Connect with us

Terkini

Pengundi matang akan semak rekod prestasi calon

Usai penamaan calon Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada Sabtu lepas, terlakar dalam sejarah pilihan raya umum negara jumlah calon bertanding yang begitu ramai, iaitu 1,386 orang.

Wartawan TMT

Published

on

Pengundi matang akan semak rekod prestasi calon
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Pengundi mahu calon baharu dan tidak mahu orang sama. Disebabkan itu gabungan-gabungan parti politik mengemukakan calon-calon baharu sehingga ada beberapa ‘gergasi politik’ digugurkan, atas alasan beri peluang muka baharu,” – penganalisis politik, Dr Mohammad Tawfik Yaakub.
  • “Dalam keadaan tertentu, kita tidak menafikan calon lama berpotensi mempengaruhi corak pengundian.” – Dr G. Manimaran 
  • “Kehadiran ramai calon beri lebih banyak pilihan kepada pengundi, dan di sinilah kematangan pengundi diperlukan,” – penganalisis politik Dr Jamaie Hamil
  • Pengundi benar-benar matang akan menyemak rekod prestasi calon dan tidak mudah terpengaruh dengan parti mempertaruhkan calon daripada golongan personaliti profesional, selebriti, aktivis ataupun ahli politik.
  • Memahami ‘kematangan dalam memilih’ adalah hasil daripada pengetahuan, Mohammad Tawfik dan Manimaran masing-masing berpendapat pengaruh keluarga dan rakan sebaya berpotensi membantu golongan muda membuat keputusan.

KUALA LUMPUR – Usai penamaan calon Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada Sabtu lepas, terlakar dalam sejarah pilihan raya umum negara jumlah calon bertanding yang begitu ramai, iaitu 1,386 orang.

Mereka merangkumi 945 calon Parlimen termasuk 108 calon Bebas bagi merebut 222 kerusi Dewan Rakyat – terbanyak setakat ini. Sementara di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) pula, 441 orang mengintai kerusi DUN Perak (59), Pahang (42) dan Perlis (15), serta satu di Sabah menerusi Pilihan Raya Kecil DUN Bugaya yang diadakan serentak.

Tidak ubah seperti bufet yang menawarkan pelbagai jenis hidangan, pengundi mungkin rambang mata untuk memilih, khususnya pengundi muda yang baru pertama kali membuang undi. Namun, rata-rata pemerhati politik melihat kehadiran begitu ramai calon bukan isu besar.

Calon baharu

Bagi penganalisis politik, Dr Mohammad Tawfik Yaakub, jika faktor parti memainkan peranan penting pada pilihan raya umum (PRU) lepas, kali ini rakyat ada pertimbangan sendiri apabila mereka memangkah kertas undi pada 19 November ini.

Beliau yakin faktor calon dan “isu yang dekat di hati rakyat” menjadi keutamaan pengundi pada PRU kali ini yang bukan sahaja mahu melihat muka baharu tetapi juga kemampuan pihak bertanding dalam menunaikan janji manifesto masing-masing.

“Pengundi mahukan calon baharu dan tidak mahu orang sama. Disebabkan itulah kita melihat gabungan-gabungan parti politik mengemukakan calon-calon baharu sehingga ada beberapa ‘gergasi politik’ digugurkan, atas alasan memberi peluang kepada muka baharu,” katanya kepada Bernama.

Menurut pensyarah kanan di Jabatan Pengajian Politik dan Pentadbiran, Universiti Malaya itu, dapat dilihat parti bertanding menyasarkan pengundi muda apabila masing-masing mengetengahkan ramai muka baharu.

Data Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) merekodkan 21.17 juta rakyat Malaysia akan terlibat pada PRU kali ini dengan lebih enam juta orang adalah dalam kelompok usia 18 hingga 29 tahun.

Mengulas lanjut, Mohammad Tawfik berkata, pengundi juga akan menilai manifesto yang dibawa oleh calon dan parti dengan isu kos sara hidup dan peluang pekerjaan antara aspek yang diutamakan oleh rakyat.

“Kita lihat hari ini ramai yang bekerja bukan mengikut kelulusan tetapi hanya sekadar cukup makan selain terpaksa bekerja lebih masa untuk memastikan keluarga hidup selesa. Inilah isu yang patut difokuskan calon,” katanya.

Setakat ini, kebanyakan gabungan parti bertanding menjanjikan beberapa pendekatan untuk menangani peningkatan kos sara hidup serta keadaan ekonomi yang dijangka lebih mencabar pada tahun depan.

Dr G. Manimaran mempunyai pandangan yang sedikit berbeza kerana kata beliau, muka lama masih dihargai oleh pengundi khususnya penyokong sesebuah parti.

Justeru katanya, ada kemungkinan mereka menolak calon baharu yang dikemukakan oleh parti tersebut.

“Dalam keadaan tertentu, kita tidak menafikan calon lama berpotensi mempengaruhi corak pengundian.

“Contohnya, calon nama besar dalam politik mungkin ada pengaruh tersendiri,” katanya yang turut berpandangan faktor parti masih lagi signifikan dalam mempengaruhi pengundi, terutama membabitkan gabungan parti politik baharu.

Pengundi matang

Faktor parti sebagai penentu juga turut diakui Prof Dr Ahmad Martadha Mohamed yang berpandangan, rakyat lebih cenderung memilih parti atau gabungan yang mempunyai platform stabil berbanding faktor calon semata-mata.

Beliau berkata, calon yang bertanding atas tiket Bebas lazimnya lebih sukar memenangi hati pengundi kerana mereka dilihat ‘bersendirian’ dalam membawa suara rakyat, sekali gus sukar meraih sokongan di Dewan Rakyat ataupun DUN.

Ditanya sama ada kehadiran begitu ramai calon dapat meningkatkan peratusan keluar mengundi, Ahmad Martadha berkata, aspek itu tidak mempunyai impak terhadap jumlah pengundi yang keluar menunaikan tanggungjawab mereka.

Sebaliknya, beliau percaya parti-parti bertanding harus lebih berusaha meyakinkan pengundi untuk memangkah mereka, dan ini boleh dilakukan menerusi perincian manifesto seperti menjelaskan strategi penyelesaian masalah secara realistik kepada kumpulan sasaran.

Sementara itu, penganalisis politik Dr Jamaie Hamil pula berpendapat, jumlah calon yang ramai menuntut kematangan pengundi ketika menimbang mereka yang bakal diangkat menjadi Yang Berhormat.

“Kehadiran ramai calon memberi lebih banyak pilihan kepada pengundi, dan di sinilah kematangan pengundi diperlukan,” katanya.

Ini perlu agar undi mereka tidak sia-sia apabila calon yang tidak layak dipilih, ujar pensyarah kanan sains politik di Universiti Kebangsaan Malaysia itu.

Umumnya, pengundi yang benar-benar matang akan menyemak rekod prestasi calon dan tidak mudah terpengaruh dengan parti yang mempertaruhkan calon daripada golongan personaliti profesional, selebriti, aktivis ataupun ahli politik.

Beliau yang melihat jumlah calon yang besar itu sebagai sesuatu yang sihat dalam menyemarakkan demokrasi bagaimanapun bimbang jika parti lebih menumpukan pada isu politik berbanding kebajikan rakyat dan kestabilan negara.

Faktor keluarga

Memahami ‘kematangan dalam memilih’ adalah hasil daripada pengetahuan, Mohammad Tawfik dan Manimaran masing-masing berpendapat pengaruh keluarga dan rakan sebaya berpotensi membantu golongan muda membuat keputusan.

“Pengaruh keluarga merupakan elemen sangat penting kerana mereka semestinya akan bertanya kepada ibu bapa calon mana yang sesuai untuk mereka pilih.

“Perbincangan dalam kalangan rakan-rakan juga membantu anak muda ini membuat penilaian sama ada calon atau parti yang mereka pilih itu sama dengan kehendak rakan-rakan atau sebaliknya,” katanya yang melihat pendidikan politik di negara ini masih belum memadai untuk melengkapi anak muda dengan kematangan politik.

Manimaran pula mendedahkan perkara sama dinyatakan oleh pengundi muda yang ditemuinya, namun beliau tidak menafikan ada juga yang cakna dengan senario politik negara termasuk mengambil kira manifesto dan tawaran yang diberikan oleh parti bertanding.

Ringkasnya, rata-rata pemerhati bersetuju walau apa juga keputusan pada 19 November nanti, paling penting pengundi harus ingat undi mereka pada hari itu adalah untuk hala tuju negara dalam tempoh lima tahun akan datang.

Justeru, tepuk dada tanya selera. – Bernama

Sumber : Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending