Connect with us

Terkini

[VIDEO] Jubah jadi penyelamat wanita daripada cubaan bunuh diri

Seorang wanita berpakaian jubah dan mengenakan purdah membatalkan niatnya untuk cubaan membunuh diri susulan dipujuk dan diselamatkan pengguna jalan raya bagi menenangkannya di Jambatan Sultan Yahya Petra, Kota Bharu, Kelantan semalam. 

Wartawan TMT

Published

on

[VIDEO] Jubah jadi penyelamat wanita daripada cubaan bunuh diri
  • Seorang wanita berpakaian jubah dan mengenakan purdah membatalkan niatnya untuk cubaan membunuh diri susulan dipujuk dan diselamatkan pengguna jalan raya bagi menenangkannya di Jambatan Sultan Yahya Petra, Kota Bharu, Kelantan.
  • “Wanita itu sudah hampir terjatuh dari jambatan tapi kakinya dan jubah yang dipakai tersekat sebelum segera dipegang orang ramai,” – Saksi. 
  • “Kami tak pasti wanita itu dari arah mana cuma dia memakai jubah dan berniqab malah dia juga sudah hampir terjatuh dari jambatan, nasib baik orang ramai sempat memegangnya,” – Saksi.

KOTA BHARU – Seorang wanita berpakaian jubah dan mengenakan purdah membatalkan niatnya untuk cubaan membunuh diri susulan dipujuk dan diselamatkan pengguna jalan raya bagi menenangkannya di Jambatan Sultan Yahya Petra, Kota Bharu, Kelantan semalam. 

Saksi kejadian Suhaila Zakaria berkata, “Wanita itu sudah hampir terjatuh dari jambatan tapi kakinya dan jubah yang dipakai tersekat sebelum segera dipegang orang ramai,” katanya. 

Suhaila, 28, antara saksi insiden seorang wanita berpurdah yang hampir terjatuh dari Jambatan Sultan Yahya Petra jam 1.40 tengah semalam, berkata ketika itu dia dalam perjalanan dari bandar Kota Bharu untuk pulang ke rumahnya di Kampung Dalam Rhu, Tumpat.

Katanya, dia yang menunggang motosikal ternampak kumpulan orang ramai di tepi jalan atas jambatan terbabit sebelum ditahan agar memberhentikan kenderaannya.

“Saya diminta untuk bersama memegang wanita itu kerana yang lainnya adalah lelaki dan mangsa ketika itu dalam keadaan menangis teresak-esak.

“Kami tak pasti wanita itu dari arah mana cuma dia memakai jubah dan berniqab malah dia juga sudah hampir terjatuh dari jambatan, nasib baik orang ramai sempat memegangnya.

“Dia (mangsa) kelihatan celaru dan asyik menyalahkan diri sendiri sambil berkata ‘saya jahat’ tanpa menerangkan perkara sebenar,” katanya dalam temu ramah bersama Berita Harian.

Suhaila berkata, sebaik ditenangkan, wanita dalam lingkungan 30-an itu dibawa ke balai polis berhampiran oleh sebuah kereta peronda yang kebetulan lalu di jalan berkenaan.

Memetik kenyataan pengguna Facebook Mikeyla Aqila berkata “Tengok dia peluk, auto nangis tengok, semoga dia selalu tabah, tak tahu apa beban yang ditanggung dalam hidup, semoga akak selalu dalam lindungan Allah,” katanya di ruangan komen Facebook Ezie Ghani. 

Sementara itu, pengguna Facebook Ezie Ghani yang berkongsi hantaran video berkenaan kejadian tersebut mengatakan bahawa dengan hanya satu pelukan erat dan jadi pendengar buat seketika pun mampu meringankan beban seorang wanita. 

Dalam pada itu, cubaan terjun untuk membunuh diri dikatakan memerlukan sokongan daripada komunikasi yang baik. 

Penggendali akaun Facebook Rozian Saini Gyan berkata “Biasanya orang yang nak terjun bunuh diri ni 50-50. Sebab itu dia tak terus terjun. So kena ada support komunikasi yang baik,” katanya menerusi ruangan komen Facebook. 

Sumber: Berita Harian 

Author

Terkini

(VIDEO) Isu ‘politik bodoh’ tiada kaitan Perkara 153, Menteri Kesihatan & KPT selesai segera isu ‘Parallel Pathway’ ! – KJ

Menteri Kesihatan, Menteri Pendidikan Tinggi dan Ketua Pengarah Kesihatan digesa segera menyelesaikan isu pendaftaran dan perakuan graduan pembedahan kardiotoraks dan pelatih di bawah Program Parallel Pathway untuk ke Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Muhammad Radzi Abu Hassan (kiri), Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad (tengah bawah), Menteri Pendidikan Tinggi, Dato Seri Zambry Abdul Kadir (tengah atas) dan Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin (kanan).
  • Menteri Kesihatan, Menteri Pendidikan Tinggi dan Ketua Pengarah Kesihatan digesa segera menyelesaikan isu pendaftaran dan perakuan graduan pembedahan kardiotoraks dan pelatih di bawah Program Parallel Pathway untuk ke Universiti Teknologi Mara (UiTM).
  • Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin (KJ) mendakwa isu itu tercetus kerana Ketua Pengarah Kesihatan yang juga Presiden Majlis Perubatan Malaysia (MMC) tidak mengiktiraf kepakaran graduan daripada program tersebut.
  • KJ berkata permasalahan itu berlanjutan terlalu lama hingga menjadi perdebatan beberapa pihak dan membabitkan perkara yang tidak sepatutnya dibangkitkan seperti Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.
  • So kalau tak iktiraf then fix the problem quickly. Sebab kita tak boleh nak tunggu ada satu cohort pelajar pegawai perubatan yang sekarang ini stuck .
  • “UiTM dia tak boleh pergi sebab tiada guarantee (jaminan) yang dia akan dia akan didaftar sebagai specialty dan dia terpaksa berdepan isu politik yang bodoh ini yang sebenarnya tak ada kaitan langsung dengan isu spesifik ini dibesarkan dijadikan sampai isu 153 Perlembagaan Persekutuan sebagainya,” katanya menerusi klip video dimuat naik di Instagram @keluar.sekejap di sini hari ini.
  • Media sebelum ini melaporkan Anggota Lembaga Program Pascasiswazah Pembedahan Kardiotoraks UiTM-IJN, Profesor Dr Raja Amin Raja Mokhtar mendedahkan UiTM bersedia membuka program berkenaan secara sementara kepada pelatih dan graduan Parallel Pathway bukan bumiputera sehingga program sama dibuka di Universiti Malaya (UM).
  • Perkara itu menimbulkan pertikaian beberapa pihak yang mendakwanya sebagai mengganggu-gugat hak orang Melayu dan bumiputera susulan Fasal 1A Akta UiTM 1976 (Akta 173) memperuntukkan dengan jelas penubuhan UiTM adalah selaras Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

KUALA LUMPUR — Menteri Kesihatan, Menteri Pendidikan Tinggi dan Ketua Pengarah Kesihatan digesa segera menyelesaikan isu pendaftaran dan perakuan graduan pembedahan kardiotoraks dan pelatih di bawah Program Parallel Pathway untuk ke Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin (KJ) mendakwa isu itu tercetus kerana Ketua Pengarah Kesihatan yang juga Presiden Majlis Perubatan Malaysia (MMC) tidak mengiktiraf kepakaran graduan daripada program tersebut.

KJ berkata permasalahan itu berlanjutan terlalu lama hingga menjadi perdebatan beberapa pihak dan membabitkan perkara yang tidak sepatutnya dibangkitkan seperti Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

So kalau tak iktiraf then fix the problem quickly. Sebab kita tak boleh nak tunggu ada satu cohort pelajar pegawai perubatan yang sekarang ini stuck .

“UiTM dia tak boleh pergi sebab tiada guarantee (jaminan) yang dia akan dia akan didaftar sebagai specialty dan dia terpaksa berdepan isu politik yang bodoh ini yang sebenarnya tak ada kaitan langsung dengan isu spesifik ini dibesarkan dijadikan sampai isu 153 Perlembagaan Persekutuan sebagainya. 

We want to settle a very specific problem so menteri kesihatan, menteri pengajian tinggi, ketua pengarah kesihatan this problem has gone on long enough (masalah ini telah berlarutan cukup lama) dan dia dah menjadi masalah percakapan dan juga perdebatan yang bodoh yang sekarang ini melibatkan benda yang sepatutnya tak dilibatkan Perlembagaan Persekutuan, kedudukan istimewa orang Melayu dan sebagainya.

“Selesaikanlah isu ini, I mean you are the ministers, you are the director general of health for god’s sake, get it done, (Maksud saya, anda adalah menteri, anda adalah ketua pengarah kesihatan demi tuhan, selesaikan isu ini),” katanya menerusi klip video dimuat naik di Instagram @keluar.sekejap di sini hari ini.

Portal berita kesihatan CodeBlue pada April lalu melaporkan Anggota Lembaga Program Pascasiswazah Pembedahan Kardiotoraks UiTM-IJN, Profesor Dr Raja Amin Raja Mokhtar mendedahkan UiTM bersedia membuka program berkenaan secara sementara kepada pelatih dan graduan Parallel Pathway bukan bumiputera sehingga program sama dibuka di Universiti Malaya (UM).

Perkara itu menimbulkan pertikaian beberapa pihak yang mendakwanya sebagai mengganggu-gugat hak orang Melayu dan bumiputera susulan Fasal 1A Akta UiTM 1976 (Akta 173) memperuntukkan dengan jelas penubuhan UiTM adalah selaras Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

Memetik laporan Malaysiakini, difahamkan pada 20 Mac lalu terdapat empat graduan yang menjalankan program latihan ijazah lanjutan kepakaran bersama Royal College of Surgeons Edinburgh dalam pembedahan kardiotoraks memfailkan permohonan semakan kehakiman bersama di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Ia adalah untuk mencabar keputusan MMC yang menolak permohonan graduan terbabit pada 21 Disember lalu untuk berdaftar di Pendaftaran Pakar Kebangsaan (NSR).

MMC dikatakan menolak pendaftaran mereka kerana kelulusan Persekutuan Kolej Pakar Bedah Diraja Edinburgh dalam Pembedahan Kardiotoraks (FRCS Ed) tidak diiktiraf. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending