Connect with us

Antarabangsa

Singapura penjara & denda pencipta kandungan lucah di OnlyFans

Mahkamah Singapura mengenakan denda sebanyak S$ 3,000 (RM 14,074.50) keatas Titus Low, 22, kerana berkongsi gambar dan video lucah di laman web dewasa, OnlyFans. Dia juga dijatuhi hukuman penjara tiga minggu kerana melanggar perintah polis untuk tidak mengakses akaunnya.

Wartawan TMT

Published

on

Singapura penjara & denda pencipta kandungan lucah di OnlyFans
Foto: Titus Low, didenda sebanyak S$ 3,000 oleh mahkamah Singapura.
  • Pempengaruh dan peragawan Singapura, Titus Low dipenjara tiga minggu dan didenda S$ 3,000 (RM 14,074.50) kerana berkongsi gambar dan video lucah di laman OnlyFans.
  • Dia menyertai OnlyFans pada April 2021, dan ditangkap pada Disember tahun yang sama.
  • Kegiatannya diketahui setelah seorang wanita menemui video lucahnya pada telefon anak saudara perempuanya berusia 12 tahun, langsung membuat laporan polis.

Mahkamah Singapura mengenakan denda sebanyak S$ 3,000 (RM 14,074.50) keatas Titus Low, 22, kerana berkongsi gambar dan video lucah di laman web dewasa, OnlyFans. Dia juga dijatuhi hukuman penjara tiga minggu kerana melanggar perintah polis untuk tidak mengakses akaunnya.

Kes itu telah mencetuskan kebimbangan mengenai implikasi jenayah terhadap pencipta kandungan OnlyFans di negara itu.

Di Singapura, perbuatan menghantar bahan lucah secara elektronik dan mengambil bahagian atau menerima keuntungan daripada perniagaan dimana bahan itu dihantar adalah menjadi suatu kesalahan undang-undang.

Memetik laporan BBC, peguam Low, Kirpal Singh berkata “kes ini pastinya telah menjadi kes pertama yang disabitkan, dan sebagai amaran kepada pengguna OnlyFans lain bahawa mereka bakal berdepan akibat yang sama,”

“Saya rasa sudah jelas yang pihak berkuasa tidak teragak-agak untuk sabitkan hukuman pada mereka yang menghantar bahan lucah, bukan sahaja pada platform OnlyFans, tetapi pada keseluruhan spektrum (dalam talian).”

Dalam pada itu dia menambah, ramai pencipta kandungan lucah lain sudah mula menghubunginya kerana risau tentang implikasi jenayah perbuatan mereka sendiri.

Low telah ditangkap pada Disember 2021 selepas seorang wanita menemui salah satu video lucahnya pada telefon anak saudara perempuannya yang berusia 12 tahun, dan langsung membuat laporan polis.

Dia yang juga seorang peragawan dan pempengaruh terkenal Singapura dengan lebih 210,000 pengikut media sosial itu menyertai OnlyFans pada bulan April tahun tersebut, dimana namanya langsung melonjak naik di platform tersebut.

Selepas laporan dibuat, pihak polis tempatan merampas telefon dan iPad nya lalu menukar butiran akaun OnlyFans nya. Bagaimanapun, Low berjaya mengakses semula akaunnya, dan terus memuat naik lagi kandungan baharu serta mencipta akaun kedua.

 Sumber: BBC

Author

Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
  • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
  • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
  • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
  • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending