Connect with us

Antarabangsa

Penganut Kristian dipecat enggan baca buku LGBT

Seorang guru taska di California, Amerika Syarikat (AS) memfailkan saman terhadap bekas majikannya minggu lalu kerana memecatnya selepas beliau enggan membacakan buku berunsur LGBT kepada kanak-kanak di situ.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Gara-gara dipecat kerana tidak mahu membacakan buku berunsur LGBT kepada kanak-kanak, Guru beragama Kristian Nelli Parisenkova memfailkan saman terhadap bekas majikannya, Bright Horizons.
  • Saman difailkan di Mahkamah Tinggi California minggu lalu, diwakili peguam dari Thomas More Society.
  • Parisenkova mendakwa Bright Horizon sengaja mewujudkan suasana kerja yang tidak selaras dengan pegangan agamanya yang membawa kepada pemecatannya.

Seorang guru taska di California, Amerika Syarikat (AS) memfailkan saman terhadap bekas majikannya minggu lalu kerana memecatnya selepas beliau enggan membacakan buku berunsur LGBT kepada kanak-kanak di situ.

Nelli Parisenkova, yang diwakili peguam dari Thomas More Society, mendakwa buku itu mengandungi watak pasangan sama jantina.

Dia yang juga penganut agama Kristian mendakwa ia bercanggah dengan ajaran agamanya.

Fox News melaporkan Parisenkova berkhidmat di taska Bright Horizons Children’s Center selama empat tahun dengan menjaga kanak-kanak di bawah umur lima tahun.

Menurut aduan difailkan Parisenkova di Mahkamah Tinggi California itu, guru itu sedia maklum terdapat bahan bacaan berunsur LGBT di taska itu, namun tidak diwajibkan untuk membacanya.

Situasi itu berubah pada April lalu apabila Katy Callas, pengarah cawangan taska itu, mengetahui tentang pegangan agama guru itu dan menafikan pegangannya dengan mewujudkan suasana kerja bertentangan, sehingga membawa kepada penamatan khidmat Parisenko.

Parisenkova secara rasmi meminta suasana kerja yang selaras dengan pegangan agamanya itu, yang sebelum ini dipersetujui Bright Horizon secara tidak rasmi. 

Bagaimanapun, permintaan itu secara rasminya ditolak dan tiada usaha Bright Horizon untuk cuba mewujudkan suasana itu.

Sebaliknya, Bright Horizons mengeluarkan memo kaunseling dengan kenyataan palsu, menamatkan faedah insurans hayatnya, mengarahnya menjalani latihan semula dan menggalakkannya meletakkan jawatannya.

Oleh kerana Parisenkova tidak mampu melaksanakan tugas yang tidak selaras dengan keperluannya itu, Bright Horizons memecatnya.

Saman itu memberi tamparan hebat kepada Bright Horizons dan kakitangannya dengan beberapa pertuduhan, termasuk tindakan balas menyalahi undang-undang, gagal mencegah diskriminasi dan gangguan, gangguan berasaskan agama, penamatan perkhidmatan yang salah dan layanan tidak adil.

 Sumber: Fox News

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Pengawal penjara Israel masukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur warga Palestin sebelum mengaktifkannya – Peguam

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Peguam Palestin, Khaled Mhajne.

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

Itu pendedahan Peguam Palestin, Khaled Mhajne mengenai seksaan dilalui tahanan di penjara Israel selepas beliau melawat dua rakyat Palestin yang diculik Israel dari Gaza.

Quds News Network melaporkan tawanan Palestin dalam tahanan Israel berdepan pelbagai bentuk penderaan, termasuk rogol, di tangan tentera Israel di hadapan semua orang, kata Suruhanjaya Hal Ehwal Tahanan Palestin pada Isnin.

Dalam sidang akhbar diadakan suruhanjaya itu di Ramallah, Khaled Mhajne yang juga peguam suruhanjaya berkenaan, melaporkan perbualannya dengan wartawan Gaza Al-Araby TV, Mohammed Arab, yang diculik tentera Israel semasa serbuan ke atas Hospital al-Shifa pada 18 Mac lalu.

“Mohammed Arab, wartawan TV Al-Araby, memaklumkan kepada saya tentang kes rogol banduan, termasuk penyeksaan yang dilakukan di hadapan semua orang,” kata Mhajne.

Dalam temu bual dengan TV Al-Araby, Mhajne menceritakan kes Mohammed memaklumkan kepadanya membabitkan seorang tahanan berusia 27 tahun yang dirogol, dipaksa tidur meniarap, diserang anjing polis “dan kemudian dirogol menggunakan alat pemadam api dengan tiubnya dimasukkan ke dalam duburnya”.

Alat pemadam api itu kemudiannya diaktifkan untuk melepaskan bahan kimia ke dalam badan lelaki malang itu, kata Mhajne.

Mohammed turut melaporkan mengenai seorang tahanan yang baru-baru ini meninggal dunia disebabkan tidak mendapat rawatan perubatan mencukupi.

Mhajne berkata adalah mustahil untuk mengetahui berapa ramai rakyat Palestin dari Gaza telah mati dalam tahanan kerana maklumat itu disembunyikan rejim Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending