Connect with us

Antarabangsa

Europride ancam nilai tradisi keluarga – Ketua Gereja Ortodoks Serbia

Ribuan penunjuk perasaan berhimpun di Belgrade, ibu negara Serbia bagi menyuarakan bantahan mereka terhadap acara EuroPride yang akan berlangsung.

Wartawan TMT

Published

on

Europride ancam nilai tradisi keluarga - Ketua Gereja Ortodoks Serbia
  • Ribuan penunjuk perasaan berhimpun di Belgrade, ibu negara Serbia bagi menyuarakan bantahan mereka terhadap acara EuroPride yang akan berlangsung.
  • “Mereka mahu mencemarkan kesucian perkahwinan dan keluarga serta mengenakan penyatuan yang tidak wajar sebagai pengganti perkahwinan,” – Ketua Gereja Ortodoks Serbia.

SERBIA – Ribuan penunjuk perasaan berhimpun di Belgrade, ibu negara Serbia bagi menyuarakan bantahan mereka terhadap acara EuroPride yang akan berlangsung.

Sebelum ini, Presiden Serbia, Aleksandar Vucic mengumumkan bahawa negara tersebut memutuskan untuk membatalkan atau menunda acara berkenaan yang dijangka akan berlangsung pada pertengahan September di Belgrade.

Namun, penganjur acara tersebut berkeras untuk meneruskan acara itu yang ditetapkan pada Sabtu akan datang.

Keputusan daripada penganjur itu telah menyebabkan penunggang basikal, kumpulan sayap kanan, serta paderi agama Ortodoks berarak di jalan Belgrade sambil memegang salib dan ada juga yang berjanji untuk mengadakan protes sebagai tindak balas kepada keputusan penganjur EuroPride untuk mengadakan acara tersebut.

Ketua Gereja Ortodoks Serbia, Patriarch Porfirije, berkata acara EuroPride mengancam nilai tradisi sesebuah keluarga.

“Mereka mahu mencemarkan kesucian perkahwinan dan keluarga serta mengenakan penyatuan yang tidak wajar sebagai pengganti perkahwinan,” katanya kepada orang ramai.

Pemprotes bernama Djordje pula menambah  “Saya tidak mendiskriminasi mereka…tetapi mereka harus melakukannya di rumah dan tidak mendedahkannya.”  

Presiden negara itu sebelum ini turut menyatakan kekecewaannya terhadap pembatalan acara berkenaan dan menganggap ia melanggar hak-hak minoriti.

Katanya, acara yang disambut pada setiap tahun itu tidak dapat diteruskan berikutan ancaman daripada golongan pelampau kanan dan bimbang sekiranya berlaku keganasan.

Serbia yang kini sedang berusaha untuk menjadi ahli Kesatuan Eropah sebelum ini berjanji untuk melindungi hak-hak LGBTQ dalam negara itu.

Sumber : Reuters

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Jeti pelabuhan sementara $320 juta tentera AS di Gaza ‘pecah’ dibadai ombak kuat

Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.
  • Al Jazeera melaporkan pembinaan dermaga sementara itu sebelum ini menelan belanja $320 juta dolar dan 1,000 tentera AS diperlukan untuk membinanya.
  • Jeti yang sepatutnya bertahan sehingga September itu cuma bertahan selama lebih daripada seminggu.

Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.

Al Jazeera melaporkan pembinaan dermaga sementara itu sebelum ini menelan belanja $320 juta dolar dan 1,000 tentera AS diperlukan untuk membinanya.

Jeti yang sepatutnya bertahan sehingga September itu cuma bertahan selama lebih daripada seminggu.

Pada ketika ia digunakan, ia dilaporkan menerima kira-kira 1,000 tan metrik makanan. 

Pentagon berkata akan menggantikan jeti itu tetapi tidak menjelaskan bilakah ia akan berlaku. 

Terdahulu, Pengarah Komunikasi Agensi Kerja dan Bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin (UNRWA) menyifatkan pembinaan pelabuhan sementara tentera AS itu merupakan langkah penyelesaian rumit di saat terdapat solusi yang lebih mudah iaitu penghantaran bantuan menerusi laluan darat. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending