Connect with us

Terkini

GTA tidak pernah bermusuh dengan bukan Melayu, cuma pemimpinnya perlu Melayu

Gerakan Tanah Air (GTA) tidak pernah bermusuh dengan bukan Melayu, agendanya mahu mengangkat orang Melayu yang akan melindungi kaum-kaum lain.

Wartawan TMT

Published

on

GTA tidak pernah bermusuh dengan bukan Melayu, cuma pemimpinnya perlu Melayu
  • GTA tidak pernah bermusuh dengan bukan Melayu, agendanya mahu angkat orang Melayu melindungi kaum-kaum lain.
  • Calon GTA-Pejuang di Parlimen Kapar Ustaz Mohd Pathan Hussin berkata, untuk memajukan tanah Melayu, mestilah orang Melayu mentadbir dan memerintah.
  • Hanya orang Melayu sahaja yang akan lebih faham bagaimana untuk memajukan tanah airnya sendiri.
  • “Bumi ini bumi kita dan hanya kita tahu dan layak mentadbir, jangan sesekali bagi orang lain yang hanya akan bawa musibah kepada bumi ini.”
  • Sekiranya berlaku, bukan orang Melayu sahaja tanggung tetapi orang luar cari rezeki juga terima padah, selain anak cucu kita akan berdagang di negara sendiri.”

KLANG, 12 Rabiulakhir 1444H, Isnin – Gerakan Tanah Air (GTA) tidak pernah bermusuh dengan bukan Melayu, agendanya mahu mengangkat orang Melayu yang akan melindungi kaum-kaum lain.

Atas dasar itu, hanya orang Melayu diyakini mampu menguruskan tanah Melayu ini kerana lebih faham dengan keadaan tanah airnya sendiri.

Calon GTA-Pejuang di Parlimen Kapar Ustaz Mohd Pathan Hussin berkata, untuk memajukan tanah Melayu, mestilah orang Melayu yang mentadbir dan memerintah.

“Percayalah, bangsa Melayu mampu memayungi kaum lain dan menjadi tonggak kepada kepimpinan Malaysia yang lebih baik.

“Kita bukan parti rasis atau bermusuh dengan bangsa lain tetapi kita mahu orang Melayu jadi bangsa yang kuat dan jadi ketua di tanah air sendiri.

“Apabila tanah Melayu makmur kaum lain akan datang mencari rezeki di bumi yang bertuah ini,” katanya ketika berucap dalam ceramah umum di Kampung Perapat, Klang, malam ini.

Mengulas lanjut, Mohd Pathan yang merupakan anak jati Kapar itu menjelaskan hanya orang Melayu sahaja yang akan lebih faham bagaimana untuk memajukan tanah airnya sendiri.

Justeru, itu tegas beliau, jangan sesekali memberi peluang kepada bangsa lain untuk menjadi ketuanan di tanah air yang kita sayangi.

“Bumi ini bumi kita dan hanya kita yang tahu dan layak mentadbir, jangan sesekali bagi kepada orang lain yang hanya akan membawa musibah kepada bumi ini,” katanya.

Sekiranya berlaku, bukan orang Melayu sahaja yang menanggung tetapi orang luar yang mencari rezeki juga menerima padah, selain anak cucu kita akan berdagang di negara sendiri.

“Inilah hakikat yang perlu rakyat Malaysia terima sekiranya bangsa lain menjadi ketua di tanah air kita,” katanya.

Sumber : Ismaweb

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
  • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
  • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
  • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
  • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending