Connect with us

Terkini

PRU 15: Kestabilan politik penting untuk meyakinkan dan tarik pelabur ke Malaysia

Kestabilan politik pasca-Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) amat diperlukan untuk meyakinkan seterusnya menarik lebih ramai pelabur ke negara ini, kata Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Wartawan TMT

Published

on

PRU 15: Kestabilan politik penting untuk meyakinkan dan tarik pelabur ke Malaysia
Foto: Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali.
  • Kestabilan politik pasca-Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) diperlukan bagi meyakinkan dan menarik lebih ramai pelabur ke negara, kata Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali.
  • Ketidakstabilan politik pada penggal lalu menyebabkan ramai pelabur mengambil sikap tunggu dan lihat untuk melabur di Malaysia.
  • Ketidakstabilan menyebabkan pelabur hilang kepercayaan untuk melabur ke Malaysia.

MELAKA – Kestabilan politik pasca-Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) amat diperlukan untuk meyakinkan seterusnya menarik lebih ramai pelabur ke negara ini, kata Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Sulaiman, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lendu berkata, ketidakstabilan politik yang berlaku pada penggal lalu menyebabkan ramai pelabur mengambil sikap tunggu dan lihat untuk membuat pelaburan di Malaysia.

“Saya bimbang PRU-15 ini akan jadi seperti yang terdahulu. Kalau jadi seperti dahulu maka hilang kepercayaan pelabur untuk datang terus melabur ke Malaysia dan begitu juga dengan Melaka.

“Di Melaka ini ada pelabur yang ingin melabur tetapi mereka tunggu dulu. Mereka ingin melihat bagaimana kerajaan di peringkat Persekutuan (stabil atau tidak),” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Pentauliahan Peguam Syarie Negeri Melaka 2022 yang turut dihadiri Ketua Hakim Syarie Mahkamah Syariah Negeri Melaka Datuk Mohd Nadzri Abdul Rahman di sini hari ini.

Pada majlis berkenaan, 137 peguam syarie menerima tauliah membabitkan sesi 2021 dan 2022.

Semalam, mesyuarat Khas Majlis Tertinggi UMNO bersetuju tema manifesto bagi PRU-15 parti itu ialah ‘Kestabilan dan Kemakmuran’.

Ditanya mengenai khabar angin beliau akan bertanding sebagai calon Parlimen Masjid Tanah, Sulaiman berkata ia terpulang kepada pucuk pimpinan parti.

“Saya orang politik… kalau itu disuarakan oleh pucuk pimpinan, dipanggil saya datang, disuruh saya pergi. Itu sahaja… saya menurut apa sahaja (keputusan) oleh pihak pusat, jangan bimbang,” katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka bagi pembentangan Bajet 2023 akan dilaksanakan selepas PRU-15 nanti.

“Kita selesaikan dulu (PRU-15) sebab tempoh sidang masih ada lagi,” katanya.

Sumber: Bernama

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Media jangan timbul persepsi, kaitkan tindakan keganasan dengan agama pelaku – Pendakwah

Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz (kiri) & Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung (kanan).
  • Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.
  • Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz meminta media mengelak berbuat demikian yang menimbulkan persepsi seolah-olah agama ada kaitan dengan tindakan ganas si pelaku susulan media tempatan mengangkat tajuk bahawa suspek kes tembak di KLIA adalah seorang hafiz al-Quran.
  • Abdullah Bukhari berkata sebelum ini juga ada kisah seorang wanita yang melawak di kelab komedi di mana dia mengisytiharkan diri hafal 15 juzuk, namun kemudiannya membuka baju kurung digunakan dan mendakwa mempunyai tujuh teman lelaki atau kekasih.
  • “Hafiz Al-Quran sebenar ialah orang yang hafaz, ingat hafazan dan praktik isi kandungan al-Quran. Akhlaknya sehebat isi al-Quran yang dihafaznya. 
  • “Kepada media – elakkan headline  “SUSPEK TEMBAK KLIA HAFIZ AL-QURAN!”  Saya cadangkan guna ayat berikut – “SUSPEK TEMBAK KLIA PERNAH BELAJAR DI SEKOLAH TAHFIZ” atau JANGAN TIMBULKAN PERSEPSI KEGANASANNYA BERPUNCA DARI AGAMANYA,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.
  • Mengulas isu sama, pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung juga mempertikaikan tindakan sesetengah media yang mengangkat tajuk berita seperti sedemikian.
  • Firdaus Wong berkata beliau tidak melihat kaitan di antara perbuatan individu terbabit dengan apa yang pernah dia pelajari di sekolah tahfiz atau sebagai seorang penghafal Al-Quran.

KUALA LUMPUR — Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.

Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz meminta media mengelak berbuat demikian yang menimbulkan persepsi seolah-olah agama ada kaitan dengan tindakan ganas si pelaku susulan media tempatan mengangkat tajuk bahawa suspek kes tembak di KLIA adalah seorang hafiz al-Quran.

Abdullah Bukhari berkata sebelum ini juga ada kisah seorang wanita yang melawak di kelab komedi di mana dia mengisytiharkan diri hafal 15 juzuk, namun kemudiannya membuka baju kurung digunakan dan mendakwa mempunyai tujuh teman lelaki atau kekasih.

“Hafiz Al-Quran sebenar ialah orang yang hafaz, ingat hafazan dan praktik isi kandungan al-Quran. Akhlaknya sehebat isi al-Quran yang dihafaznya. 

“Dia pasti tidak akan memalukan diri sendiri mendedah aurat atau mencederakan orang lain.

“Kepada media – elakkan headline  “SUSPEK TEMBAK KLIA HAFIZ AL-QURAN!”  Saya cadangkan guna ayat berikut – “SUSPEK TEMBAK KLIA PERNAH BELAJAR DI SEKOLAH TAHFIZ” atau JANGAN TIMBULKAN PERSEPSI KEGANASANNYA BERPUNCA DARI AGAMANYA,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.

Semalam, media melaporkan suspek lelaki yang melepaskan tembakan di Balai Ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 pada Ahad merupakan seorang hafiz al-Quran dan pernah mengikuti pengajian di sebuah pondok di Repek, Pasir Mas.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain dilaporkan sebagai berkata hasil ujian dilakukan pada Isnin mendapati suspek berusia 38 tahun itu fasih dengan ayat-ayat al-Quran dan sebagainya.

Mengulas isu sama, pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung juga mempertikaikan tindakan sesetengah media yang mengangkat tajuk berita seperti sedemikian.

Firdaus Wong berkata beliau tidak melihat kaitan di antara perbuatan individu terbabit dengan apa yang pernah dia pelajari di sekolah tahfiz atau sebagai seorang penghafal Al-Quran.

Seriously saya tak nampak. Andai mesej ingin disampaikan ialah sebagai seorang penghafal Quran dia tidak sepatutnya bertindak sedemikian, semua Muslim tidak seharusnya melakukan apa yang telah dilakukannya.

“Jikalau ini adalah amalan biasa, harap selepas ini mana-mana individu yang melakukan kesalahan boleh juga ditulis masjid, gereja, tokong, kuil dan kelayakan agama pelaku untuk lebih saksama,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini, semalam. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending