Connect with us

Terkini

[VIDEO] Kenyataan rasis di berita, Awesome TV dakwa kenyataan asal dimanipulasi dengan niat jahat

Sejak beberapa hari lalu, tular di media sosial klip penyampai Berita 7:57 Awesome TV yang didakwa bersikap rasis apabila menggesa pengundi Melayu untuk keluar mengundi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) bagi mengelakkan kuasa politik jatuh ke tangan bukan Melayu.

Wartawan TMT

Published

on

[VIDEO] Kenyataan rasis di berita, Awesome TV dakwa kenyataan asal dimanipulasi dengan niat jahat
  •  Awesome TV dikatakan mengeluarkan kenyataan berunsur perkauman menerusi siaran langsung Berita 7.57 pada Khamis lalu (3 November).
  • Klip berita itu menjadi tular di laman Twitter, dan dikecam hebat oleh netizen.
  • Penyandang kerusi Parlimen Klang, Charles Santiago yang mengulang ciap video tersebut turut menyifatkan  kenyataan tersebut adalah rasis.
  • Bagaimanapun, Awesome TV mendakwa kenyataan mereka telah disalah fahami dan dimanipulasikan oleh pihak yang berkepentingan politik.

Sejak beberapa hari lalu, tular di media sosial klip penyampai Berita 7:57 Awesome TV yang didakwa bersikap rasis apabila menggesa pengundi Melayu untuk keluar mengundi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) bagi mengelakkan kuasa politik jatuh ke tangan bukan Melayu.

Di dalam video tersebut, penyampai berita berkenaan turut memetik data survei daripada Pusat Institut Dasar Huayan untuk Kajian Masyarakat Cina di Malaysia yang mendapati 80% pengundi Cina dijangka membuang undi mereka, manakala sekitar 10% lagi tidak berhasrat untuk mengundi pada 19 November.

“Semua pengundi Melayu mesti keluar mengundi untuk menunaikan kewajipan sivik mereka jika mereka tidak mahu kuasa politik dikuasai oleh kaum lain, jika Pakatan Harapan (PH) menang,” kata seorang penyampai berita.

Video berkenaan yang tular di Twitter menaikkan kemarahan segelintir netizen hingga ada yang menyifatkan penyampai berita itu secara terang-terangan menyebarkan prejudis perkauman di kaca Televisyen tanpa berselindung.

Ia bukan sahaja menarik perhatian orang ramai malah turut mendapat respon dari penyandang kerusi Parlimen Klang, Charles Santiago yang menempelak perbuatan mereka yang disifatkannya sebagai begitu rasis.

Peka dengan isu tersebut, Awesome TV semalam (7 November) tampil menafikan dakwaan berkenaan.

Menurut laporan Malaymail, Awesome TV dalam satu kenyataan berkata, tujuan mereka hanyalah untuk memupuk masyarakat Melayu agar mengutamakan hal pengundian.

Ini kerana kerajaan baharu yang dipilih mungkin tidak memberikan keutamaan kepada kepentingan bumiputera hingga mereka dipinggirkan jika tidak turun mengundi.

“Laporan itu adalah untuk memupuk tanggungjawab di kalangan orang Melayu bahawa mereka perlu melaksanakan tangungjawab mereka sebagai rakyat dan pengundi. Jika tidak, kerajaan yang tidak mengikut keutamaan mereka akan memerintah Malaysia sehingga menjejaskan kebajikan mereka.”

Manipulasi yang berniat jahat

Tambah kenyataan itu lagi ada sesetengah pihak yang mempunyai kepentingan politik telah memanipulasi tujuan sebenar berita tersebut.

“Ada pihak yang berkepentingan politik, khususnya yang tidak menyokong agenda Bumiputera, telah memanipulasikan tujuan Berita 7:57 sebagai berunsur perkauman di pelbagai platform media.

“Pihak Awesome TV menganggap manipulasi ini adalah berniat jahat terhadap Awesome TV yang bertujuan untuk memupuk rakyat supaya bertanggungjawab dalam hal pengundian.”

Awesome TV dalam masa sama turut menafikan syarikat mereka ada kaitan atau menerima pelaburan dari Astro dan juga Koperasi Amanah Pelaburan Berhad (KAPB).

Semakan sahkan Awesome TV tiada kaitan dengan Astro dan KAPB

Sebaliknya Awesome TV adalah milikan penuh syarikat persendirian Awesome Media Network Sdn Bhd dan Awesome Broadcasting Sdn Bhd.

Semakan Malaymail turut mendapati Awesome Network dimiliki oleh Awesome Broadcasting (55%), AP Holding Bhd (30%), and Datin Ezzan Zalilah Zulfadzli (15%).

Pengarahnya pula terdiri daripada Ezzan dan juga penyanyi veteran, DJ Dave atau nama betulnya Datuk Irwan Shah Abdullah serta anaknya Datuk Adam Mohamed Ilyas, dan Pengarah Urusan, Johan Mohamed Ishak.

Namun pemilik sebenar syarikat ini adalah Adam yang juga Ketua Pegawai Operasi (CEO) memandangkan dia merupakan pemegang saham terbesar menerusi syarikatnya, Awesome Broadcasting.

Sumber: Buzzkini

Author

Antarabangsa

Apa berlaku di Gaza ‘bukan genosid’ – Biden

Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden pada Isnin berusaha untuk meyakinkan pengundi Yahudi bahawa dia berdiri teguh dengan Israel, menyeru kekalahan Hamas dan mengecam dakwaan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) bahawa pemimpin Israel bersalah atas jenayah perang untuk kempen mereka di Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden.
  • Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden pada Isnin berusaha untuk meyakinkan pengundi Yahudi bahawa dia berdiri teguh dengan Israel, menyeru kekalahan Hamas dan mengecam dakwaan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) bahawa pemimpin Israel bersalah atas jenayah perang untuk kempen mereka di Gaza.
  • “Apa yang berlaku bukan genosid (pembunuhan beramai-ramai). Kami menolaknya,” kata Biden dipetik Politico semasa berucap di Rose Garden di Rumah Putih, Washington.
  • Bersumpah untuk terus bekerja “sepanjang masa” untuk membebaskan saki baki tebusan Israel ditahan Hamas, Biden mengelak sebarang kritikan masa lalu terhadap rancangan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk melancarkan pencerobohan berskala lebih besar ke atas Rafah, sebaliknya menekankan sokongan berterusannya terhadap rejim Israel.

Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden pada Isnin berusaha untuk meyakinkan pengundi Yahudi bahawa dia berdiri teguh dengan Israel, menyeru kekalahan Hamas dan mengecam dakwaan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) bahawa pemimpin Israel bersalah atas jenayah perang untuk kempen mereka di Gaza.

“Apa yang berlaku bukan genosid (pembunuhan beramai-ramai). Kami menolaknya,” kata Biden dipetik Politico semasa berucap di Rose Garden di Rumah Putih, Washington.

Bersumpah untuk terus bekerja “sepanjang masa” untuk membebaskan saki baki tebusan Israel ditahan Hamas, Biden mengelak sebarang kritikan masa lalu terhadap rancangan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk melancarkan pencerobohan berskala lebih besar ke atas Rafah, sebaliknya menekankan sokongan berterusannya terhadap rejim Israel.

“Saya akan sentiasa memastikan Israel mempunyai semua yang diperlukan untuk mempertahankan diri terhadap Hamas dan semua musuh mereka,” kata Biden yang turut menyatakan persetujuan pentadbirannya terhadap bantuan kemanusiaan untuk rakyat Palestin tidak bersalah.

“Kami berdiri bersama Israel untuk mengeluarkan (pemimpin Hamas) Yahya Sinwar dan seluruh penyembelih Hamas. Kami mahu Hamas dikalahkan, kami akan bekerjasama dengan Israel untuk mewujudkannya,” kata Presiden AS itu.

Ucapan menghormati Bulan Warisan Yahudi menandakan usaha yang jelas Biden untuk membaiki hubungannya yang semakin tegang dengan masyarakat Yahudi.

Selama berbulan-bulan, Biden dilaporkan bergelut untuk mengemudi politik domestik berduri dalam isu perang Israel-Hamas, menyinggung perasaan progresif atas sokongan teguh terhadap Netanyahu sebelum menimbulkan kemarahan Demokrat pro-Israel dengan menahan penghantaran bom ke Israel, yang menurutnya, hanya akan memburukkan lagi malapetaka kemanusiaan di Gaza. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending