Connect with us

Antarabangsa

(VIDEO) Enam maut, 81 cedera dalam insiden letupan di Turkiye

Seorang suspek wanita ditahan berkaitan insiden letupan yang membunuh sekurang-kurangnya enam individu dan mencederakan sekurang-kurangnya 81 yang lain di Istanbul pada Ahad, kata Kementerian Dalam Negeri Turkiye awal hari ini.

Wartawan TMT

Published

on

(VIDEO) Enam maut, 81 cedera dalam insiden letupan di Turkiye
Foto: Selepas letupan di Jalan Istiklal, Dataran Beyoglu, Istanbul

Seorang suspek wanita ditahan berkaitan insiden letupan yang membunuh sekurang-kurangnya enam individu dan mencederakan sekurang-kurangnya 81 yang lain di Istanbul pada Ahad, kata Kementerian Dalam Negeri Turkiye awal hari ini.

Naib Presiden Turkiye, Fuat Oktay menyifatkan insiden itu sebagai serangan pengganas.

“Kami menganggap ia sebagai tindakan pengganas, yang kami percaya dilakukan seorang wanita meletupkan bom itu,” kata Oktay kepada pemberita semalam dipetik agensi berita Anadolu dalam laporan CNN.

Menteri Kehakiman Turkiye, Bekir Bozdag berkata rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan seorang wanita duduk di bangku selama lebih 40 minit, kemudian beredar meninggalkan beg atau beg plastik kira-kira dua minit sebelum letupan.

Pasukan keselamatan Turkiye percaya wanita itu adalah suspek dan pegawai sedang menyiasatnya.

“Ada dua kemungkinan. Sama ada beg atau beg plastik itu mengandungi bahan letupan di dalamnya, ia meletup sendiri atau seseorang meletupkannya dari jauh. Semua ini sedang dalam siasatan,” katanya.

Advertisement

Bagaimanapun, identiti wanita itu masih belum diketahui dan semua rekod serta data mengenainya sedang dianalisis.

Letupan berlaku ketika kesesakan hujung minggu semalam pada jam 4.20 petang waktu tempatan di Jalan Istiklal dekat Dataran Beyoglu, kata Gabenor Istanbul, Ali Yerlikaya.

Enam mangsa maut. Empat daripadanya maut di tempat kejadian, manakala dua lagi disahkan meninggal dunia di hospital, kata Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

Advertisement

Mangsa yang maut termasuklah Yusuf Meydan, anggota Kementerian Keluarga dan Perkhidmatan Sosial Turkiye dan anak perempuannya Ecrin, menurut Derya Yanık, menteri agensi itu.

Menteri Kesihatan Turkiye, Fahrettin Koca mengumumkan di Twitter petang semalam, 39 daripada 81 orang cedera dalam letupan itu telah dibenarkan keluar dari hospital selepas dirawat.

“Daripada 42 pesakit yang masih dirawat di hospital, lima masih di unit rawatan rapi, dua daripadanya dalam keadaan serius. Kami melakukan yang terbaik untuk memastikan orang yang cedera pulih secepat mungkin,” kata Koca.

Sumber: CNN

Antarabangsa

Parlimen Rusia lulus undang-undang haramkan promosi LGBT di semua peringkat umur

Parlimen Rusia semalam meluluskan rang undang-undang yang memperluaskan larangan mempromosikan propaganda dan menyekat demonstrasi tingkah laku LGBT ke semua peringkat umur, demikian lapor Reuters.

Wartawan TMT

Published

on

Parlimen Rusia haramkan promosi LGBT di semua peringkat umur
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Undang-undang baharu itu akan menyebabkan sebarang bentuk ekspresi gaya hidup LGBT hampir mustahil ditonjolkan di Rusia, bagaimanapun ia masih memerlukan kelulusan dewan atasan Parlimen dan Presiden Vladimir Putin.
  • Di bawah undang-undang itu, sebarang tindakan atau maklumat yang dianggap percubaan untuk mempromosikan homoseksual – sama ada di khalayak ramai, dalam talian atau dalam filem, buku atau pengiklanan – boleh dikenakan denda yang berat.
  • Rang undang-undang baharu itu juga melarang ‘demonstrasi’ tingkah laku LGBT kepada golongan kanak-kanak.

MOSCOW – Parlimen Rusia semalam meluluskan rang undang-undang yang memperluaskan larangan mempromosikan propaganda dan menyekat demonstrasi tingkah laku LGBT ke semua peringkat umur, demikian lapor Reuters.

Ia akan menyebabkan sebarang bentuk ekspresi gaya hidup LGBT hampir mustahil ditonjolkan di Rusia.

Bagaimanapun rang undang-undang itu masih memerlukan kelulusan dewan atasan Parlimen dan Presiden Vladimir Putin sebelum dikuatkuasakan.

Di bawah undang-undang baharu itu, sebarang tindakan atau maklumat yang dianggap sebagai percubaan untuk mempromosikan homoseksual – sama ada di khalayak ramai, dalam talian atau dalam filem, buku atau pengiklanan – boleh dikenakan denda yang berat.

Sebelum ini, negara terbesar di dunia itu hanya mengharamkan promosi gaya hidup LGBT ditujukan kepada kanak-kanak. 

Rang undang-undang baharu itu juga melarang ‘demonstrasi’ tingkah laku LGBT kepada kelompok kanak-kanak.

Penggubal undang-undang berkata mereka mempertahankan nilai tradisional “dunia Rusia” terhadap nilai liberal barat yang dikatakan begitu tekad untuk memusnahkan mereka – hujah itu juga semakin digunakan pegawai sebagai salah satu justifikasi untuk kempen ketenteraan Rusia di Ukraine.

Advertisement

Pihak berkuasa di Rusia juga menggunakan undang-undang sedia ada untuk menghentikan perarakan kebanggaan gay dan menahan aktivis hak gay di negara itu. 

Sumber : Reuters

 

 

Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending