Connect with us

Terkini

Sebelum undi, nilai prestasi calon

Ketua Umno Wilayah Persekutuan Johari Ghani mengingatkan orang ramai supaya menilai prestasi calon sebelum mengundi pada pilihan raya umum akan datang.

Wartawan TMT

Published

on

Sebelum undi, nilai prestasi calon
Foto: Ketua Umno Wilayah Persekutuan, Johari Ghani .
  • Orang ramai perlu menilai prestasi calon sebelum mengundi pada PRU15. – Ketua UMNO Wilayah Persekutuan
  • Malaysia memerlukan pemimpin cekap dan berwibawa untuk mentadbir negara susulan ketidakstabilan ekonomi kini.
  • Malaysia memerlukan banyak pinjaman ia mungkin menjejaskan rakyat.
  • B40 perlu mengutamakan pendidikan anak bagi membolehkan keluar daripada garis kemiskinan.

PETALING JAYA – Ketua Umno Wilayah Persekutuan Johari Ghani mengingatkan orang ramai supaya menilai prestasi calon sebelum mengundi pada pilihan raya umum akan datang.

Bekas menteri kewangan kedua itu berkata, Malaysia memerlukan pemimpin cekap dan berwibawa untuk mentadbir negara susulan ketidakstabilan ekonomi dihadapi ketika ini.

“Sejak empat tahun lalu, negara berdepan cabaran ekonomi. Hutang semakin meningkat, hasil (untuk negara) tidak berubah, nilai mata wang menyusut dan sumber kewangan kerajaan terhad,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam majlis penyerahan sumbangan sempena Deepavali kepada penduduk Kampung Pandan dan Maluri, semalam.

Johari berkata, Malaysia mungkin perlu membuat lebih banyak pinjaman sekiranya ekonomi kekal seperti kini dan ia akan menjejaskan kehidupan rakyat.

Beliau turut mengingatkan keluarga B40 mengutamakan pendidikan anak masing-masing bagi membolehkan mereka keluar daripada garis kemiskinan.

Sementara itu, Johari yang pernah menjadi Ahli Parlimen Titiwangsa dari 2013 hingga 2018 berkata beliau tidak pernah mengabaikan penduduk di situ dan terus berkhidmat untuk rakyat walaupun tewas kepada Rina Harun pada 2018.

Rina ketika itu bersama Pakatan Harapan (PH) dan beliau dikatakan akan bertanding di Sepang pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) sebagai calon Bersatu.

Johari dijangka ditentang Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad yang mewakili PH manakala Ketua Bersatu Titiwangsa Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal pula membawa cabaran Perikatan Nasional (PN) di kerusi itu.

Sumber : Freemalaysiatoday

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending