Connect with us

Terkini

“Hanya tilam nipis dan selimut, tiada penjara VIP untuk pesalah rasuah,” – bekas banduan

Bekas Majistret, Mohd Firdaus Ramlan mengakui tidak ada sebarang fasiliti khas seperti bilik tahanan atau penjara orang kenamaan (VIP) yang disediakan dalam penjara untuk golongan banduan termasuk pesalah rasuah.

Wartawan TMT

Published

on

“Hanya tilam nipis dan selimut, tiada penjara VIP untuk pesalah rasuah,” - bekas banduan
Foto: Bekas Majistret, Mohd Firdaus Ramlan.
  • Tiada fasiliti khas seperti bilik tahanan atau penjara VIP untuk banduan.
  • Konsep dalam penjara semua banduan dilayan seperti biasa sama ada dari segi penjagaan serta pemakanan.
  • “Hanya ada satu tilam nipis dan dibekalkan dengan selimut. Dari segi makanan pula, semua sama.” – bekas banduan kesalahan rasuah.
  • Makanan dimasak banduan terpilih untuk bekerja di dapur.

SHAH ALAM – Bekas Majistret, Mohd Firdaus Ramlan mengakui tidak ada sebarang fasiliti khas seperti bilik tahanan atau penjara orang kenamaan (VIP) yang disediakan dalam penjara untuk golongan banduan termasuk pesalah rasuah.

Mohd Firdaus yang merupakan bekas banduan atas kesalahan rasuah di Penjara Kajang berkata, konsep di dalam penjara adalah semua banduan akan dilayan seperti biasa sama ada dari segi penjagaan serta pemakanan.

Katanya, ketika dipenjarakan, dia hanya diasingkan selama 14 hari yang pertama sebelum bercampur dengan banduan-banduan lain.

“Hanya ada satu tilam nipis dan dibekalkan dengan selimut. Dari segi makanan pula, semua sama.

“Sebab dimasak di dewan makan penjara yang sama oleh banduan yang terpilih untuk bekerja di dapur,” katanya dalam program Kompas Rasuah Busters bertajuk Jatuh Pemimpin Kerana Korupsi disiarkan secara langsung di semua platform Sinar Harian, pada Rabu.

Program itu turut menampilkan peguam, Fahmi Abd Moin; Pensyarah Kanan Jabatan Usuluddin dan Falsafah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Muhamad Razak Idris manakala Hazlin Hussain bertindak selaku moderator.

Menceritakan mengenai pengalaman rasuah dihadapinya, Mohd Firdaus berkata, perbuatan itu dibahagikan kepada empat fasa iaitu permulaan, perkembangan, perubahan dan pencapaian.

Advertisement

Menurutnya, fasa pertamanya merupakan proses suai kenal, dia dipuji sebagai permulaan dan beralih ke fasa kedua.

“Fasa perkembangan ini pula adalah fasa dia boleh berbincang dengan saya contohnya ‘jika tuan boleh bantu meringankan hukuman, saya akan beri (suapan) sebanyak ini’.

“Suapan yang diberikan itu adalah fokus dalam fasa perkembangan. Dari fasa itu, akan melalui fasa perubahan iaitu berubah daripada tidak kenal saya kepada kenal.

“Berubah daripada tidak berbincang secara terbuka kepada berbincang kepada terbuka,” ujarnya.

Katanya, apabila memasuki fasa perubahan pula, konteks suapan diberikan itu akan berubah iaitu daripada berfokus kepada membina reputasi antara penerima dan pemberi rasuah.

“Kemudian bila masuk fasa pencapaian, kita sudah tidak nampak bahawa rasuah itu menjadi satu salah sehingga kita menganggap itu satu amalan yang biasa.

Advertisement

“Kalau kita tahu dan kita tidak ambil apa-apa tindakan, kita boleh digolongkan sebagai ‘supportive corruptor’ (penyokong golongan korupsi),” katanya.

Mohd Firdaus dipenjarakan pada tahun 2010 atas dua kesalahan mengikut seksyen 16 dan seksyen 17 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 selama setahun tujuh bulan.

Sumber : Sinar Harian

Author

Terkini

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan

Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Hidayah Sani

Published

on

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 
  • Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.
  • Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.
  • Beliau turut mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India. 

KUALA LUMPUR — Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat yang dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.

Ini susulan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.

Sesungguhnya, jawapan tersebut amatlah bersifat lebih untuk meraih populariti dan terlalu berpolitik. Apakah wajar bagi seseorang individu mempunyai dua kerakyatan? Di manakah kecenderungan bagi individu terbabit untuk menumpahkan kesetiaanya? 

“Sepatutnya jawapan isu sensitif seumpama ini tidak perlu dilayan dengan jawapan tegas iaitu mana mungkin dan mustahil seseorang boleh memiliki dua kerakyatan malah untuk memohon menjadi rakyat Malaysia mesti memenuhi syarat-syarat yang ketat mengikut undang-undang yang sedia ada selama ini. 

“Malah ada gesaan disyaratkan dengan lebih tegas iaitu penguasaan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Zarina menggesa seluruh rakyat Malaysia khususnya kaum Bumiputera untuk menentang cadangan itu serta berpendirian sebarang kajian tidak perlu dilakukan sama sekali kerana ia keputusan muktamad.

Advertisement

Pada masa sama, beliau mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India kerana perkara itu lebih mengundang mudarat daripada keuntungan.

Katanya, perkara perlu diberikan keutamaan bukanlah terkait kerakyatan sebaliknya isu 1.2 juta warga negara China yang direkodkan Kementerian Dalam Negeri (KDN), masuk ke Malaysia dalam tempoh 2018 hingga 2021 namun masih tiada rekod keluar dari negara ini. 

Ia merupakan suatu jumlah yang amat menggusarkan dan perlu diambil tindakan telus dan tegas kerana ianya pelanggaran undang-undang dan soal keselamatan negara. 

“Ini yang patut diberi keutamaan bukan soal kerakyatan dan dikejutkan pula dengan pengumuman Menteri Pelancongan mengenai cadangan pengecualian Visa kepada pelancong terutama dari Cina dan mungkin dari India atas nama kepentingan merancakkan ekonomi tetapi boleh membawa padah kepada keselamatan negara dan masalah sosial yang kini pun sudah parah dan tidak terkawal. 

“Cuba bayangkan jika pelancong Cina masuk tanpa tapisan melalui Visa dengan bebas. Pasti ramai akan hilang dan menetap di Malaysia. 

“Isu rasuah yang menjadi barah akan menjadi lebih buruk di kalangan penguatkuasa. Perkara ini amat mengerikan kepada masa depan negara Malaysia,” kata Zarina. 

Advertisement

Sebelum ini, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing dilaporkan berkata Perdana Menteri telah mengarahkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menghasilkan satu laporan berkenaan pengecualian visa untuk pelancong China.

King Sing berkata, kerajaan dijangka akan mendraf dasar mengenai hari lawatan yang dibenarkan untuk berada di Malaysia melalui perkhidmatan pengecualian visa. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Parti Bumiputera Perkasa Malaysia – PUTRA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending