Connect with us

Terkini

Najib boleh mohon ampun, walaupun ada lagi tiga kes dalam perbicaraan – Pakar Perlembagaan

Datuk Seri Najib Razak boleh memohon pengampunan daripada Yang di-Pertuan Agong terhadap hukuman penjara 12 tahun yang disabitkan terhadapnya ketika ini, walaupun masa sama berdepan tiga lagi pertuduhan dalam perbicaraan, kata pakar perlembagaan.

Wartawan TMT

Published

on

Najib boleh mohon ampun, walaupun ada lagi tiga kes dalam perbicaraan - Pakar Perlembagaan
Foto: Datuk Seri Najib Razak.
 • Datuk Seri Najib Razak boleh memohon pengampunan dari Yang di-Pertuan Agong terhadap hukuman penjara 12 tahun yang disabitkan terhadapnya ketika ini, walaupun masa sama berdepan tiga lagi pertuduhan dalam perbicaraan, kata pakar perlembagaan.
 • Permohonan pengampunan terhadap sabitan itu dan prosiding perbicaraan yang sedang berlangsung membabitkan bidang kuasa yang berbeza. – Pakar Perlembagaan dari Universiti Malaya, Profesor Emeritus Datuk Dr Shad Saleem Faruqi
 • Beliau juga menjelaskan, dalam melaksanakan kuasa pengampunannya, Seri Paduka tidak terikat dengan nasihat yang diberikan oleh Lembaga Pengampunan, sebaliknya baginda bertindak mengikut budi bicara sendiri.
 • “Walaupun ada peruntukan Yang di-Pertuan Agong perlu bertindak atas nasihat Lembaga Pengampunan, namun keputusan yang dibuat baginda adalah mutlak.”
 • “Malah, keputusan Seri Paduka tidak boleh dicampuri mahkamah. Ada banyak kes sebelum ini, menunjukkan kuasa Raja sebagai prerogatif belas kasihan dan tidak boleh dicabar di mahkamah,” katanya kepada BH hari ini.

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak boleh memohon pengampunan daripada Yang di-Pertuan Agong terhadap hukuman penjara 12 tahun yang disabitkan terhadapnya ketika ini, walaupun masa sama berdepan tiga lagi pertuduhan dalam perbicaraan, kata pakar perlembagaan.

Pakar Perlembagaan dari Universiti Malaya, Profesor Emeritus Datuk Dr Shad Saleem Faruqi, berkata permohonan pengampunan terhadap sabitan itu dan prosiding perbicaraan yang sedang berlangsung membabitkan bidang kuasa yang berbeza.

Beliau juga menjelaskan, dalam melaksanakan kuasa pengampunannya, Seri Paduka tidak terikat dengan nasihat yang diberikan oleh Lembaga Pengampunan, sebaliknya baginda bertindak mengikut budi bicara sendiri.

“Walaupun ada peruntukan Yang di-Pertuan Agong perlu bertindak atas nasihat Lembaga Pengampunan, namun keputusan yang dibuat baginda adalah mutlak.

“Malah, keputusan Seri Paduka tidak boleh dicampuri mahkamah. Ada banyak kes sebelum ini, menunjukkan kuasa Raja sebagai prerogatif belas kasihan dan tidak boleh dicabar di mahkamah,” katanya kepada BH hari ini.

Shad Saleem memberi contoh, antara kes yang dimaksudkannya ialah kes Sim Kie Chon (1985) di mana Mahkamah Tinggi dalam keputusannya, menegaskan bahawa Lembaga Pengampunan hanyalah sebuah badan penasihat dan hanya memberi nasihat kepada Raja.

Katanya, undang-undang sama diletakkan dalam kes Juraimi Husin lawan Lembaga Pengampunan (2002), selain banyak mahkamah mengatakan bahawa kuasa pengampunan Seri Paduka tidak boleh disemak oleh mahkamah.

“Contoh kes lain termasuk Chow Thiam Guan lwn Supt Pudu Prisons [1983] 2 MLJ 116 FC; Sim Kie Chon lwn Penjara Supt Pudu [1985] 2 MLJ 386 SC; Karpal Singh lwn Sultan Selangor [1988] 1 MLJ 64; Juraimi Husin lwn Lembaga Pengampunan [2002] 4 MLJ 529 dan De Freitas lwn Benny [1976] AC 239,” katanya.

Shad Saleem menjelaskan demikian ketika dibangkitkan persoalan sama ada Yang di-Pertuan Agong terikat kepada nasihat dan syor oleh Lembaga Pengampunan yang selama ini menjadi antara isu yang sering dipersoalkan.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada bekas perdana menteri itu boleh memohon pengampunan daripada Yang di-Pertuan Agong, sedangkan masa sama sedang berdepan perbicaraan terhadap tiga lagi pertuduhan.

Pada 31 Mac lalu, Mahkamah Persekutuan menolak permohonan Najib yang memohon sabitan dan hukuman dalam kes pengubahan wang haram membabitkan dana Syarikat SRC International Sdn Bhd disemak semula.

Najib berdepan tiga lagi kes berasingan iaitu kes rasuah 1MDB membabitkan penyelewengan RM2.28 bilion; kes pengubahan wang haram SRC International berasingan membabitkan RM27 juta; dan kes pecah amanah International Petroleum Investment Company (IPIC) bernilai RM6.6 billion.

Shad Saleem berkata, peranan Lembaga Pengampunan menyampaikan nasihat atau syor kepada Raja dibuat mengikut Perkara 42(1) Perlembagaan.

Manakala, katanya, kuasa untuk memula atau menghentikan sebarang prosiding bagi kesalahan adalah milik pendakwa raya di bawah Peguam Negara mengikut Artikel 145(3).

“Keadaan ini berbeza dengan di Amerika Syarikat, seperti diketahui umum Presiden Amerika Syarikat mempunyai kuasa memberi pengampunan kepada mereka yang belum didakwa atau disabitkan kesalahan seperti dalam kes Presiden Ford mengampunkan Richard Nixon terlebih dahulu sebelum beliau didakwa dan disabitkan.

“Di Malaysia (perkara seperti) ini tidak pernah berlaku kerana kuasa untuk memula atau menghentikan sebarang prosiding bagi kesalahan adalah milik pendakwa raya di bawah Peguam Negara mengikut Artikel 145(3), bukan kepada Agong,” katanya.

Pandangan Shad Saleem itu dipersetujui oleh peguam, Hassan Abdul Karim, yang berpendapat Yang di-Pertuan Agong tidak ada kuasa untuk memberi pengampunan terhadap kes yang belum selesai.

“Mengikut Artikel 145(3) Perlembagaan, kuasa untuk memulakan atau menghentikan sebarang prosiding di mahkamah adalah milik Pendakwa Raya dan bukan Yang di-Pertuan Agong,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Author

Terkini

Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam – MP PKR

Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim (kanan).
 • Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.
 • Hassan berkata jika tanpa sokongan kelompok reformasi Islam yang setia kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini, Presiden PKR itu juga mungkin tidak akan menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) hari ini.
 • Justeru PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya diminta supaya mengenangkan jasa individu yang berjuang untuk Islam demi membina negara yang adil dan bersifat Madani.
 • “Pandangan golongan Islam yang membawa idea reformasi tidak patut dipandang ringan atau dianggap picisan.
 • “Jika tiada sokongan golongan reformasi Islam yang setia kepada Anwar Ibrahim selama ini rasanya, ikut hukum adat, Anwar mungkin tak sampai jadi Perdana Menteri kesepuluh,” kata Hassan kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
 • Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ahmad Fahmi Samsudin di Kongres BERSIH pada Sabtu yang mengingatkan kerajaan bahawa sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini tidak boleh dianggap sebagai agenda picisan.

KUALA LUMPUR — Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.

Hassan berkata jika tanpa sokongan kelompok reformasi Islam yang setia kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini, Presiden PKR itu juga mungkin tidak akan menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) hari ini.

Justeru, beliau meminta PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya supaya mengenangkan jasa individu yang berjuang untuk Islam demi membina negara yang adil dan bersifat Madani.

“Gerakan Islam adalah satu komponen penting dalam gerakan reformasi di Malaysia. 

“Gerakan Islam adalah pendukung utama Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak beliau menjadi Presiden ABIM kemudian Timbalan Perdana Menteri Malaysia sehingga dipecat pada September 1998.

“Gerakan Islam antara golongan yang setia kepada perjuangan reformasi yang dipimpin oleh Anwar Ibrahim. 

“Kini Anwar Ibrahim sudah jadi Perdana Menteri Malaysia, justeru Kerajaan Madani sekarang perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama berdekad-dekad dipinggirkan,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ahmad Fahmi Samsudin di Kongres BERSIH pada Sabtu yang mengingatkan kerajaan bahawa sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini tidak boleh dianggap sebagai agenda picisan.

Sebaliknya, kerajaan perlu mengutamakan agenda dibawakan gerakan Islam ataupun Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) supaya ia dapat dijadikan rujukan dalam tampuk pemerintahan hari ini.

Ahmad Fahmi berkata ini kerana gerakan Islam mempunyai kedudukan dan peranan signifikan untuk ke hadapan, bukan sesuatu yang boleh dianggap sebagai ‘serpihan’ atau ‘ditepi-tepian’.

Kenyataan beliau itu turut disambut baik kelompok bukan Muslim daripada pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menyokong bahawa kerajaan tidak boleh menganggap sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini sebagai agenda picisan.

Hassan menyatakan beliau senada dengan Presiden ABIM bahawa pandangan, tuntutan dan aspirasi reformasi dibawakan gerakan Islam mesti diberi tempat oleh kerajaan yang berkuasa ketika ini.

“Pandangan golongan Islam yang membawa idea reformasi tidak patut dipandang ringan atau dianggap picisan.

“Jika tiada sokongan golongan reformasi Islam yang setia kepada Anwar Ibrahim selama ini rasanya, ikut hukum adat, Anwar mungkin tak sampai jadi Perdana Menteri kesepuluh.

“Lalu PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya sekarang kenangkanlah jasa orang yang selama ini berjuang untuk Islam demi membina sebuah negara yang adil yang bersifat Madani,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending