Connect with us

Terkini

[VIDEO] Kenyataan rasis di berita, Awesome TV dakwa kenyataan asal dimanipulasi dengan niat jahat

Sejak beberapa hari lalu, tular di media sosial klip penyampai Berita 7:57 Awesome TV yang didakwa bersikap rasis apabila menggesa pengundi Melayu untuk keluar mengundi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) bagi mengelakkan kuasa politik jatuh ke tangan bukan Melayu.

Wartawan TMT

Published

on

[VIDEO] Kenyataan rasis di berita, Awesome TV dakwa kenyataan asal dimanipulasi dengan niat jahat
  •  Awesome TV dikatakan mengeluarkan kenyataan berunsur perkauman menerusi siaran langsung Berita 7.57 pada Khamis lalu (3 November).
  • Klip berita itu menjadi tular di laman Twitter, dan dikecam hebat oleh netizen.
  • Penyandang kerusi Parlimen Klang, Charles Santiago yang mengulang ciap video tersebut turut menyifatkan  kenyataan tersebut adalah rasis.
  • Bagaimanapun, Awesome TV mendakwa kenyataan mereka telah disalah fahami dan dimanipulasikan oleh pihak yang berkepentingan politik.

Sejak beberapa hari lalu, tular di media sosial klip penyampai Berita 7:57 Awesome TV yang didakwa bersikap rasis apabila menggesa pengundi Melayu untuk keluar mengundi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) bagi mengelakkan kuasa politik jatuh ke tangan bukan Melayu.

Di dalam video tersebut, penyampai berita berkenaan turut memetik data survei daripada Pusat Institut Dasar Huayan untuk Kajian Masyarakat Cina di Malaysia yang mendapati 80% pengundi Cina dijangka membuang undi mereka, manakala sekitar 10% lagi tidak berhasrat untuk mengundi pada 19 November.

“Semua pengundi Melayu mesti keluar mengundi untuk menunaikan kewajipan sivik mereka jika mereka tidak mahu kuasa politik dikuasai oleh kaum lain, jika Pakatan Harapan (PH) menang,” kata seorang penyampai berita.

Video berkenaan yang tular di Twitter menaikkan kemarahan segelintir netizen hingga ada yang menyifatkan penyampai berita itu secara terang-terangan menyebarkan prejudis perkauman di kaca Televisyen tanpa berselindung.

Advertisement

Ia bukan sahaja menarik perhatian orang ramai malah turut mendapat respon dari penyandang kerusi Parlimen Klang, Charles Santiago yang menempelak perbuatan mereka yang disifatkannya sebagai begitu rasis.

Peka dengan isu tersebut, Awesome TV semalam (7 November) tampil menafikan dakwaan berkenaan.

Menurut laporan Malaymail, Awesome TV dalam satu kenyataan berkata, tujuan mereka hanyalah untuk memupuk masyarakat Melayu agar mengutamakan hal pengundian.

Ini kerana kerajaan baharu yang dipilih mungkin tidak memberikan keutamaan kepada kepentingan bumiputera hingga mereka dipinggirkan jika tidak turun mengundi.

“Laporan itu adalah untuk memupuk tanggungjawab di kalangan orang Melayu bahawa mereka perlu melaksanakan tangungjawab mereka sebagai rakyat dan pengundi. Jika tidak, kerajaan yang tidak mengikut keutamaan mereka akan memerintah Malaysia sehingga menjejaskan kebajikan mereka.”

Manipulasi yang berniat jahat

Tambah kenyataan itu lagi ada sesetengah pihak yang mempunyai kepentingan politik telah memanipulasi tujuan sebenar berita tersebut.

Advertisement

“Ada pihak yang berkepentingan politik, khususnya yang tidak menyokong agenda Bumiputera, telah memanipulasikan tujuan Berita 7:57 sebagai berunsur perkauman di pelbagai platform media.

“Pihak Awesome TV menganggap manipulasi ini adalah berniat jahat terhadap Awesome TV yang bertujuan untuk memupuk rakyat supaya bertanggungjawab dalam hal pengundian.”

Awesome TV dalam masa sama turut menafikan syarikat mereka ada kaitan atau menerima pelaburan dari Astro dan juga Koperasi Amanah Pelaburan Berhad (KAPB).

Semakan sahkan Awesome TV tiada kaitan dengan Astro dan KAPB

Sebaliknya Awesome TV adalah milikan penuh syarikat persendirian Awesome Media Network Sdn Bhd dan Awesome Broadcasting Sdn Bhd.

Semakan Malaymail turut mendapati Awesome Network dimiliki oleh Awesome Broadcasting (55%), AP Holding Bhd (30%), and Datin Ezzan Zalilah Zulfadzli (15%).

Pengarahnya pula terdiri daripada Ezzan dan juga penyanyi veteran, DJ Dave atau nama betulnya Datuk Irwan Shah Abdullah serta anaknya Datuk Adam Mohamed Ilyas, dan Pengarah Urusan, Johan Mohamed Ishak.

Advertisement

Namun pemilik sebenar syarikat ini adalah Adam yang juga Ketua Pegawai Operasi (CEO) memandangkan dia merupakan pemegang saham terbesar menerusi syarikatnya, Awesome Broadcasting.

Sumber: Buzzkini

Author

Terkini

Kerajaan jamin kenaikan cukai, cukai baharu tidak bebankan rakyat

Kerajaan memberi jaminan bahawa kenaikan cukai serta cukai-cukai baharu yang akan diperkenalkan tidak akan membebankan rakyat.

Wartawan TMT

Published

on

Kerajaan jamin kenaikan cukai, cukai baharu tidak bebankan rakyat
Foto: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
  • Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata cukai itu tidak melibatkan beberapa perkhidmatan seperti makanan dan minuman, telekomunikasi dan logistik.
  • Beliau berkata, antara cukai baharu kerajaan ialah cukai keuntungan modal bagi pelupusan saham yang tidak tersenarai oleh syarikat tempatan berdasarkan keuntungan bersih dan ia akan berkuatkuasa 1 Mac 2024 pada kadar 10 peratus.
  • “Beberapa cukai baharu akan diperkenalkan dan skop perkhidmatan bercukai akan diperluas antaranya cukai perkhidmatan kepada lapan peratus berbanding enam peratus sekarang,” katanya ketika menyampaikan ucapan Belanjawan 2024 dalam pembentangan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024.

KUALA LUMPUR – Kerajaan memberi jaminan bahawa kenaikan cukai serta cukai-cukai baharu yang akan diperkenalkan tidak akan membebankan rakyat.

Malah kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, cukai tersebut tidak melibatkan beberapa perkhidmatan seperti makanan dan minuman, telekomunikasi dan logistik.

Beliau berkata, antara cukai baharu kerajaan ialah cukai keuntungan modal bagi pelupusan saham yang tidak tersenarai oleh syarikat tempatan berdasarkan keuntungan bersih dan ia akan berkuatkuasa pada 1 Mac 2024 pada kadar 10 peratus.

“Beberapa cukai baharu akan diperkenalkan dan skop perkhidmatan bercukai akan diperluas antaranya cukai perkhidmatan kepada lapan peratus berbanding enam peratus sekarang.

“Namun, ia tidak membebankan rakyat kerana kenaikan ini tidak melibatkan perkhidmatan seperti makan minum, telekomunikasi, parkir kereta dan logistik,” katanya di Dewan Negara hari ini.

Anwar berkata demikian ketika menyampaikan ucapan Belanjawan 2024 dalam pembentangan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, kerajaan juga akan mengenakan cukai barangan bernilai tinggi pada kadar lima hingga 10 peratus ke atas barang nilai tinggi tertentu berdasarkan nilai ambang harga barangan. 

Advertisement

Sumber: Kosmo

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending