Connect with us

PRU-15

Najib tidak dibenarkan keluar sebarang kenyataan – Jabatan Penjara

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang sedang menjalani hukuman di Penjara Kajang, Selangor tidak dibenarkan mengeluarkan sebarang kenyataan.

Wartawan TMT

Published

on

Najib tidak dibenarkan keluar sebarang kenyataan - Jabatan Penjara
Foto: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
  • Najib tidak dibenarkan mengeluarkan sebarang kenyataan.
  • Banduan dilarang mengeluarkan sebarang kenyataan kecuali ada surat dokumen dikeluarkan, Jabatan penjara akan menapis dahulu.
  • Mahkamah Persekutuan pada 23 Ogos lalu mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta yang dihadapi Najib dalam kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn. Bhd.

MELAKA: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang sedang menjalani hukuman di Penjara Kajang, Selangor tidak dibenarkan mengeluarkan sebarang kenyataan.

Pengarah Kanan Bahagian Dasar Kepenjaraan Jabatan Penjara, Komisioner Penjara Supri Hashim berkata, setakat ini belum ada sebarang kenyataan yang telah dikeluarkan olehnya.

Jelasnya, hal ini kerana banduan dilarang sama sekali mengeluarkan sebarang kenyataan.

“Banduan tidak dibenarkan mengeluarkan kenyataan. Sekiranya terdapat surat atau dokumen yang hendak dikeluarkan, maka Jabatan Penjara akan menapis terlebih dahulu.

“Hendak hantar surat kepada keluarga pun akan ditapis. Tetapi kalau melalui peguam (kenyataan) tidak boleh buat apalah.

“Saya tidak mahu mengulas lanjut. Kita (Jabatan Penjara) tiada kaitan dengan program politik kerana kita akan melaksanakan tanggungjawab walau siapapun kerajaan yang memerintah,” katanya dalam sidang akhbar selepas Majlis Perasmian Pameran Menjangkau Abad Dinding Penjara di sini hari ini.

Mahkamah Persekutuan pada 23 Ogos lalu mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta yang dihadapi Najib dalam kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn. Bhd..

Advertisement

Baru-baru ini, akaun laman sosial Facebook Najib yang memiliki pengikut seramai 4.6 juta orang dikesan kembali aktif dengan hantaran-hantaran terbaharu menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan siapakah individu yang menggunakan akaun media sosial tersebut. – UTUSAN

Sumber: Utusan Malaysia

PRU-15

Calon BN Parlimen Padang Serai beri laluan kepada PH?

Calon Barisan Nasional (BN), Datuk C Sivaraj dijangka memberi laluan kepada calon Pakatan Harapan (PH), Dr Mohamad Sofee Razak bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) bagi kerusi Parlimen Padang Serai.

Wartawan TMT

Published

on

Calon BN Parlimen Padang Serai beri laluan kepada PH?
Foto: Datuk C Sivaraj.
  • Calon BN, Datuk C Sivaraj dijangka beri laluan kepada calon PH, Dr Mohamad Sofee Razak bertanding pada PRU15 bagi kerusi Parlimen Padang Serai.
  • Spekulasi mengenai perkara itu semakin hebat diperkatakan selepas Sivaraj batalkan semua kempennya di Padang Serai semalam.
  • BN mengambil keputusan itu selepas PH pada Selasa lalu umum tarik diri daripada PRU15 bagi kerusi DUN Tioman untuk beri laluan kepada calon BN.
  • Difahamkan pimpinan PH dan BN negeri capai kata sepakat berhubung perkara itu pada mesyuarat dipengerusikan Pengerusi BN Kedah.

PADANG SERAI: Calon Barisan Nasional (BN), Datuk C Sivaraj dijangka memberi laluan kepada calon Pakatan Harapan (PH), Dr Mohamad Sofee Razak bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) bagi kerusi Parlimen Padang Serai.

Spekulasi mengenai perkara itu semakin hebat diperkatakan selepas Sivaraj membatalkan semua kempennya di Padang Serai semalam.

Pengumuman mengenai perkara itu dijangka dilakukan pimpinan negeri kedua-dua parti itu di Taman Desa Aman di sini, malam ini.

BN difahamkan mengambil keputusan itu selepas PH pada Selasa lalu mengumumkan menarik diri daripada PRU15 bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tioman untuk memberi laluan kepada calon BN.

Difahamkan pimpinan PH dan BN negeri mencapai kata sepakat berhubung perkara itu pada mesyuarat dipengerusikan Pengerusi BN Kedah, Datuk Seri Jamil Khir Baharom malam tadi.

Kelmarin, Sivaraj dilaporkan berkata, beliau masih berkempen seperti biasa kerana masih belum menerima sebarang arahan daripada kepimpinan BN.

Beliau juga menegaskan, calon PH yang sepatutnya memberi laluan kepadanya memandangkan beliau berkhidmat di kawasan itu sejak tiga tahun lalu.

Advertisement

Sehingga kini, belum ada sebarang maklum balas daripada pihak Sivaraj mengenai dakwaan MIC bersetuju menarik balik pencalonannya.

Selain Sivaraj dan Mohamad Sofee, Parlimen Padang Serai yang menyaksikan pertembungan enam penjuru turut membabitkan Datuk Azman Nasrudin (PN), Hamzah Abd Rahman (PEJUANG), Mohd Bakri Hashim (WARISAN) dan Sreanandha Rao (Bebas).

PRU15 bagi kerusi Parlimen Padang Serai ditangguhkan selepas calon PH yang juga penyandang, M Karupaiya meninggal dunia pada 16 November lalu, dua hari selepas dimasukkan ke Hospital Kulim akibat serangan jantung.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang memutuskan penangguhan PRU15 di kerusi terbabit kemudian menetapkan 7 Disember ini sebagai tarikh pengundian.

Sumber: Berita Harian

 

Advertisement

 

Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending