Connect with us

Terkini

[VIDEO] Jubah jadi penyelamat wanita daripada cubaan bunuh diri

Seorang wanita berpakaian jubah dan mengenakan purdah membatalkan niatnya untuk cubaan membunuh diri susulan dipujuk dan diselamatkan pengguna jalan raya bagi menenangkannya di Jambatan Sultan Yahya Petra, Kota Bharu, Kelantan semalam. 

Wartawan TMT

Published

on

[VIDEO] Jubah jadi penyelamat wanita daripada cubaan bunuh diri
  • Seorang wanita berpakaian jubah dan mengenakan purdah membatalkan niatnya untuk cubaan membunuh diri susulan dipujuk dan diselamatkan pengguna jalan raya bagi menenangkannya di Jambatan Sultan Yahya Petra, Kota Bharu, Kelantan.
  • “Wanita itu sudah hampir terjatuh dari jambatan tapi kakinya dan jubah yang dipakai tersekat sebelum segera dipegang orang ramai,” – Saksi. 
  • “Kami tak pasti wanita itu dari arah mana cuma dia memakai jubah dan berniqab malah dia juga sudah hampir terjatuh dari jambatan, nasib baik orang ramai sempat memegangnya,” – Saksi.

KOTA BHARU – Seorang wanita berpakaian jubah dan mengenakan purdah membatalkan niatnya untuk cubaan membunuh diri susulan dipujuk dan diselamatkan pengguna jalan raya bagi menenangkannya di Jambatan Sultan Yahya Petra, Kota Bharu, Kelantan semalam. 

Saksi kejadian Suhaila Zakaria berkata, “Wanita itu sudah hampir terjatuh dari jambatan tapi kakinya dan jubah yang dipakai tersekat sebelum segera dipegang orang ramai,” katanya. 

Suhaila, 28, antara saksi insiden seorang wanita berpurdah yang hampir terjatuh dari Jambatan Sultan Yahya Petra jam 1.40 tengah semalam, berkata ketika itu dia dalam perjalanan dari bandar Kota Bharu untuk pulang ke rumahnya di Kampung Dalam Rhu, Tumpat.

Katanya, dia yang menunggang motosikal ternampak kumpulan orang ramai di tepi jalan atas jambatan terbabit sebelum ditahan agar memberhentikan kenderaannya.

“Saya diminta untuk bersama memegang wanita itu kerana yang lainnya adalah lelaki dan mangsa ketika itu dalam keadaan menangis teresak-esak.

Advertisement

“Kami tak pasti wanita itu dari arah mana cuma dia memakai jubah dan berniqab malah dia juga sudah hampir terjatuh dari jambatan, nasib baik orang ramai sempat memegangnya.

“Dia (mangsa) kelihatan celaru dan asyik menyalahkan diri sendiri sambil berkata ‘saya jahat’ tanpa menerangkan perkara sebenar,” katanya dalam temu ramah bersama Berita Harian.

Suhaila berkata, sebaik ditenangkan, wanita dalam lingkungan 30-an itu dibawa ke balai polis berhampiran oleh sebuah kereta peronda yang kebetulan lalu di jalan berkenaan.

Memetik kenyataan pengguna Facebook Mikeyla Aqila berkata “Tengok dia peluk, auto nangis tengok, semoga dia selalu tabah, tak tahu apa beban yang ditanggung dalam hidup, semoga akak selalu dalam lindungan Allah,” katanya di ruangan komen Facebook Ezie Ghani. 

Sementara itu, pengguna Facebook Ezie Ghani yang berkongsi hantaran video berkenaan kejadian tersebut mengatakan bahawa dengan hanya satu pelukan erat dan jadi pendengar buat seketika pun mampu meringankan beban seorang wanita. 

Dalam pada itu, cubaan terjun untuk membunuh diri dikatakan memerlukan sokongan daripada komunikasi yang baik. 

Advertisement

Penggendali akaun Facebook Rozian Saini Gyan berkata “Biasanya orang yang nak terjun bunuh diri ni 50-50. Sebab itu dia tak terus terjun. So kena ada support komunikasi yang baik,” katanya menerusi ruangan komen Facebook. 

Sumber: Berita Harian 

Author

Terkini

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan

Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Hidayah Sani

Published

on

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 
  • Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.
  • Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.
  • Beliau turut mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India. 

KUALA LUMPUR — Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat yang dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.

Ini susulan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.

Sesungguhnya, jawapan tersebut amatlah bersifat lebih untuk meraih populariti dan terlalu berpolitik. Apakah wajar bagi seseorang individu mempunyai dua kerakyatan? Di manakah kecenderungan bagi individu terbabit untuk menumpahkan kesetiaanya? 

“Sepatutnya jawapan isu sensitif seumpama ini tidak perlu dilayan dengan jawapan tegas iaitu mana mungkin dan mustahil seseorang boleh memiliki dua kerakyatan malah untuk memohon menjadi rakyat Malaysia mesti memenuhi syarat-syarat yang ketat mengikut undang-undang yang sedia ada selama ini. 

“Malah ada gesaan disyaratkan dengan lebih tegas iaitu penguasaan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Zarina menggesa seluruh rakyat Malaysia khususnya kaum Bumiputera untuk menentang cadangan itu serta berpendirian sebarang kajian tidak perlu dilakukan sama sekali kerana ia keputusan muktamad.

Advertisement

Pada masa sama, beliau mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India kerana perkara itu lebih mengundang mudarat daripada keuntungan.

Katanya, perkara perlu diberikan keutamaan bukanlah terkait kerakyatan sebaliknya isu 1.2 juta warga negara China yang direkodkan Kementerian Dalam Negeri (KDN), masuk ke Malaysia dalam tempoh 2018 hingga 2021 namun masih tiada rekod keluar dari negara ini. 

Ia merupakan suatu jumlah yang amat menggusarkan dan perlu diambil tindakan telus dan tegas kerana ianya pelanggaran undang-undang dan soal keselamatan negara. 

“Ini yang patut diberi keutamaan bukan soal kerakyatan dan dikejutkan pula dengan pengumuman Menteri Pelancongan mengenai cadangan pengecualian Visa kepada pelancong terutama dari Cina dan mungkin dari India atas nama kepentingan merancakkan ekonomi tetapi boleh membawa padah kepada keselamatan negara dan masalah sosial yang kini pun sudah parah dan tidak terkawal. 

“Cuba bayangkan jika pelancong Cina masuk tanpa tapisan melalui Visa dengan bebas. Pasti ramai akan hilang dan menetap di Malaysia. 

“Isu rasuah yang menjadi barah akan menjadi lebih buruk di kalangan penguatkuasa. Perkara ini amat mengerikan kepada masa depan negara Malaysia,” kata Zarina. 

Advertisement

Sebelum ini, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing dilaporkan berkata Perdana Menteri telah mengarahkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menghasilkan satu laporan berkenaan pengecualian visa untuk pelancong China.

King Sing berkata, kerajaan dijangka akan mendraf dasar mengenai hari lawatan yang dibenarkan untuk berada di Malaysia melalui perkhidmatan pengecualian visa. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Parti Bumiputera Perkasa Malaysia – PUTRA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending