Connect with us

Terkini

Kenakan sekatan rentas sempadan, larangan naiki penerbangan MAS ke atas Jocelyn Chia – NUFAM

Kerajaan Malaysia didesak mengenakan sekatan NTL (not to land) dan larangan menaiki semua penerbangan Malaysia Airlines (MAS) terhadap Jocelyn Chia sehingga pelawak komediri itu memohon maaf secara terbuka kepada rakyat Malaysia.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kerajaan Malaysia didesak mengenakan sekatan NTL (not to land) dan larangan menaiki semua penerbangan Malaysia Airlines (MAS) terhadap Jocelyn Chia sehingga pelawak komediri itu memohon maaf secara terbuka kepada rakyat Malaysia.
  • Desakan itu disuarakan Sekretariat Kesatuan Kebangsaan Anak Kapal Kabin Penerbangan Malaysia (NUFAM), dalam kenyataan di Facebook pada Rabu, menegaskan individu dengan karakter sedemikian tidak layak mendarat di Malaysia yang indah dan damai.
  • Kesatuan itu turut menyifatkan lawak dibuat Jocelyn menjijikkan di mana ia tidak sepatutnya dilakukan pelawak profesional.
  • “Joceyln Chia sebagai pelawak komediri sudah melampaui batas apabila menyentuh isu MH370 secara sinis. 
  • “Dia secara langsung melukakan perasaan keluarga, anak-anak dan rakan-rakan yang masih bersedih atas kehilangan MH370,” kata Sekretariat NUFAM dalam kenyataan itu.

KUALA LUMPUR – Kerajaan Malaysia didesak mengenakan sekatan NTL (not to land) dan larangan menaiki semua penerbangan Malaysia Airlines (MAS) terhadap Jocelyn Chia sehingga pelawak komediri itu memohon maaf secara terbuka kepada rakyat Malaysia.

Desakan itu disuarakan Sekretariat Kesatuan Kebangsaan Anak Kapal Kabin Penerbangan Malaysia (NUFAM), dalam kenyataan di Facebook pada Rabu, menegaskan individu dengan karakter sedemikian tidak layak mendarat di Malaysia yang indah dan damai.

Malah, kesatuan itu turut menyifatkan lawak dibuat Jocelyn menjijikkan di mana ia tidak sepatutnya dilakukan pelawak profesional.

NUFAM berkata seorang pelawak profesional tidak perlu menjadi terlalu terdesak mengubah sesuatu tragedi menjadi lawak ‘slapstick’ kerana ia hanya dilihat sebagai tindakan tidak profesional dan tidak sesuai.

“Tidak ada yang melucukan apabila ada keluarga yang kehilangan orang tersayang dalam sebarang insiden penerbangan.

“Joceyln Chia sebagai pelawak komediri sudah melampaui batas apabila menyentuh isu MH370 secara sinis. 

“Dia secara langsung melukakan perasaan keluarga, anak-anak dan rakan-rakan yang masih bersedih atas kehilangan MH370,” kata Sekretariat NUFAM dalam kenyataan itu.

Foto : Tangkap Layar FB Nufam

NUFAM turut menyifatkan tindakan Jocelyn mengutuk Malaysia menunjukkan beliau mempunyai persamaan dengan seorang yang bersifat rasis.

Katanya, Jocelyn telah melukakan perasaan rakyat Malaysia dan Singapura sedangkan mereka sentiasa mengangkat keamanan, keharmonian dan mempunyai rasa hormat antara satu sama lain.

Sekretariat NUFAM berkata Kerajaan Malaysia sentiasa mempunyai hubungan yang kukuh dengan Singapura sebagai jiran rapat selama ini.

The Merdeka Times (TMT) pada kelmarin (7 Jun 2023) melaporkan pelawak komediri dari Singapura itu yang didakwa menghina Malaysia dengan membuat kenyataan tidak sensitif melibatkan insiden kehilangan MH370 dan merendahkan Malaysia yang dikategorikan sebagai negara membangun sedangkan Singapura menjadi negara dunia pertama.

Difahamkan, bekas peguam itu membuat ‘lawak’ tersebut ketika persembahannya di kelab Comedy Cellar di AS dan video persembahan itu tular di Twitter dan Tiktok serta dimuat naik di Instagramnya sendiri.

Pada 8 Mac 2014, pesawat Malaysia Airlines MH370 yang membawa 239 kru dan penumpang meninggalkan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur ke Beijing, namun hilang daripada skrin radar kira-kira dua jam setelah berlepas.

Susulan insiden itu, operasi mencari membabitkan beberapa negara dijalankan di selatan Lautan Hindi, namun pesawat atau bangkainya tidak ditemukan. — The Merdeka Times

Sumber: Facebook National Union of Flight Attendants Malaysia – Nufam

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending