Connect with us

Terkini

Tidak tersenarai sebagai calon, Mastura Yazid pertikai mana janji kuota 30 peratus calon wanita?

Selepas namanya tidak tersenarai bertanding di Parlimen Kuala Kangsar dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15), penyandangnya, Datuk Mastura Mohd Yazid tampil mempertikaikan mengenai janji pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN) mengenai kuota calon daripada pergerakan wanita UMNO. 

Wartawan TMT

Published

on

Tidak tersenarai sebagai calon, Mastura Yazid pertikai mana janji kuota 30 peratus calon wanita?
Foto: Datuk Mastura Mohd Yazid.
  • Datuk Mastura Mohd Yazid tampil mempertikaikan mengenai janji pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN) mengenai kuota calon daripada pergerakan wanita UMNO. 
  • “Janji 30 peratus calon Wanita?? (Namun) Tak seorang pun Wanita UMNO dicalonkan untuk kerusi Parlimen di negeri Perak dan Negeri Sembilan,” tulisnya di Facebook semalam.
  • Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas) itu menyambut baik keputusan Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO yang bersetuju meletakkan sekurang-kurangnya 30 peratus calon wanita pada PRU-15.

KUALA KANGSAR: Selepas namanya tidak tersenarai bertanding di Parlimen Kuala Kangsar dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15), penyandangnya, Datuk Mastura Mohd Yazid tampil mempertikaikan mengenai janji pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN) mengenai kuota calon daripada pergerakan wanita UMNO. 

Mastura yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas) tampil membangkitkan perkara itu melalui hantaran di Facebook malam tadi.

“Janji 30 peratus calon Wanita?? (Namun) Tak seorang pun Wanita UMNO dicalonkan untuk kerusi Parlimen di negeri Perak dan Negeri Sembilan,” tulisnya semalam.

Mastura yang juga Pengerusi Sekretariat Profesional Wanita UMNO, sebelum ini dilihat berkongsi kenyataan Ketua Wanita UMNO Malaysia, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad yang menyambut baik keputusan Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO yang bersetuju meletakkan sekurang-kurangnya 30 peratus calon wanita pada PRU-15.

Mastura, 61, adalah antara beberapa nama dalam Kabinet kerajaan yang dikenal pasti digugurkan sebagai calon PRU-15 sejurus selesai Pengumuman Calon dan Serah Watikah BN yang bakal bertanding dalam PRU-15 di Pusat Dagangan Dunia (WTC), Kuala Lumpur, malam tadi. 

Tempat Mastura selaku penyandang Parlimen Kuala Kangsar, diganti serta dipertaruhkan dengan Ketua UMNO Bahagian Kuala Kangsar, Datuk Maslin Sham Razman yang juga penyandang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Chandan, di sini.

Sebelum ini, Mastura sememangnya mungkin sukar dilihat untuk kekal mempertahankan kerusi Parlimen Kuala Kangsar pasca PRU-15 berikutan hubungan dingin yang sering diperkatakan antara beliau dengan UMNO Bahagian Kuala Kangsar. 

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad sebelum ini, juga berkata semua calon dari UMNO yang dicadangkan bertanding pada PRU-15 nanti adalah dicadangkan sendiri oleh Jawatankuasa UMNO Bahagian dan cadangan itu ditutup pada 15 Ogos lalu.

Pada Ogos lalu, Maslin Sham ketika ditanya pemberita, enggan mengulas mengenai hubungan dingin yang hangat diperkatakan antara UMNO Bahagian itu dengan Mastura. 

Hubungan dingin itu hangat diperkatakan dalam kalangan rakyat tempatan apabila hampir setiap program membabitkan rakyat di kawasan Kuala Kangsar yang dihadiri Mastura, tidak dihadiri Maslin Sham dan begitu juga sebaliknya. 

Malah, difahamkan sewaktu Majlis Pelancaran Jentera Barisan Nasional (BN) UMNO Bahagian Kuala Kangsar yang dirasmikan oleh Saarani di Dewan Chandan Putri, di sini, pada 22 Mei lalu, kelibat Mastura dikatakan tidak berada sebaris dengan tetamu kenamaan (VIP) lain termasuk Maslin Sham. 

Perselisihan antara Maslin dan Mastura dikatakan rentetan daripada tindakan Maslin Sham mewakili UMNO Bahagian menerusi kenyataan mengingatkan Mastura supaya mematuhi keputusan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO untuk tidak menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin yang ketika itu adalah Perdana Menteri dari Perikatan Nasional (PN). 

Hubungan Mastura dengan UMNO Bahagian Kuala Kangsar juga menjadi renggang apabila dikatakan susulan dari tindakan Mastura menukar cawangan beliau didaftarkan sebagai ahli UMNO ke UMNO Bahagian Rembau, Negeri Sembilan semasa 22 bulan pentadbiran Pakatan Harapan (PH). 

Bagaimanapun, Mastura dikatakan kemudiannya berpindah Bahagian semula dari UMNO Rembau ke UMNO Kuala Kangsar sewaktu PN menerajui pentadbiran negara yang bersamaan ketika beliau dilantik sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas). 

Kerusi Parlimen Kuala Kangsar mula dimenangi Mastura atas tiket UMNO-BN bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kuala Kangsar pada 18 Jun 2016 susulan kematian suaminya, Allahyarham Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar dalam nahas helikopter di Sebuyau, Sarawak, pada 5 Mei tahun sama. 

Mastura yang berasal dari Rembau, Negeri Sembilan kemudian menang pada PRU-14 pada 2018 juga atas tiket BN apabila meraih 12,102 undi iaitu majoriti 731 undi menewaskan calon PKR, Dr Ahmad Termizi Ramli (11,371) serta calon PAS, Drs Khalil Idham Lim (6,583). 

Maslin Sham sebelum ini turut dilaporkan berkata, UMNO Kuala Kangsar menitipkan harapan kepada pucuk pimpinan pencalonan bagi kerusi Parlimen Kuala Kangsar dan dua DUN di bawahnya iaitu DUN Bukit Chandan dan DUN Manong pada PRU-15 nanti mengutamakan anak jati tempatan.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kenyataan ekonomi terjejas akibat gerakan boikot tidak tepat — Pengerusi BDS Malaysia

Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail.
  • Pengerusi BDS Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata kenyataan itu tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain serta peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.
  • Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.
  • Katanya, terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.
  • “Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

KUALA LUMPUR — Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Pengerusinya, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata ia tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain.

Selain itu, peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.

“Bukan susah untuk kutuk kezaliman Israel. Saya pun hairan kenapa ada syarikat yang masih enggan lakukan benda yang baik ini.

“Jika mereka kutuk kezaliman Israel secara jelas dan terbuka, saya yakin pengguna akan pergi balik ke kedai mereka,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

Kor Ming yang juga Naib Pengerusi DAP turut memuat naik tangkap layar artikel berita Cina bertajuk, ‘Gelombang boikot menyebabkan pekerja KFC dipotong gaji, pendapatan bulanan pasangan RM600 untuk menyara 3 anak’.

Foto: Tangkap layar ciapan Nga Kor Ming.

Mengulas lanjut, Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.

Malah, katanya terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.

“Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel. 

“Keluar dari Israel. Atau keluarkan kenyataan mengutuk kezaliman Israel di Gaza,” kata pengerusi BDS Malaysia. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending