Connect with us

Terkini

“Hanya tilam nipis dan selimut, tiada penjara VIP untuk pesalah rasuah,” – bekas banduan

Bekas Majistret, Mohd Firdaus Ramlan mengakui tidak ada sebarang fasiliti khas seperti bilik tahanan atau penjara orang kenamaan (VIP) yang disediakan dalam penjara untuk golongan banduan termasuk pesalah rasuah.

Wartawan TMT

Published

on

“Hanya tilam nipis dan selimut, tiada penjara VIP untuk pesalah rasuah,” - bekas banduan
Foto: Bekas Majistret, Mohd Firdaus Ramlan.
  • Tiada fasiliti khas seperti bilik tahanan atau penjara VIP untuk banduan.
  • Konsep dalam penjara semua banduan dilayan seperti biasa sama ada dari segi penjagaan serta pemakanan.
  • “Hanya ada satu tilam nipis dan dibekalkan dengan selimut. Dari segi makanan pula, semua sama.” – bekas banduan kesalahan rasuah.
  • Makanan dimasak banduan terpilih untuk bekerja di dapur.

SHAH ALAM – Bekas Majistret, Mohd Firdaus Ramlan mengakui tidak ada sebarang fasiliti khas seperti bilik tahanan atau penjara orang kenamaan (VIP) yang disediakan dalam penjara untuk golongan banduan termasuk pesalah rasuah.

Mohd Firdaus yang merupakan bekas banduan atas kesalahan rasuah di Penjara Kajang berkata, konsep di dalam penjara adalah semua banduan akan dilayan seperti biasa sama ada dari segi penjagaan serta pemakanan.

Katanya, ketika dipenjarakan, dia hanya diasingkan selama 14 hari yang pertama sebelum bercampur dengan banduan-banduan lain.

“Hanya ada satu tilam nipis dan dibekalkan dengan selimut. Dari segi makanan pula, semua sama.

“Sebab dimasak di dewan makan penjara yang sama oleh banduan yang terpilih untuk bekerja di dapur,” katanya dalam program Kompas Rasuah Busters bertajuk Jatuh Pemimpin Kerana Korupsi disiarkan secara langsung di semua platform Sinar Harian, pada Rabu.

Program itu turut menampilkan peguam, Fahmi Abd Moin; Pensyarah Kanan Jabatan Usuluddin dan Falsafah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Muhamad Razak Idris manakala Hazlin Hussain bertindak selaku moderator.

Menceritakan mengenai pengalaman rasuah dihadapinya, Mohd Firdaus berkata, perbuatan itu dibahagikan kepada empat fasa iaitu permulaan, perkembangan, perubahan dan pencapaian.

Menurutnya, fasa pertamanya merupakan proses suai kenal, dia dipuji sebagai permulaan dan beralih ke fasa kedua.

“Fasa perkembangan ini pula adalah fasa dia boleh berbincang dengan saya contohnya ‘jika tuan boleh bantu meringankan hukuman, saya akan beri (suapan) sebanyak ini’.

“Suapan yang diberikan itu adalah fokus dalam fasa perkembangan. Dari fasa itu, akan melalui fasa perubahan iaitu berubah daripada tidak kenal saya kepada kenal.

“Berubah daripada tidak berbincang secara terbuka kepada berbincang kepada terbuka,” ujarnya.

Katanya, apabila memasuki fasa perubahan pula, konteks suapan diberikan itu akan berubah iaitu daripada berfokus kepada membina reputasi antara penerima dan pemberi rasuah.

“Kemudian bila masuk fasa pencapaian, kita sudah tidak nampak bahawa rasuah itu menjadi satu salah sehingga kita menganggap itu satu amalan yang biasa.

“Kalau kita tahu dan kita tidak ambil apa-apa tindakan, kita boleh digolongkan sebagai ‘supportive corruptor’ (penyokong golongan korupsi),” katanya.

Mohd Firdaus dipenjarakan pada tahun 2010 atas dua kesalahan mengikut seksyen 16 dan seksyen 17 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 selama setahun tujuh bulan.

Sumber : Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending