Connect with us

Terkini

Masih dalam edah kematian suami, Zahida berkempen guna media sosial

Media sosial akan menjadi platform utama calon BN Parlimen Padang Besar, Datuk Zahida Zarik Khan berkempen pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) kerana masih dalam tempoh edah selepas kematian suami. 

Wartawan TMT

Published

on

Masih dalam edah kematian suami, Zahida berkempen guna media sosial
Foto: Datuk Zahida Zarik Khan.
 • Calon BN Parlimen Padang Besar, Datuk Zahida Zarik Khan, bakal menggunakan platform media sosial untuk berkempen pada PRU15.
 • Ketua Puteri UMNO itu berbuat demikian kerana masih menjalani tempoh edah selama empat bulan 10 hari kematian suami yang meninggal dunia pada 20 Ogos lalu.
 • Menurut Ketua Wanita UMNO Bahagian Padang Besar, Asmaiza Ahmad, perkara itu bagaimanapun tidak menghalang BN untuk mengekalkan kemenangan di kerusi Parlimen Padang Besar.
 • “Zahida sudah berada di sini sejak semalam (Khamis) untuk menyelesaikan hal berkaitan pencalonannya. Beliau juga sudah berjumpa dengan jentera-jentera pilihan raya di Padang Besar ini untuk bersama-sama mengatur gerak kerja,” kata Asmaiza.
 • Zahida diumumkan sebagai calon BN Parlimen Padang Besar bagi menggantikan Ketua UMNO Bahagian Padang Besar, Datuk Zahidi Zainul Abidin.

KANGAR – Media sosial akan menjadi platform utama calon BN Parlimen Padang Besar, Datuk Zahida Zarik Khan berkempen pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) kerana masih dalam tempoh edah selepas kematian suami. 

Ketua Puteri UMNO itu yang kematian suami pada 20 Ogos lalu itu masih menjalani tempoh edah selama empat bulan 10 hari sebagaimana yang ditetapkan hukum Islam. 

Ketua Wanita UMNO Bahagian Padang Besar, Asmaiza Ahmad berkata, perkara itu bagaimanapun tidak menghalang BN untuk mengekalkan kemenangan di kerusi Parlimen Padang Besar.

Menurutnya, kelima-lima penyandang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Parlimen Padang Besar yang dicalonkan semula pada PRU15 juga sudah sepakat untuk membantu Zahida memenangi pilihan raya ini. 

“Zahida sudah berada di sini sejak semalam (Khamis) untuk menyelesaikan hal berkaitan pencalonannya. Beliau juga sudah berjumpa dengan jentera-jentera pilihan raya di Padang Besar ini untuk bersama-sama mengatur gerak kerja.

“Memandangkan Zahida masih dalam edah, beliau akan berkempen menggunakan media sosial. Ini kerana kita mahu mendapatkan pandangan ulama berhubung perkara ini. 

“Pada masa sama, kami di UMNO Bahagian Padang Besar sudah sepakat untuk membantu kempen beliau dan akan ada wakil calon yang akan turun padang dalam memastikan kemenangan kerusi Parlimen Padang Besar kekal milik BN,” katanya kepada Sinar Harian pada Jumaat. 

Asmaiza yang juga calon BN kerusi DUN Chuping memberitahu, pihaknya sudah menggerakkan jentera sayap wanita bagi memastikan usaha meraih undi berjalan lancar.

Berhubung isu calon luar, beliau menyifatkan perkara itu bukan isu besar kerana masih ramai ahli UMNO di Padang Besar yang setia dan menghormati keputusan parti. 

“Setakat ini, gerak kerja jentera pilihan raya BN di Padang Besar ini berjalan lancar walaupun sebelum ini timbul isu UMNO Bahagian Padang Besar menolak calon luar. 

“Penolakkan itu tidak mewakili keseluruhan ahli UMNO di Padang Besar ini kerana kami di peringkat kepimpinan tertinggi (UMNO Bahagian Padang Besar) tidak terlibat dengan perkara tersebut,” ujarnya. 

Zahida diumumkan sebagai calon BN Parlimen Padang Besar bagi menggantikan penyandang yang juga Ketua UMNO Bahagian Padang Besar, Datuk Zahidi Zainul Abidin. 

Zahidi menguasai Parlimen Padang Besar sejak dua penggal iaitu pada Pilihan Raya Umum 2013 dan 2018. 

Sebelum itu, pada pilihan raya umum 1999 dan 2004, Zahidi menjadi penyandang Dewan Undangan Negeri (DUN) Beseri. 

Pada PRU14, Zahidi memenangi kerusi Parlimen Padang Besar dengan majoriti 1,438 menerusi pertembungan tiga penjuru melawan calon PKR, Izizam Ibrahim dan Pas, Mokhtar Senik. Zahidi mendapat sebanyak 15,032 undi manakala Izizam 13,594 dan Mokhtar 7,874 undi.

Sumber: Sinar Harian

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
 • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
 • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
 • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
 • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
 • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending