Connect with us

Terkini

GTA tidak pernah bermusuh dengan bukan Melayu, cuma pemimpinnya perlu Melayu

Gerakan Tanah Air (GTA) tidak pernah bermusuh dengan bukan Melayu, agendanya mahu mengangkat orang Melayu yang akan melindungi kaum-kaum lain.

Wartawan TMT

Published

on

GTA tidak pernah bermusuh dengan bukan Melayu, cuma pemimpinnya perlu Melayu
 • GTA tidak pernah bermusuh dengan bukan Melayu, agendanya mahu angkat orang Melayu melindungi kaum-kaum lain.
 • Calon GTA-Pejuang di Parlimen Kapar Ustaz Mohd Pathan Hussin berkata, untuk memajukan tanah Melayu, mestilah orang Melayu mentadbir dan memerintah.
 • Hanya orang Melayu sahaja yang akan lebih faham bagaimana untuk memajukan tanah airnya sendiri.
 • “Bumi ini bumi kita dan hanya kita tahu dan layak mentadbir, jangan sesekali bagi orang lain yang hanya akan bawa musibah kepada bumi ini.”
 • Sekiranya berlaku, bukan orang Melayu sahaja tanggung tetapi orang luar cari rezeki juga terima padah, selain anak cucu kita akan berdagang di negara sendiri.”

KLANG, 12 Rabiulakhir 1444H, Isnin – Gerakan Tanah Air (GTA) tidak pernah bermusuh dengan bukan Melayu, agendanya mahu mengangkat orang Melayu yang akan melindungi kaum-kaum lain.

Atas dasar itu, hanya orang Melayu diyakini mampu menguruskan tanah Melayu ini kerana lebih faham dengan keadaan tanah airnya sendiri.

Calon GTA-Pejuang di Parlimen Kapar Ustaz Mohd Pathan Hussin berkata, untuk memajukan tanah Melayu, mestilah orang Melayu yang mentadbir dan memerintah.

“Percayalah, bangsa Melayu mampu memayungi kaum lain dan menjadi tonggak kepada kepimpinan Malaysia yang lebih baik.

“Kita bukan parti rasis atau bermusuh dengan bangsa lain tetapi kita mahu orang Melayu jadi bangsa yang kuat dan jadi ketua di tanah air sendiri.

“Apabila tanah Melayu makmur kaum lain akan datang mencari rezeki di bumi yang bertuah ini,” katanya ketika berucap dalam ceramah umum di Kampung Perapat, Klang, malam ini.

Mengulas lanjut, Mohd Pathan yang merupakan anak jati Kapar itu menjelaskan hanya orang Melayu sahaja yang akan lebih faham bagaimana untuk memajukan tanah airnya sendiri.

Justeru, itu tegas beliau, jangan sesekali memberi peluang kepada bangsa lain untuk menjadi ketuanan di tanah air yang kita sayangi.

“Bumi ini bumi kita dan hanya kita yang tahu dan layak mentadbir, jangan sesekali bagi kepada orang lain yang hanya akan membawa musibah kepada bumi ini,” katanya.

Sekiranya berlaku, bukan orang Melayu sahaja yang menanggung tetapi orang luar yang mencari rezeki juga menerima padah, selain anak cucu kita akan berdagang di negara sendiri.

“Inilah hakikat yang perlu rakyat Malaysia terima sekiranya bangsa lain menjadi ketua di tanah air kita,” katanya.

Sumber : Ismaweb

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Media jangan timbul persepsi, kaitkan tindakan keganasan dengan agama pelaku – Pendakwah

Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz (kiri) & Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung (kanan).
 • Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.
 • Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz meminta media mengelak berbuat demikian yang menimbulkan persepsi seolah-olah agama ada kaitan dengan tindakan ganas si pelaku susulan media tempatan mengangkat tajuk bahawa suspek kes tembak di KLIA adalah seorang hafiz al-Quran.
 • Abdullah Bukhari berkata sebelum ini juga ada kisah seorang wanita yang melawak di kelab komedi di mana dia mengisytiharkan diri hafal 15 juzuk, namun kemudiannya membuka baju kurung digunakan dan mendakwa mempunyai tujuh teman lelaki atau kekasih.
 • “Hafiz Al-Quran sebenar ialah orang yang hafaz, ingat hafazan dan praktik isi kandungan al-Quran. Akhlaknya sehebat isi al-Quran yang dihafaznya. 
 • “Kepada media – elakkan headline  “SUSPEK TEMBAK KLIA HAFIZ AL-QURAN!”  Saya cadangkan guna ayat berikut – “SUSPEK TEMBAK KLIA PERNAH BELAJAR DI SEKOLAH TAHFIZ” atau JANGAN TIMBULKAN PERSEPSI KEGANASANNYA BERPUNCA DARI AGAMANYA,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.
 • Mengulas isu sama, pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung juga mempertikaikan tindakan sesetengah media yang mengangkat tajuk berita seperti sedemikian.
 • Firdaus Wong berkata beliau tidak melihat kaitan di antara perbuatan individu terbabit dengan apa yang pernah dia pelajari di sekolah tahfiz atau sebagai seorang penghafal Al-Quran.

KUALA LUMPUR — Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.

Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz meminta media mengelak berbuat demikian yang menimbulkan persepsi seolah-olah agama ada kaitan dengan tindakan ganas si pelaku susulan media tempatan mengangkat tajuk bahawa suspek kes tembak di KLIA adalah seorang hafiz al-Quran.

Abdullah Bukhari berkata sebelum ini juga ada kisah seorang wanita yang melawak di kelab komedi di mana dia mengisytiharkan diri hafal 15 juzuk, namun kemudiannya membuka baju kurung digunakan dan mendakwa mempunyai tujuh teman lelaki atau kekasih.

“Hafiz Al-Quran sebenar ialah orang yang hafaz, ingat hafazan dan praktik isi kandungan al-Quran. Akhlaknya sehebat isi al-Quran yang dihafaznya. 

“Dia pasti tidak akan memalukan diri sendiri mendedah aurat atau mencederakan orang lain.

“Kepada media – elakkan headline  “SUSPEK TEMBAK KLIA HAFIZ AL-QURAN!”  Saya cadangkan guna ayat berikut – “SUSPEK TEMBAK KLIA PERNAH BELAJAR DI SEKOLAH TAHFIZ” atau JANGAN TIMBULKAN PERSEPSI KEGANASANNYA BERPUNCA DARI AGAMANYA,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.

Semalam, media melaporkan suspek lelaki yang melepaskan tembakan di Balai Ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 pada Ahad merupakan seorang hafiz al-Quran dan pernah mengikuti pengajian di sebuah pondok di Repek, Pasir Mas.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain dilaporkan sebagai berkata hasil ujian dilakukan pada Isnin mendapati suspek berusia 38 tahun itu fasih dengan ayat-ayat al-Quran dan sebagainya.

Mengulas isu sama, pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung juga mempertikaikan tindakan sesetengah media yang mengangkat tajuk berita seperti sedemikian.

Firdaus Wong berkata beliau tidak melihat kaitan di antara perbuatan individu terbabit dengan apa yang pernah dia pelajari di sekolah tahfiz atau sebagai seorang penghafal Al-Quran.

Seriously saya tak nampak. Andai mesej ingin disampaikan ialah sebagai seorang penghafal Quran dia tidak sepatutnya bertindak sedemikian, semua Muslim tidak seharusnya melakukan apa yang telah dilakukannya.

“Jikalau ini adalah amalan biasa, harap selepas ini mana-mana individu yang melakukan kesalahan boleh juga ditulis masjid, gereja, tokong, kuil dan kelayakan agama pelaku untuk lebih saksama,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini, semalam. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending