Connect with us

Terkini

Seorang calon bebas gagal hadir, empat muka baharu rebut Shah Alam

Parlimen Shah Alam menyaksikan pertembungan empat penjuru pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dengan kesemua calon merupakan muka baharu.

Wartawan TMT

Published

on

Seorang calon bebas gagal hadir, empat muka baharu rebut Shah Alam
  • PH pertaruhkan Timbalan Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Selangor, Azli Yusof, manakala BN meletakkan Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Hizatul Isham Abdul Jalil.
  • Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) menamakan Muhammad Rafique Rashid Ali sebagai calon dan Perikatan Nasional (PN) mempertaruhkan Dr Afif Bahardin.
  • Seorang calon Bebas didakwa turut bertanding gagal muncul sehingga tempoh penyerahan borang penamaan calon ditutup pada jam 10 pagi.
  • Proses penamaan calon diketuai Pegawai Pengurus Pilihan Raya Parlimen Shah Alam, Asmah Mohd Zin berjalan lancar meskipun cuaca di luar dewan mendung.

SHAH ALAM – [DIKEMAS KINI] Parlimen Shah Alam menyaksikan pertembungan empat penjuru pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dengan kesemua calon merupakan muka baharu.

Pakatan Harapan (PH) mempertaruhkan Timbalan Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Selangor, Azli Yusof, manakala BN meletakkan Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Hizatul Isham Abdul Jalil.

Selain itu, Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) menamakan Muhammad Rafique Rashid Ali sebagai calon dan Perikatan Nasional (PN) mempertaruhkan Dr Afif Bahardin.

Kesemua calon yang hadir di Dewan Teratai Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) itu lengkap berbaju Melayu dan samping diiringi penyokong parti masing-masing dengan Azli menjadi calon pertama menyerahkan borang penamaan pada jam 9.04 pagi.

Seterusnya diikuti oleh Hizatul Isham (9.07 pagi), Afif (9.11 pagi) dan Muhammad Rafique (9.16 pagi).

Bagaimanapun seorang calon Bebas yang didakwa turut bertanding gagal muncul sehingga tempoh penyerahan borang penamaan calon ditutup pada jam 10 pagi.

Proses penamaan calon diketuai Pegawai Pengurus Pilihan Raya Parlimen Shah Alam, Asmah Mohd Zin berjalan lancar meskipun cuaca di luar dewan mendung.

Sebelum ini, kerusi Parlimen berkenaan yang digelar ‘hati’ Selangor disandang oleh Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Abdul Samad yang bertanding atas tiket Pas pada PRU12 dan PRU13 sebelum menang bergaya dengan majoriti 55,949 undi atas tiket PH.

Sumber : Sinar Harian

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending