Connect with us

Terkini

Pengundi perlu desak calon bentang strategi pulihkan ekonomi, bukan kempen hentam peribadi

Rakyat khususnya pengundi wajar mendesak pemimpin parti politik dan calon yang bakal bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) untuk membentangkan strategi ekonomi dan bukan meneruskan budaya kempen negatif terutamanya menyerang peribadi.

Wartawan TMT

Published

on

Pengundi perlu desak calon bentang strategi pulihkan ekonomi, bukan kempen hentam peribadi
  • Pengundi wajar desak pemimpin parti politik dan calon bakal bertanding PRU-15 bentang strategi ekonomi bukan teruskan budaya kempen negatif.
  • “Kita mahu dengar isu-isu yang lebih bersifat dasar dalam menangani bukan sahaja isu ekonomi tetapi juga alam sekitar umpamanya yang perlu diketengahkan.
  • “Ini kerana kita mahu wakil rakyat yang ada intelek, yang boleh berbahas dan boleh memahami satu-satu isu walaupun itu bukan bidang kepakaran mereka.”- Felo Kanan Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara (NASR), Azmi Hassan
  • “Parti politik negara maju akan buka manifesto, apa telah mereka buat sebelum ini, buka balik petunjuk utama prestasi (KPI) mereka.
  • “Sepatutnya begitulah berkempen, tapi sekarang ini kita lihat banyak yang hentam peribadi walhal tempoh berkempen belum tiba lagi,” – Pensyarah Kanan Pusat Perdana, Fakulti Teknologi dan Informatik Razak, UTM, Dr Mazlan Ali

KUALA LUMPUR – Rakyat khususnya pengundi wajar mendesak pemimpin parti politik dan calon yang bakal bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) untuk membentangkan strategi ekonomi dan bukan meneruskan budaya kempen negatif terutamanya menyerang peribadi.

Felo Kanan Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara (NASR), Azmi Hassan, berkata isyarat harus diberikan oleh media dan juga pengundi bahawa mereka tidak mahu lagi mendengar kempen yang menggunakan bahan negatif untuk meraih undi.

Memberikan contoh isu ekonomi yang menjadi tunjang kepada rakyat Britain dalam memilih Perdana Menteri, beliau berkata, langkah sama juga harus dicontohi rakyat dan pengundi negara ini dalam menyuarakan hasrat dan pandangan dalam memilih wakil rakyat yang akan membawa suara mereka ke Parlimen.

“Isu ekonomi menjadi tunjang bagi rakyat Britain dalam menentukan pemilihan Perdana Menteri mereka… tidak kira sama ada Rishi Sunak, Boris Johnson atau Penny Mordaun (yang menawarkan diri).

“Persoalan yang banyak diajukan (kepada calon-calon) adalah apakah strategi fiskal monetari mereka dalam menghadapi isu ekonomi, isu bahan api dan kejatuhan mata wang pound sterling.

“Jadi sama juga kita di Malaysia dalam memilih kerajaan, seharusnya rakyat mendesak mereka yang bertanding, parti yang bertanding bentangkan apa strategi ekonomi mereka sama ada fiskal, monetari atau dasar awam bagi menangani isu kemelut ekonomi yang dihadapi sekarang.

“Bukannya perlu ‘menadah telinga’ mendengar cerita tidak berkaitan menerusi jelajah dan kempen termasuk di media sosial dengan pengulangan bahan yang banyak berbentuk menyerang peribadi,” katanya kepada BH hari ini.

Beliau berkata, tanpa menafikan kempen dengan serangan negatif atau bersifat peribadi satu tarikan dalam memancing undi, itu bukan kemahuan pengundi dalam setiap ciri wakil rakyat yang diingini.

“Kita mahu dengar isu-isu yang lebih bersifat dasar dalam menangani bukan sahaja isu ekonomi tetapi juga alam sekitar umpamanya yang perlu diketengahkan.

“Ini kerana kita mahu wakil rakyat yang ada intelek, yang boleh berbahas dan boleh memahami satu-satu isu walaupun itu bukan bidang kepakaran mereka.

“Jadi isyaratnya perlu diberitahu daripada sekarang, apa yang pengundi mahu, bukan lagi serangan-serangan negatif atau pun lawak jenaka yang remeh, sedap didengar tetapi tidak memberi apa-apa manfaat kepada pengundi untuk jangka masa panjang,” katanya.

Pensyarah Kanan Pusat Perdana, Fakulti Teknologi dan Informatik Razak, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Mazlan Ali, berkata parti politik sepatutnya membentangkan pelan rancangan mereka untuk rakyat dan tawarkan penyelesaian masalah.

“Mereka boleh membuka perbincangan bersama rakyat, seperti dibuat negara maju. Itu lebih bermanfaat daripada keluarkan kenyataan atau ceramah kempen yang mengarut.

“Parti politik negara maju akan buka manifesto, apa yang telah mereka buat sebelum ini, buka balik petunjuk utama prestasi (KPI) mereka.

“Sepatutnya begitulah berkempen, tapi sekarang ini kita lihat banyak yang menghentam peribadi walhal tempoh untuk berkempen belum tiba lagi,” katanya.

Beliau berkata, berkempen dengan menyerang peribadi hanya seronok didengar pada permulaan sebelum bertukar bosan, malah tindakan ‘hentam-menghentam’ banyak dilakukan tokoh besar dalam parti atau gabungan.

“Patut tokoh-tokoh besar ini bercakap perkara yang lebih besar. Kita hendak mendidik rakyat kepada satu bentuk demokrasi yang beri kebaikan kepada rakyat dan bercakap perkara yang membawa manfaat kepada mereka.

“Contoh mahasiswa mungkin nak kaedah lebih baik dalam soal pinjaman pendidikan, soal pembayaran, bagi suri rumah atau orang berkeluarga mekanisme untuk tangani kos sara hidup, apa cadangannya, mengenai harga minyak harga ayam.. ini yang menyentuh hidup rakyat,” katanya.

Sumber: Berita Harian

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending