Connect with us

Terkini

Pengundi Cina mahu parti politik lebih bertoleransi?

Masyarakat cina di Malaysia dijangka mengundi parti politik yang dilihat lebih bertoleransi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Rasyidah Zulkifli

Published

on

Pengundi Cina mahu parti politik lebih bertoleransi?
  • Penganalisis politik jangka pengundi cina akan memilih parti politik yang dilihat lebih bertoleransi pada PRU15.
  • Penganalisis Politik Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Mazlan Ali berkata, kaum Cina berasa tidak selesa dengan parti yang banyak menggunakan isu perkauman, seterusnya memilih parti politik yang dilihat lebih bertoleransi.
  • Penganalisis politik, Mujibu Abd Muis pula menyifatkan pengundi Cina sebagai pengundi taktikal dan berubah ikut keadaan.
  • “Kalau Cina ini pengundinya taktikal yang menjadi pertimbangan mereka, dia boleh mengundi BN.. Cina ini berubah.. Kita boleh tengok di Rantau berubah, di Tanjung Piai berubah,” kata Mujibu.

KUALA LUMPUR – Masyarakat cina di Malaysia dijangka mengundi parti politik yang dilihat lebih bertoleransi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Penganalisis Politik dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Mazlan Ali berkata, kaum Cina berasa tidak selesa dengan parti yang banyak menggunakan isu perkauman, seterusnya memilih parti politik yang dilihat lebih bertoleransi.

“Kelompok ini digelar sebagai ‘participant’ maksudnya orang yang membuat keputusan politik berasaskan isu dan tidak begitu setia kepada parti.

“Mereka lebih kepada parti mana yang memperjuangkan isu menampakkan rentas kaum dan membela semua kaum.

“Participant biasanya dia akan sokong parti begitu,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas pola sokongan pengundi Cina yang dikatakan cenderung memilih Pakatan Harapan (PH) walaupun sokongan itu sedikit berkurangan berbanding sentimen PRU14.

Penganalisis politik, Mujibu Abd Muis pula menyifatkan pengundi Cina sebagai pengundi taktikal dan berubah mengikut keadaan.

“Kalau Cina ini pengundinya taktikal yang menjadi pertimbangan mereka, dia boleh mengundi BN.. Cina ini berubah.. Kita boleh tengok di Rantau berubah, di Tanjung Piai berubah.

“Jadi ia mungkin berkait rapat dengan faktor-faktor masyarakat ini lebih melihat prestasi kerajaan dalam konteks ekonomi. 

“Hendak kata parti perkauman, saya rasa orang Melayu pun akan melakukan yang sama cuma parti-parti tertentu ini dia ada akar umbi yang kuat,” kata Mujibu.

Beliau berkata cita rasa pengundi Cina juga berkait rapat dengan sikap mereka menilai kemampuan kerajaan semasa. 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
  • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
  • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
  • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
  • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending