Connect with us

Terkini

Majoriti pengundi Cina kekal sokong PH

Hasil kaji selidik Huayan Policy Institute Centre for Malaysia Chinese Studies (Huayan) mendapati Pakatan Harapan (PH) terutama DAP kekal menjadi gabungan paling popular dan pilihan utama pengundi Cina pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU) nanti.

Wartawan TMT

Published

on

Majoriti pengundi Cina kekal sokong PH
Foto: Sumber Berita Harian.
  • Hasil kaji selidik Huayan Policy Institute Centre for Malaysia Chinese Studies (Huayan) mendapati PH terutama DAP kekal jadi gabungan paling popular dan pilihan utama pengundi Cina pada PRU15.
  • Bagaimanapun, kajian menunjukkan sokongan pengundi Cina kepada PH kini menurun kepada 65 peratus berbanding 95 peratus pada PRU14.
  • Sokongan pengundi Cina kepada BN terutama MCA hanya meningkat 10 peratus berbanding PRU14.
  • Biarpun majoriti pengundi Cina sokong PH, namun ia tidak memberi jaminan bahawa pembangkang akan menang PRU15 dan kembali berkuasa di Putrajaya.

SHAH ALAM – Hasil kaji selidik Huayan Policy Institute Centre for Malaysia Chinese Studies (Huayan) mendapati Pakatan Harapan (PH) terutama DAP kekal menjadi gabungan paling popular dan pilihan utama pengundi Cina pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU) nanti.

Bagaimanapun, kajian Huayan juga menunjukkan sokongan pengundi Cina kepada PH kini menurun kepada 65 peratus berbanding 95 peratus pada PRU14.

Selain itu, kurang daripada separuh atau 47.3 peratus daripada responden Cina percaya DAP masih mampu memperjuangkan hak mereka.

Menurut kajian berkenaan lagi, sokongan pengundi Cina kepada BN terutama MCA masih rendah tetapi berita baiknya ialah ia meningkat 10 peratus berbanding PRU14 sekali gus membuka ruang kepada mereka menang lebih banyak kerusi pada PRU15 nanti.

Pengarah Akademik Huayan, Profesor Madya Dr Chang Yun Fah berkata, biarpun majoriti pengundi Cina masih menyokong PH namun ia tidak memberi jaminan bahawa pembangkang akan menang PRU15 dan kembali berkuasa di Putrajaya.

Berikutan itu, Yun Fah berkata, beliau tidak terkejut dengan tindakan DAP meletakkan ramai calon Melayu bagi menarik pengundi menyokong PH pada PRU15.

“Tidak cukup jika PH hanya bergantung kepada sokongan pengundi Cina, sebab kali ini peluang PH lebih bergantung kepada pengundi muda dan sama ada mereka dapat menarik undi Melayu atau tidak?

“Strategi DAP meletakkan calon Melayu (seperti Syahredzan Johan di Parlimen Bangi dan Young Syefura Othman di Parlimen Bentong) adalah jelas bertujuan menarik pengundi Melayu dan menunjukkan mereka bukan sebuah parti yang menentang orang Melayu,” katanya kepada Sinar Premium.

Dalam pada itu, Yun Fah menegaskan orang Cina kekal menyokong DAP kerana parti itu kurang bersikap perkauman dan memperjuangkan hak semua kaum secara sama rata.

“Mereka masih setia dengan PH kerana gabungan berkenaan dilihat kurang perkauman, memperjuangkan hak semua rakyat, bukan ikut keturunan kaum. Ini juga disokong oleh hasil soal selidik di mana pengundi Cina menolak pergabungan UMNO-Pas-Bersatu dan MCA-DAP-Gerakan,” katanya.

Yun Fah berkata, kajian Huayan juga mendapati terdapat 5 peratus pengundi Cina belum membuat keputusan untuk mengundi mana-mana gabungan parti politik sama ada BN, PH, PN dan GTA dalam PRU15.

Malah, Yun Fah berkata, golongan berkenaan mungkin tidak akan keluar mengundi pada 19 November nanti.

“Golongan ini kebanyakannya terdiri daripada pengundi muda yang sama ada kecewa dengan keadaan politik sekarang ataupun pengundi kali pertama.

“Bagaimanapun, kami meramalkan tidak akan berlaku tsunami politik besar-besaran membabitkan pengundi atas pagar, sebaliknya pengundi muda baru yang akan menjadi king maker menentukan gabungan parti mana bakal menang PRU15 dan membentuk kerajaan baharu kelak,” katanya.

Beliau berkata, antara isu yang mempengaruhi undi mereka ialah tawaran kestabilan politik dan integriti, serta isu kos sara dan pemulihan ekonomi.

Sumber : Sinar Harian

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kenyataan ekonomi terjejas akibat gerakan boikot tidak tepat — Pengerusi BDS Malaysia

Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail.
  • Pengerusi BDS Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata kenyataan itu tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain serta peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.
  • Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.
  • Katanya, terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.
  • “Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

KUALA LUMPUR — Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Pengerusinya, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata ia tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain.

Selain itu, peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.

“Bukan susah untuk kutuk kezaliman Israel. Saya pun hairan kenapa ada syarikat yang masih enggan lakukan benda yang baik ini.

“Jika mereka kutuk kezaliman Israel secara jelas dan terbuka, saya yakin pengguna akan pergi balik ke kedai mereka,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

Kor Ming yang juga Naib Pengerusi DAP turut memuat naik tangkap layar artikel berita Cina bertajuk, ‘Gelombang boikot menyebabkan pekerja KFC dipotong gaji, pendapatan bulanan pasangan RM600 untuk menyara 3 anak’.

Foto: Tangkap layar ciapan Nga Kor Ming.

Mengulas lanjut, Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.

Malah, katanya terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.

“Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel. 

“Keluar dari Israel. Atau keluarkan kenyataan mengutuk kezaliman Israel di Gaza,” kata pengerusi BDS Malaysia. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending