Connect with us

Terkini

Satu undi untuk PH, satu undi untuk DAP – Ismail Sabri

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengingatkan rakyat supaya tidak terperangkap dengan permainan Pakatan Harapan (PH) yang meletakkan calon Melayu daripada DAP.

Wartawan TMT

Published

on

Satu undi untuk PH, satu undi untuk DAP - Ismail Sabri
  • Menurut Ismail Sabri, walaupun calon PH itu berbangsa Melayu, pihak di belakangnya masih DAP.
  • “Sewaktu PH memerintah, Perdana Menterinya adalah (berbangsa) Melayu, tetapi ketika itu negara dikuasai oleh DAP, bukan BERSATU yang menjadi Perdana Menteri.
  • “Ini bermakna satu undi untuk PH adalah satu undi untuk DAP. Jangan kita terperangkap dengan permainan mereka,” – Ismail Sabri
  • BN juga perlu menewaskan calon PH di mana sahaja mereka bertanding untuk menyekat kemaraan DAP.

AYER HITAM: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengingatkan rakyat supaya tidak terperangkap dengan permainan Pakatan Harapan (PH) yang meletakkan calon Melayu daripada DAP.

Perdana Menteri berkata, walaupun calon PH itu berbangsa Melayu, pihak di belakangnya masih DAP.

“Saya nak maklumkan, sewaktu PH memerintah, Perdana Menterinya adalah (berbangsa) Melayu, tetapi ketika itu negara dikuasai oleh DAP, bukan BERSATU yang menjadi Perdana Menteri.

“Walaupun PH meletakkan wakil Melayu seperti di Parlimen Ayer Hitam tetapi di belakangnya adalah DAP. Ini bermakna satu undi untuk PH adalah satu undi untuk DAP. Jangan kita terperangkap dengan permainan mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Ramah Mesra Perdana Menteri Bersama Warga Parlimen Ayer Hitam di Taman Suria di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi dan calon BN Ayer Hitam merangkap Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, BN perlu menewaskan calon PH di mana sahaja mereka bertanding untuk menyekat kemaraan DAP.

“Walaupun Ka Siong bukan Melayu , tetapi pakatan antara kita sejak zaman parti Perikatan dahulu sudah dimeterai dan walaupun calon daripada MIC dan MCA, kita adalah bersama kerana kekuatan BN adalah kesepakatan kaum antara parti di dalam BN.

“Jadi kita perlu berterima kasih kepada MCA dan MIC kerana apabila BN kalah PRU14 dan gagal menubuhkan kerajaan, MCA serta MIC tetap setia bersama UMNO,” katanya.

Perdana Menteri turut mengingatkan bahawa sebelum menyokong parti, rakyat perlu memilih parti yang boleh membangunkan negara dan memberi keistimewaan kepada mereka.

“Kita perlu ingat ketika 22 bulan diperintah PH dan Perdana Menteri yang terdiri daripada BERSATU, pelbagai kemungkaran dilakukan, pelbagai perkara sudah mereka lakukan termasuk mencabar institusi Raja Melayu dan sebagainya.

“Namun, apabila kita (BN) memerintah semula, kita boleh lihat banyak perubahan. Sebagai contoh di Johor, ketika PH perintah, mereka hanya bawa RM12 bilion pelaburan yang menyebabkan Johor jatuh di tempat keenam berbanding negeri lain

“Tetapi apabila kita perintah, pelaburan di seluruh Johor bernilai lebih RM60 bilion menjadikan ia negeri paling teratas berbanding negeri lain,” katanya.

Ismail Sabri berkata, kejayaan itu adalah kerana BN berpengalaman untuk memerintah.

“Cuba banding dengan menteri mereka, apabila harga sawit jatuh, mudah jawapan dia, minum minyak sawit sesudu, harga getah jatuh, disuruh menoreh musim hujan,” katanya.

Selain itu, beliau mahu Johor menjadi kubu kuat UMNO dan BN semula.

“Saya pernah berucap di Johor dahulu dan katakan bahawa Johor benteng terakhir dari segi kekuatan UMNO kerana parti ini lahir di Johor. Saya katakan kalau Johor tumbang, maka seluruh negara tumbang dan ia berlaku,” katanya.

Sementara itu, ditanya mengenai sentimen pengundi di Johor, Ismail Sabri berkata, berdasarkan laporan diterimanya, BN mampu menang sebahagian besar kerusi Parlimen yang dipertandingkan.

“Johor ada kelebihan kerana kerajaan negeri masih ada dan di bawah BN. Jadi dari segi sentimen, nampak baik.

“Di Ayer Hitam nampak jelas, semangat dan sokongan kepada calon BN begitu kuat sekali dan saya yakin Ka Siong akan menang pada PRU15 ini,” katanya.

Malah Ismail Sabri turut memberi jaminan akan melantik semula Presiden MCA itu sebagai anggota Kabinet jika beliau dilantik sebagai Perdana Menteri.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Pintas serangan Iran, hubungan Jordan-Israel masih kukuh?

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kiri) & Raja Jordan, king Abdullah II ibn Al-Hussein (kanan).
  • Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.
  • Felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata,campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan.Sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel. – Ghaith al-Omari
  • Pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Menurut portal berita online zionis, Times Of Israel, walaupun bantuan ketenteraan yang diberikan Amman kepada Israel mengejutkan ramai penduduknya namun ia tetap disambut penuh semangat di negara jajahan Yahudi tersebut.

Bagi sesetengah pengulas, campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan. Ghaith al-Omari, warga asal Jordan yang juga seorang felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata, sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel.

“Walaupun terdapat ketegangan politik antara Jordan dan Israel, hubungan ketenteraan dan perisikan tidak pernah berhenti,” katanya. 

“Sebenarnya, semakin politik memburuk, semakin rapatlah tentera, kerana mereka berdua memahami keperluan untuk mengekalkan hubungan ini. Ini sebahagian daripada doktrin ketenteraan Jordan dan doktrin ketenteraan Israel,” kata al-Omari dipetik TOI.

Seorang pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Jelasnya, apa yang berlaku pada malam Sabtu lalu, tidak boleh dikira sebagai mempertahankan Israel, sebaliknya mempertahankan kedaulatan Jordan dan ruang udara negara tersebut.

Pada 1994, Jordan menjadi negara Arab kedua yang menjalin hubungan diplomatik dengan Israel (selepas Mesir pada 1979). Jordan melihat dirinya sebagai penjaga tapak suci umat Islam di Kota Lama Baitulmaqdis termasuk perkarangan Al-Aqsa dan kedua-dua negara itu juga mempunyai kerjasama keselamatan dan perisikan yang kukuh. 

Hubungan itu bagaimanapun mulai tegang sejak tercetusnya Taufan Al-Aqsa pada 7 Oktober tahun lalu.– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending