Connect with us

Terkini

Najib heret kerajaan ke PBB atas dakwaan penahanan sewenang-wenang

Bekas perdana menteri Najib Razak membawa isu pemenjaraannya di Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) atas dakwaan penahanan arbitrari (sewenang-wenangnya).

Wartawan TMT

Published

on

Najib heret kerajaan ke PBB atas dakwaan penahanan sewenang-wenang
Foto: Bekas Perdana Menteri, Najib Razak
 • Peguam bela Najib, Muhammad Shafee Abdullah memberitahu media  bahawa petisyen berkenaan difailkan secara digital di Kumpulan Kerja Majlis Hak Asasi Manusia PBB Mengenai Penahanan Arbitrari (UNWGAD) petang ini.
 • Permohonan Najib menyemak semula keputusan kehakiman ditetapkan di hadapan korum Mahkamah Persekutuan yang baru di Putrajaya pada 19 Jan.
 • Peguamnya mendakwa, Najib tidak diberi peluang membela diri di Mahkamah Persekutuan pada mulanya.
 • UNWGAD akan mendengar rayuan itu terdiri dari lima hakim hak asasi manusia yang terkemuka, mereka akan tentukan perbicaraannya adil atau tidak dan meminta kerajaan Malaysia bebaskannya atau perbicaraan semula.
 • Najib hanya bergantung kepada semakan dalam badan kehakiman dan petisyen PBB melalui saluran diplomatik.

Bekas perdana menteri Najib Razak membawa isu pemenjaraannya di Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) atas dakwaan penahanan arbitrari (sewenang-wenangnya).

Peguam bela Najib, Muhammad Shafee Abdullah memberitahu taklimat media petang ini bahawa petisyen berkenaan difailkan secara digital di Kumpulan Kerja Majlis Hak Asasi Manusia PBB Mengenai Penahanan Arbitrari (UNWGAD) petang ini.

Pada 23 Ogos tahun lepas, mahkamah persekutuan Putrajaya menolak rayuan Najib untuk membatalkan hukuman penjara 12 tahun dalam kes rasuah SRC International bernilai RM42 juta.

Najib kini sedang menjalani hukuman penjara di Penjara Kajang.

Permohonan Najib untuk menyemak semula keputusan kehakiman ditetapkan untuk dibicarakan di hadapan korum Mahkamah Persekutuan yang baru di Putrajaya pada 19 Jan.

Ketika sidang media di firma guaman Shafee & Partners di Bukit Tunku di Kuala Lumpur petang ini, Shafee berkata mereka memfailkan petisyen agar UNWGAD meminta Malaysia membebaskan atau membicarakan semula Najib dalam kes SRC.

Peguam itu berkata Najib memohon panel PBB yang terdiri daripada lima pakar keadilan antarabangsa untuk memutuskan bahawa mahkamah tertinggi Malaysia menolak rayuannya sebagai “tidak adil, cacat dan melanggar hak asasi manusia dan Perlembagaan Persekutuan”.

Shafee mendakwa Mahkamah Persekutuan tidak memberi masa yang cukup kepada peguam Najib untuk membuat persediaan bagi rayuan dengan membenarkan penangguhan pendengaran rayuan.

“Pada dasarnya, Najib telah dihantar ke penjara tanpa peluang membela diri di Mahkamah Persekutuan.

“Beberapa hari terakhir rayuan itu, pada bulan Ogos, merupakan “keadilan secara tergesa-gesa” apabila peguamnya tidak diberikan masa yang jelas diperlukan untuk membaca berpuluh-puluh ribu muka surat kertas rayuan atau untuk menyelesaikan perkara itu dengan 94 alasan rayuan yang difailkan oleh peguamnya sebelum ini.

“UNWGAD yang akan mendengar rayuan itu terdiri daripada lima hakim hak asasi manusia yang terkemuka. Mereka tidak akan dipanggil untuk memutuskan sama ada Najib bersalah tetapi untuk menentukan sama ada perbicaraannya adil dan jika tidak, boleh meminta kerajaan (Malaysia) membebaskannya atau memberikannya perbicaraan semula.

“Walaupun keputusan ini tidak mengikat secara langsung, ia sangat berpengaruh terutamanya kerana Malaysia mempunyai pakar undang-undang terkemuka yang kini menjadi ahli kumpulan kerja ini,” kata Shafee.

Untuk rekod Malaysia adalah anggota PBB.

Shafee menegaskan penyokong kuat UNWG termasuklah Perdana Menteri Malaysia sekarang, Anwar Ibrahim yang didakwanya telah memberitahu Cambridge University Press bahawa “Saya merasakan harapan yang diperbaharui bahawa roda keadilan masih berputar”, dan pendapat badan PBB itu adalah “pencapaian penting dalam perjalanan saya menuju kebebasan”.

Ketika ditanya oleh media sama ada pasukan peguam Najib akan menggunakan petisyen kepada PBB untuk meminta mahkamah tertinggi di Putrajaya menangguhkan pendengaran semakan SRC pada 19 Jan, Shafee berkata mereka bersedia untuk meneruskan semakan pada hari itu. .

Peguam itu berkata Najib bergantung kepada semakan dalam badan kehakiman dan petisyen PBB melalui saluran diplomatik sebagai dua cara berasingan agar bekas perdana menteri itu mendapatkan keadilan dalam kes SRC.

Shafee menambah salinan petisyen PBB telah diserahkan kepada Bahagian Hal Ehwal Antarabangsa Jabatan Peguam Negara (AGC) di Putrajaya.

 

Sumber: Malaysiakini

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam – MP PKR

Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim (kanan).
 • Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.
 • Hassan berkata jika tanpa sokongan kelompok reformasi Islam yang setia kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini, Presiden PKR itu juga mungkin tidak akan menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) hari ini.
 • Justeru PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya diminta supaya mengenangkan jasa individu yang berjuang untuk Islam demi membina negara yang adil dan bersifat Madani.
 • “Pandangan golongan Islam yang membawa idea reformasi tidak patut dipandang ringan atau dianggap picisan.
 • “Jika tiada sokongan golongan reformasi Islam yang setia kepada Anwar Ibrahim selama ini rasanya, ikut hukum adat, Anwar mungkin tak sampai jadi Perdana Menteri kesepuluh,” kata Hassan kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
 • Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ahmad Fahmi Samsudin di Kongres BERSIH pada Sabtu yang mengingatkan kerajaan bahawa sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini tidak boleh dianggap sebagai agenda picisan.

KUALA LUMPUR — Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.

Hassan berkata jika tanpa sokongan kelompok reformasi Islam yang setia kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini, Presiden PKR itu juga mungkin tidak akan menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) hari ini.

Justeru, beliau meminta PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya supaya mengenangkan jasa individu yang berjuang untuk Islam demi membina negara yang adil dan bersifat Madani.

“Gerakan Islam adalah satu komponen penting dalam gerakan reformasi di Malaysia. 

“Gerakan Islam adalah pendukung utama Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak beliau menjadi Presiden ABIM kemudian Timbalan Perdana Menteri Malaysia sehingga dipecat pada September 1998.

“Gerakan Islam antara golongan yang setia kepada perjuangan reformasi yang dipimpin oleh Anwar Ibrahim. 

“Kini Anwar Ibrahim sudah jadi Perdana Menteri Malaysia, justeru Kerajaan Madani sekarang perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama berdekad-dekad dipinggirkan,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ahmad Fahmi Samsudin di Kongres BERSIH pada Sabtu yang mengingatkan kerajaan bahawa sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini tidak boleh dianggap sebagai agenda picisan.

Sebaliknya, kerajaan perlu mengutamakan agenda dibawakan gerakan Islam ataupun Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) supaya ia dapat dijadikan rujukan dalam tampuk pemerintahan hari ini.

Ahmad Fahmi berkata ini kerana gerakan Islam mempunyai kedudukan dan peranan signifikan untuk ke hadapan, bukan sesuatu yang boleh dianggap sebagai ‘serpihan’ atau ‘ditepi-tepian’.

Kenyataan beliau itu turut disambut baik kelompok bukan Muslim daripada pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menyokong bahawa kerajaan tidak boleh menganggap sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini sebagai agenda picisan.

Hassan menyatakan beliau senada dengan Presiden ABIM bahawa pandangan, tuntutan dan aspirasi reformasi dibawakan gerakan Islam mesti diberi tempat oleh kerajaan yang berkuasa ketika ini.

“Pandangan golongan Islam yang membawa idea reformasi tidak patut dipandang ringan atau dianggap picisan.

“Jika tiada sokongan golongan reformasi Islam yang setia kepada Anwar Ibrahim selama ini rasanya, ikut hukum adat, Anwar mungkin tak sampai jadi Perdana Menteri kesepuluh.

“Lalu PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya sekarang kenangkanlah jasa orang yang selama ini berjuang untuk Islam demi membina sebuah negara yang adil yang bersifat Madani,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending