Connect with us

Terkini

Generasi baru BN buktikan politik berintegriti

Generasi baharu pemimpin Barisan Nasional (BN) komited kepada tadbir urus yang baik, berintegriti dan melawan pelakuan rasuah.

Wartawan TMT

Published

on

Generasi baru BN buktikan politik berintegriti
Foto: Facebook Khairy jamaluddin
  • Generasi baharu pemimpin Barisan Nasional (BN) menyatakan komitmen mereka kepada tadbir urus yang baik, berintegriti dan melawan pelakuan rasuah, menerusi sesi santai secara langsung Kenali New Gen BN bersama KJ menerusi Facebook Khairy Jamaluddin, hari ini.
  •  “Rakyat menyampah dan meluat dengan kelakuan serta tindak tanduk orang politik.
  •   “Kita sebagai generasi baharu kena buktikan mereka salah. Kita kena tunjukkan generasi baharu BN bekerja dan tunjukkan keberanian, berani bercakap perkara betul dan benar, itu mesej jelas,” – Shaiful Hazizy Zainol Abidin, Calon BN Parlimen Merbok.

SUNGAI BULOH: Generasi baharu pemimpin Barisan Nasional (BN) komited kepada tadbir urus yang baik, berintegriti dan melawan pelakuan rasuah.

Calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Merbok, Datuk Shaiful Hazizy Zainol Abidin, menegaskan BN memerlukan pemimpin bersih dan tidak terpalit dengan kes rasuah.

“Kita perlukan ahli politik yang mahu bekerja dan menunjukkan keazaman tinggi untuk berkhidmat kepada rakyat kerana ketika ini, rakyat menyampah dan meluat dengan kelakuan serta tindak tanduk orang politik.

“Kita sebagai generasi baharu kena buktikan mereka salah. Kita kena tunjukkan generasi baharu BN bekerja dan tunjukkan keberanian, berani bercakap perkara betul dan benar, itu mesej jelas,” katanya dalam sesi santai secara langsung Kenali New Gen BN bersama KJ menerusi Facebook Khairy Jamaluddin, hari ini.

Khairy yang bertindak sebagai moderator, bertanya beberapa soalan kepada panel jemputan termasuk wajarkah generasi baharu pimpinan BN komited kepada tadbir urus yang baik, berintegriti dan menolak rasuah.

Calon turut ditanya mengenai harapan dan aspirasi untuk rakyat dan negara pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Selain Shaiful Hazizy, panel jemputan lain adalah calon Parlimen Arau, Datuk Rozabil Abd Rahman atau Tok Ben; calon Parlimen Raub, Datuk Chong Sin Woon; calon Parlimen Kuala Langat, Datuk M Mohana; calon Parlimen Alor Gajah, Shahril Hamdan; calon Parlimen Tebrau, Nicole Wong; calon Parlimen Padang Serai, Datuk C Selvaraj dan calon Parlimen Putatan, Datuk Shahelmey Yahya.

Mohana berkata, pembabitan wanita sebagai pembuat dasar tidak patut terhad kepada 30 peratus, sebaliknya peranan wanita perlu lebih besar bersandarkan kemampuan dan kredibiliti.

“Beri wanita jawatan atau tugas dalam pentadbiran yang lebih mencabar, tidak hanya terhad jaga Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

“Sebaliknya, pemimpin wanita boleh mencapai tahap seperti Tan Sri Rafidah Aziz.

“Sekiranya BN menang PRU15 dan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menjadi Perdana Menteri, kita harap peranan wanita dapat terus diperkasa tanpa mengira kaum,” katanya.

Shahelmey menyuarakan pandangan mengenai pertumbuhan ekonomi dan jurang perbezaan pembangunan antara Sabah dan Semenanjung selain Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Perlu ada usaha memacu pembangunan dan ekonomi di Sabah supaya wujud satu puas hati dalam kalangan rakyat di negeri itu.

“Saya percaya BN boleh merealisasikan apa yang diperjuangkan rakyat Sabah termasuk menerusi MA63 yang mana Perdana Menteri turut komited menyelesaikannya secara berperingkat perkara tertunggak,” katanya.

Sementara itu, Khairy berkata, ramai individu muda berkaliber dan berpotensi berada dalam BN.

‘Ini hanya pilihan kecil, ramai lagi yang tidak sempat kita himpunkan pada hari ini.

“Mereka ada idea dan boleh menyampaikannya dengan baik, membuktikan semuanya bukan ‘yes man’ kepada ketua, apa yang tidak betul akan diberitahu tidak betul kerana kita membawa aspirasi rakyat Malaysia,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending