sebarang rundingan dengan pihak lain.
  •  “Umno yang merupakan tunjang kepada BN masih lagi ada usul ‘no DAP, no Anwar’. Presiden Zahid tidak ada mandat atau kuasa untuk nak jumpa dengan Anwar nak berunding.”
  •  Nazri berkata bahawa sebarang usaha untuk memaksa ahli parlimen BN untuk menandatangani surat aku janji (SD) satu jenayah.
  •  Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad dan Presiden PAS mendakwa strategi berkenaan bertujuan memudahkan proses penggabungan antara BN dan PH untuk membentuk kerajaan persekutuan selepas PRU.

Veteran Umno Nazri Abdul Aziz berkata bahawa adalah mustahil untuk Umno bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) sekiranya Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan berakhir tanpa mana-mana gabungan atau parti memiliki majoriti – membawa kepada parlimen tergantung.

Bercakap kepada Malaysiakini, bekas ahli parlimen Padang Rengas selama lima penggal itu berkata presiden parti Ahmad Zahid Hamidi tidak ada kuasa untuk mengadakan sebarang rundingan dengan pihak lain.

“Umno yang merupakan tunjang kepada BN masih lagi ada usul ‘no DAP, no Anwar’. Presiden Zahid tidak ada mandat atau kuasa untuk nak jumpa dengan Anwar nak berunding.

“Bagi saya rasa tidak mungkin dan dari segi Umno sendiri pun DAP ini merupakan satu musuh ketat.

“Jadi, Zahid silap besar jika dia fikir bahawa ada kuasa untuk menentukan hala tuju ahli parlimen BN yang menang pada PRU 15,” katanya kepada Malaysiakini.

Sebelum ini Presiden PAS, Abdul Hadi mendakwa wujud muslihat antara Umno serta BN dan PH dengan memastikan BN menang kurang kerusi untuk memberi kemenangan besar kepada PH.

Dakwa Abdul Hadi, strategi berkenaan bertujuan memudahkan proses penggabungan antara BN dan PH untuk membentuk kerajaan persekutuan selepas PRU.

Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad turut membuat tuduhan serupa terhadap PH dan BN.

 

Paksa tandatangan SD satu jenayah

Sementara itu, Nazri berkata bahawa sebarang usaha untuk memaksa ahli parlimen BN untuk menandatangani surat aku janji (SD) satu jenayah. 

“Ada cerita yang mengatakan bahawa kita ada calon-calon yang diminta tandatangan apa perjanjian- maknanya esok dia boleh mewakili mereka untuk mengadakan sebarang rundingan.

“Ia satu tindakan jenayah bodoh untuk mengawal calon. Selepas mereka jadi ahli parlimen, kamu tidak boleh kawal mereka dengan memaksa menandatangani yang jelas melanggar hak mereka. Itu satu jenayah.

“Boleh dikenakan penjara tujuh tahun di bawah Akta Kanun Keseksaan,” katanya.

Anggota parlimen Padang Rengas yang enggan bertanding lagi itu mengulas mengenai dakwaan calon-calon BN diminta menandatangani SD.

Nazri bagaimanapun tidak dapat mengesahkan sama ada benar wujud dokumen sedemikian.

Sebelum ini, terdapat dokumen yang menghendaki calon memberi kuasa kepada Zahid untuk memutuskan kedudukan dalam kabinet.

Salinan yang beredar di media sosial itu juga mengatakan mereka mesti menyokong Zahid sebagai perdana menteri dan membenarkan Umno mempertimbangkan kerjasama dengan parti lain.

Umno menyifatkan dokumen itu sebagai palsu.

Menurut Nazri, sekiranya parlimen tergantung, kuasa adalah di tangan Yang dipertuan Agong.

“Jangan lupa benda itu, esok Tuanku akan tanya setiap ahli parlimen. Seri Paduka tak terima sesiapa mewakili mereka.

“Tuanku juga akan tanya setiap orang dan ahli parlimen tidak boleh dirangkum sebagai satu kumpulan dan diberikan kuasa kepada presiden parti untuk tarik mereka menyokong. Jadi kerja minta tandatangan SD ini satu kerja bodoh,” katanya.

 

Sumber : MalaysiaKini

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending