Connect with us

Terkini

PRU-15: Usah rujuk TikTok, hadir ceramah bagi nilai calon terbaik – Dr Zulkifli

Seramai 6.9 juta pengundi baharu berusia 18 hingga 20 tahun pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) dinasihatkan supaya tidak hanya bergantung aplikasi TikTok atau carian di internet untuk menilai calon di kawasan masing-masing.

Wartawan TMT

Published

on

PRU-15: Usah rujuk TikTok, hadir ceramah bagi nilai calon terbaik - Dr Zulkifli
Foto: Senator Datuk Seri Dr Zulkifli.
  • Pengundi baharu dinasihatkan tidak bergantung aplikasi TikTok atau carian internet bagi menilai calon menjelang PRU-15.
  • Senator Datuk Seri Dr Zulkifli menyarankan golongan berkenaan perlu hadir ke sesi rapat umum dan ceramah parti bertanding.
  • Ia susulan masih ramai pengundi baru kabur dalam hal pengundian.
  • Penyertaan di sesi rapat umum membolehkan bakal pengundi menerima maklumat melalui pertanyaan.

KUALA LUMPUR – Seramai 6.9 juta pengundi baharu berusia 18 hingga 20 tahun pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) dinasihatkan supaya tidak hanya bergantung aplikasi TikTok atau carian di internet untuk menilai calon di kawasan masing-masing.

Senator Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang juga bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) ketika pentadbiran kerjaan Perikatan Nasional (PN) menerusi catatan di Facebook, menyarankan golongan berkenaan hadir ke sesi rapat umum dan ceramah semua calon daripada pelbagai parti yang bertanding.

Ini kerana, katanya, masih ramai pengundi baru kabur dalam hal pengundian, selain menyifatkan penyertaan di sesi rapat umum dan ceramah membolehkan golongan berkenaan menerima maklumat melalui pertanyaan serta perbualan dengan pengundi lebih senior daripada pelbagai parti.

Beliau yang juga bekas Mufti Wilayah Persekutuan turut mengakui tertarik dengan kesungguhan segelintir golongan muda yang juga pengundi kali pertama membuat penelitian menerusi internet dan di aplikasi TikTok untuk menilai calon dan parti yang perlu diundi.

“Secara idealnya, kita mahukan pemimpin yang terbaik untuk kita dan masa depan generasi kita. Namun demikian, secara realistiknya ia umpama memilih antara dua kelemahan.

“Pilihlah yang lebih ringan atau kurang kelemahannya, asalkan mereka berjaya membuktikan kesungguhan mengutama dan memperkukuh ekonomi, mensejahterakan rakyat dan memelihara agama.

Selamat berkempen dan selamat mengundi,” katanya.

Mengulas peratusan terbesar pengundi baharu adalah masyarakat Melayu, beliau menjangkakan, isu berkaitan bangsa dan Islam akan mendominasi PRU15, seperti sebelumnya selain mengakui suara pengundi muda tidak terlalu besar tetapi akan menjadi cabaran terhadap sesetengah parti yang mendakwa mewakili golongan muda.

Beliau juga berpandangan peranan pengundi muda amat luas, selain tidak menafikan kemungkinan landskap politik negara boleh berubah berikutan gelombang dicetuskan golongan itu, terutama di aplikasi Twitter dan Tiktok.

“Orang muda ada bisanya tersendiri, cuma mereka tidak boleh selesa dengan ‘fyp’ di Tiktok semata-mata kerana pengundi luar bandar sudah pun menzahirkan kuasa mereka dalam PRU-14.

“Islam memberikan ruang luas untuk demokrasi namun sudah pasti ia datang dengan beberapa syarat. Demokrasi adalah natijah daripada perjuangan yang panjang untuk meraih kebebasan dan hak.

“Kebebasan dan hak ini juga menjadi asas kepada politik Islam yang mengangkat tema hak dan kebebasan sesuai dengan syariat-Nya,” katanya.

Zulkifli turut menasihatkan semua parti politik untuk memperbaharui niat masing-masing bagi menghadapi kempen PRU15. Ini kerana terdapat dua tunjang utama politik di negara ini, iaitu rakyat dan agama, selain menegaskan agar tidak memperjudikan nasib orang ramai sehingga menjadi mangsa ‘janji Puteri Gunung Ledang’ dikemuka pemimpin politik tidak bertanggungjawab.

Beliau juga mahu parti yang menerajui Kerajaan Pusat kelak, tidak mengkesampingkan atau berkompromi untuk memandang ringan terhadap Islam selaku agama Persekutuan, selain menjelaskan isu moral dan akhlak adalah asas pembinaan negara stabil, maju serta seimbang.

“Usik-mengusik biasa semasa kempen tetapi adab dan akhlak hendaklah dipelihara. Tidak perlu keterlaluan membenci dan memusuhi kerana hakikatnya kempen cuma perlawanan kebijaksanaan dalam mengatur strategi mempromosi parti masing-masing di lapangan dan media sosial.

“Nasihat dan pandangan ini mungkin berbeza nadanya atau lebih matang. Sedikit pengalaman (saya) dalam Kabinet, walaupun tidak melangkah masuk atas tiket politik (dan ia) mengajar saya sepak terajang dunia politik yang penuh warna-warni,” katanya.

Sumber: Berita Harian 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending