Connect with us

Terkini

Potong gaji, elaun PM hanya gimik politik semata

Keputusan Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membuat pemotongan gaji dan elaun Perdana Menteri sekiranya gabungan tersebut menang dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) hanya dilihat gimik politik semata-mata.

Wartawan TMT

Published

on

Potong gaji, elaun PM hanya gimik politik semata
Foto: Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah.
  • Keputusan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) membuat pemotongan gaji dan elaun Perdana Menteri jika menang PRU-15 adalah gimik politik semata.
  • Rakyat mahukan kepentingan mereka dibela dan juga kedudukan negara yang lebih ke hadapan.
  • “Tindakan dan gimik politik yang tidak membawa banyak faedah kepada rakyat sudah tidak lagi dimahukan oleh rakyat,” – Pengarah Komunikasi Barisan Nasional.

SHAH ALAM – Keputusan Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membuat pemotongan gaji dan elaun Perdana Menteri sekiranya gabungan tersebut menang dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) hanya dilihat gimik politik semata-mata.

Menurut Pengarah Komunikasi BN, Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah, jika tanggungjawab dilaksana dengan baik, ia menjadi hak Perdana Menteri atau menteri untuk memperolehinya.

Ujar beliau, apa yang rakyat mahukan adalah kepentingan mereka dibela dan juga kedudukan negara yang lebih ke hadapan.

“Tindakan dan gimik politik yang tidak membawa banyak faedah kepada rakyat sudah tidak lagi dimahukan oleh rakyat.

“Rakyat Malaysia sudah bijak. Apa yang mereka mahu ialah pemimpin yang mampu membawa kestabilan kepada negara. Rakyat mahukan juga kemakmuran demi masa depan mereka,” katanya dalam satu hantaran di Facebook pada Jumaat.

Sebelum ini, Anwar dalam satu ucapan ketika Konvensyen Harapan di Pusat Konvensyen Ipoh (ICC), Perak, menyatakan keputusan untuk berbuat demikian kerana mengambil kira keadaan ekonomi yang didakwa semakin mencengkam rakyat.

Selain itu katanya, pemotongan gaji akan dilakukan ke atas semua barisan jemaah menteri serta saiz kabinet akan turut dikecilkan.

Sementara itu, Shamsul menambah bahawa Anwar disifatkan mempunyai karakter yang sama dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dengan menjadi punca kepada banyak masalah dalam negara.

“Sejak sekian lama, Anwar dan Dr Mahathir, adalah dua watak yang telah lama membawa ketidakstabilan politik dalam negara ini. Kerana mereka Malaysia mengalami banyak masalah,” katanya.

Sumber: Sinar Harian 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Media jangan timbul persepsi, kaitkan tindakan keganasan dengan agama pelaku – Pendakwah

Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz (kiri) & Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung (kanan).
  • Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.
  • Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz meminta media mengelak berbuat demikian yang menimbulkan persepsi seolah-olah agama ada kaitan dengan tindakan ganas si pelaku susulan media tempatan mengangkat tajuk bahawa suspek kes tembak di KLIA adalah seorang hafiz al-Quran.
  • Abdullah Bukhari berkata sebelum ini juga ada kisah seorang wanita yang melawak di kelab komedi di mana dia mengisytiharkan diri hafal 15 juzuk, namun kemudiannya membuka baju kurung digunakan dan mendakwa mempunyai tujuh teman lelaki atau kekasih.
  • “Hafiz Al-Quran sebenar ialah orang yang hafaz, ingat hafazan dan praktik isi kandungan al-Quran. Akhlaknya sehebat isi al-Quran yang dihafaznya. 
  • “Kepada media – elakkan headline  “SUSPEK TEMBAK KLIA HAFIZ AL-QURAN!”  Saya cadangkan guna ayat berikut – “SUSPEK TEMBAK KLIA PERNAH BELAJAR DI SEKOLAH TAHFIZ” atau JANGAN TIMBULKAN PERSEPSI KEGANASANNYA BERPUNCA DARI AGAMANYA,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.
  • Mengulas isu sama, pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung juga mempertikaikan tindakan sesetengah media yang mengangkat tajuk berita seperti sedemikian.
  • Firdaus Wong berkata beliau tidak melihat kaitan di antara perbuatan individu terbabit dengan apa yang pernah dia pelajari di sekolah tahfiz atau sebagai seorang penghafal Al-Quran.

KUALA LUMPUR — Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.

Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz meminta media mengelak berbuat demikian yang menimbulkan persepsi seolah-olah agama ada kaitan dengan tindakan ganas si pelaku susulan media tempatan mengangkat tajuk bahawa suspek kes tembak di KLIA adalah seorang hafiz al-Quran.

Abdullah Bukhari berkata sebelum ini juga ada kisah seorang wanita yang melawak di kelab komedi di mana dia mengisytiharkan diri hafal 15 juzuk, namun kemudiannya membuka baju kurung digunakan dan mendakwa mempunyai tujuh teman lelaki atau kekasih.

“Hafiz Al-Quran sebenar ialah orang yang hafaz, ingat hafazan dan praktik isi kandungan al-Quran. Akhlaknya sehebat isi al-Quran yang dihafaznya. 

“Dia pasti tidak akan memalukan diri sendiri mendedah aurat atau mencederakan orang lain.

“Kepada media – elakkan headline  “SUSPEK TEMBAK KLIA HAFIZ AL-QURAN!”  Saya cadangkan guna ayat berikut – “SUSPEK TEMBAK KLIA PERNAH BELAJAR DI SEKOLAH TAHFIZ” atau JANGAN TIMBULKAN PERSEPSI KEGANASANNYA BERPUNCA DARI AGAMANYA,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.

Semalam, media melaporkan suspek lelaki yang melepaskan tembakan di Balai Ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 pada Ahad merupakan seorang hafiz al-Quran dan pernah mengikuti pengajian di sebuah pondok di Repek, Pasir Mas.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain dilaporkan sebagai berkata hasil ujian dilakukan pada Isnin mendapati suspek berusia 38 tahun itu fasih dengan ayat-ayat al-Quran dan sebagainya.

Mengulas isu sama, pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung juga mempertikaikan tindakan sesetengah media yang mengangkat tajuk berita seperti sedemikian.

Firdaus Wong berkata beliau tidak melihat kaitan di antara perbuatan individu terbabit dengan apa yang pernah dia pelajari di sekolah tahfiz atau sebagai seorang penghafal Al-Quran.

Seriously saya tak nampak. Andai mesej ingin disampaikan ialah sebagai seorang penghafal Quran dia tidak sepatutnya bertindak sedemikian, semua Muslim tidak seharusnya melakukan apa yang telah dilakukannya.

“Jikalau ini adalah amalan biasa, harap selepas ini mana-mana individu yang melakukan kesalahan boleh juga ditulis masjid, gereja, tokong, kuil dan kelayakan agama pelaku untuk lebih saksama,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini, semalam. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending