Connect with us

Terkini

Lebih 49 ribu pekerja sendiri di Selangor tidak carum PERKESO

Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) Selangor mengenal pasti seramai 49,103 individu bekerja sendiri di negeri ini masih belum mencarum Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS).

Wartawan TMT

Published

on

Lebih 49 ribu pekerja sendiri di Selangor tidak carum PERKESO
Foto: Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).
  • “Kesedaran individu bekerja sendiri carum Perkeso masih rendah dan ia memerlukan kesedaran untuk menggalakkan mereka mengambil kesempatan menikmati manfaat yang disediakan di bawah skim terbabit,” – Pengarah Perkeso
  • Antara faktor individu bekerja sendiri tidak mencarum kerana tidak mempunyai pengetahuan dan kurang kesedaran jika ditimpa kemalangan.
  • “Skim ini penting bagi membolehkan pekerja mendapatkan perlindungan daripada bencana pekerjaan termasuk penyakit dan kemalangan semasa menjalankan aktiviti pekerjaan.” 
  • Pencarum mempunyai pendapatan bulanan minimum RM1,050 layak mendapatkan perlindungan dengan bayaran caruman hanya RM13.10 sebulan atau RM157.20 setahun.
  • Faedah diperoleh kepada pencarum antaranya perubatan, hilang upaya kekal, pengurusan mayat dan faedah pendidikan.

SHAH ALAM – Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) Selangor mengenal pasti seramai 49,103 individu bekerja sendiri di negeri ini masih belum mencarum Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS).

Pengarahnya, Zainol Abu berkata, jumlah itu dianggap masih rendah berbanding sasaran Perkeso Selangor seramai 120,000 individu mencarum dalam skim itu pada tahun ini.

“Kesedaran dalam kalangan pekerja sendiri untuk mencarum Perkeso masih rendah dan ia memerlukan kesedaran untuk menggalakkan mereka mengambil kesempatan menikmati manfaat yang disediakan di bawah skim terbabit,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Program Penyampaian Faedah Orang Tanggungan (FOT) kepada waris mendiang, E Darwin Liew di kediamannya di Taman Paduka di sini pada Selasa.

Pencarum merupakan penghantar makanan terlibat dalam kemalangan meragut nyawa di kilometer 45.5 Jalan Klang-Teluk Intan pada 4 Ogos lalu.

Menurut Zainol, terdapat beberapa faktor menyebabkan individu bekerja sendiri tidak mencarum antaranya tidak mempunyai pengetahuan dan kurang kesedaran jika ditimpa kemalangan.

Beliau memberitahu, sehingga kini, Perkeso Selangor merekodkan seramai 70,987 pencarum sudah mendaftar pada tahun ini dengan jumlah keseluruhan pendaftaran seramai 359,531 pencarum sejak pelaksanaannya pada tahun 2017.

“Skim ini penting bagi membolehkan pekerja mendapatkan perlindungan daripada bencana pekerjaan termasuk penyakit dan kemalangan semasa menjalankan aktiviti pekerjaan,” ujarnya.

Beliau memberitahu, sektor pengangkutan barangan dan makanan mencatatkan jumlah tertinggi iaitu seramai 182,393 pencarum SKSPS, manakala perikanan pula seramai 35,259 pencarum dan pengangkutan penumpang seramai 20,906 pencarum,” kata Zainol.

Jelas beliau, pencarum yang mempunyai pendapatan bulanan minimum RM1,050 layak mendapatkan perlindungan dengan bayaran caruman hanya RM13.10 sebulan atau RM157.20 setahun.

Ujar beliau, terdapat banyak faedah diperoleh kepada pencarum antaranya perubatan, hilang upaya kekal, pengurusan mayat dan faedah pendidikan.

“Individu bekerja sendiri boleh mendapatkan maklumat mengenai perkara itu secara dalam talian di https://matrix.perkeso.gov.my atau terus ke cawangan Perkeso berhampiran,” katanya.

Sumber : Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending