Connect with us

Antarabangsa

Europride ancam nilai tradisi keluarga – Ketua Gereja Ortodoks Serbia

Ribuan penunjuk perasaan berhimpun di Belgrade, ibu negara Serbia bagi menyuarakan bantahan mereka terhadap acara EuroPride yang akan berlangsung.

Wartawan TMT

Published

on

Europride ancam nilai tradisi keluarga - Ketua Gereja Ortodoks Serbia
  • Ribuan penunjuk perasaan berhimpun di Belgrade, ibu negara Serbia bagi menyuarakan bantahan mereka terhadap acara EuroPride yang akan berlangsung.
  • “Mereka mahu mencemarkan kesucian perkahwinan dan keluarga serta mengenakan penyatuan yang tidak wajar sebagai pengganti perkahwinan,” – Ketua Gereja Ortodoks Serbia.

SERBIA – Ribuan penunjuk perasaan berhimpun di Belgrade, ibu negara Serbia bagi menyuarakan bantahan mereka terhadap acara EuroPride yang akan berlangsung.

Sebelum ini, Presiden Serbia, Aleksandar Vucic mengumumkan bahawa negara tersebut memutuskan untuk membatalkan atau menunda acara berkenaan yang dijangka akan berlangsung pada pertengahan September di Belgrade.

Namun, penganjur acara tersebut berkeras untuk meneruskan acara itu yang ditetapkan pada Sabtu akan datang.

Keputusan daripada penganjur itu telah menyebabkan penunggang basikal, kumpulan sayap kanan, serta paderi agama Ortodoks berarak di jalan Belgrade sambil memegang salib dan ada juga yang berjanji untuk mengadakan protes sebagai tindak balas kepada keputusan penganjur EuroPride untuk mengadakan acara tersebut.

Ketua Gereja Ortodoks Serbia, Patriarch Porfirije, berkata acara EuroPride mengancam nilai tradisi sesebuah keluarga.

“Mereka mahu mencemarkan kesucian perkahwinan dan keluarga serta mengenakan penyatuan yang tidak wajar sebagai pengganti perkahwinan,” katanya kepada orang ramai.

Pemprotes bernama Djordje pula menambah  “Saya tidak mendiskriminasi mereka…tetapi mereka harus melakukannya di rumah dan tidak mendedahkannya.”  

Advertisement

Presiden negara itu sebelum ini turut menyatakan kekecewaannya terhadap pembatalan acara berkenaan dan menganggap ia melanggar hak-hak minoriti.

Katanya, acara yang disambut pada setiap tahun itu tidak dapat diteruskan berikutan ancaman daripada golongan pelampau kanan dan bimbang sekiranya berlaku keganasan.

Serbia yang kini sedang berusaha untuk menjadi ahli Kesatuan Eropah sebelum ini berjanji untuk melindungi hak-hak LGBTQ dalam negara itu.

Sumber : Reuters

Author

Advertisement

Antarabangsa

‘Watchlist FBI’ sasar orang Islam, 12 warga AS saman Jabatan Kehakiman

Sekumpulan 12 Muslim warga Amerika Syarikat (AS), termasuk Datuk Bandar New Jersey, menyaman Jabatan Kehakiman AS pada 18 Sept lalu dalam usaha menamatkan penggunaan ‘watchlist’ atau senarai pemantauan rahsia Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).

Wartawan TMT

Published

on

‘Watchlist FBI’ sasar orang Islam, 12 warga AS saman Jabatan Kehakiman
Foto: Datuk Bandar Prospect Park, New Jersey Mohamed Khairullah,.
  • Sekumpulan 12 Muslim warga Amerika Syarikat (AS), termasuk Datuk Bandar New Jersey, menyaman Jabatan Kehakiman AS pada 18 Sept lalu dalam usaha menamatkan penggunaan ‘watchlist’ atau senarai pemantauan rahsia Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).
  • Mereka mendakwa senarai pemantauan itu sengaja menyasarkan orang Islam kerana 98 peratus nama di dalamnya dari kalangan penganut Islam.
  • Saman yang difailkan di Mahkamah Daerah AS di Massachusetts mengatakan dengan meletakkan individu itu dalam set data saringan pengganas, Kerajaan Persekutuan telah “menghukum” plaintif kepada kedudukan “kewarganegaraan kelas kedua seumur hidup.”
  • “Pelabelan itu menyebabkan mereka layak untuk kekal disyaki serta dikenakan kesan meluas yang mengubah setiap aspek kehidupan plaintif,” kata tuntutan mahkamah itu dipetik agensi berita Anadolu.
  • Plaintif termasuk Datuk Bandar Prospect Park, New Jersey Mohamed Khairullah, Michael Migliore, seorang Muslim Amerika yang menetap di Arab Saudi, Nidal El-Takach, seorang penduduk Michigan dan sembilan yang lain.

Sekumpulan 12 Muslim warga Amerika Syarikat (AS), termasuk Datuk Bandar New Jersey, menyaman Jabatan Kehakiman AS pada 18 Sept lalu dalam usaha menamatkan penggunaan ‘watchlist’ atau senarai pemantauan rahsia Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).

Mereka mendakwa senarai pemantauan itu sengaja menyasarkan orang Islam kerana 98 peratus nama di dalamnya dari kalangan penganut Islam.

Saman yang difailkan di Mahkamah Daerah AS di Massachusetts mengatakan dengan meletakkan individu itu dalam set data saringan pengganas, Kerajaan Persekutuan telah “menghukum” plaintif kepada kedudukan “kewarganegaraan kelas kedua seumur hidup.”

“Pelabelan itu menyebabkan mereka layak untuk kekal disyaki serta dikenakan kesan meluas yang mengubah setiap aspek kehidupan plaintif,” kata tuntutan mahkamah itu dipetik agensi berita Anadolu.

Tuntutan itu juga mendakwa plaintif berdepan kemudaratan, penghinaan awam, pengawasan, gangguan dalam perjalanan, penafian pekerjaan dan “secara efektif dibuang oleh AS”. 

Saman itu turut menegaskan walaupun dikeluarkan dari senarai pemantauan FBI itu, mereka tetap akan mengalami kesan negatif seumur hidup yang bakal memudaratkan mereka.

Plaintif termasuk Datuk Bandar Prospect Park, New Jersey Mohamed Khairullah, Michael Migliore, seorang Muslim Amerika yang menetap di Arab Saudi, Nidal El-Takach, seorang penduduk Michigan dan sembilan yang lain.

Advertisement

Bercakap kepada pemberita di New Jersey, Khairullah berkata beliau belum dimaklumkan secara rasmi mengapa namanya berada dalam senarai pemantauan itu dan tidak juga diperjelaskan jika namanya sudah dikeluarkan. 
Sumber: Anadolu Ajansı

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending