Connect with us

Terkini

Lebih 49 ribu pekerja sendiri di Selangor tidak carum PERKESO

Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) Selangor mengenal pasti seramai 49,103 individu bekerja sendiri di negeri ini masih belum mencarum Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS).

Wartawan TMT

Published

on

Lebih 49 ribu pekerja sendiri di Selangor tidak carum PERKESO
Foto: Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).
  • “Kesedaran individu bekerja sendiri carum Perkeso masih rendah dan ia memerlukan kesedaran untuk menggalakkan mereka mengambil kesempatan menikmati manfaat yang disediakan di bawah skim terbabit,” – Pengarah Perkeso
  • Antara faktor individu bekerja sendiri tidak mencarum kerana tidak mempunyai pengetahuan dan kurang kesedaran jika ditimpa kemalangan.
  • “Skim ini penting bagi membolehkan pekerja mendapatkan perlindungan daripada bencana pekerjaan termasuk penyakit dan kemalangan semasa menjalankan aktiviti pekerjaan.” 
  • Pencarum mempunyai pendapatan bulanan minimum RM1,050 layak mendapatkan perlindungan dengan bayaran caruman hanya RM13.10 sebulan atau RM157.20 setahun.
  • Faedah diperoleh kepada pencarum antaranya perubatan, hilang upaya kekal, pengurusan mayat dan faedah pendidikan.

SHAH ALAM – Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) Selangor mengenal pasti seramai 49,103 individu bekerja sendiri di negeri ini masih belum mencarum Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS).

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengarahnya, Zainol Abu berkata, jumlah itu dianggap masih rendah berbanding sasaran Perkeso Selangor seramai 120,000 individu mencarum dalam skim itu pada tahun ini.

“Kesedaran dalam kalangan pekerja sendiri untuk mencarum Perkeso masih rendah dan ia memerlukan kesedaran untuk menggalakkan mereka mengambil kesempatan menikmati manfaat yang disediakan di bawah skim terbabit,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Program Penyampaian Faedah Orang Tanggungan (FOT) kepada waris mendiang, E Darwin Liew di kediamannya di Taman Paduka di sini pada Selasa.

Pencarum merupakan penghantar makanan terlibat dalam kemalangan meragut nyawa di kilometer 45.5 Jalan Klang-Teluk Intan pada 4 Ogos lalu.

Menurut Zainol, terdapat beberapa faktor menyebabkan individu bekerja sendiri tidak mencarum antaranya tidak mempunyai pengetahuan dan kurang kesedaran jika ditimpa kemalangan.

Beliau memberitahu, sehingga kini, Perkeso Selangor merekodkan seramai 70,987 pencarum sudah mendaftar pada tahun ini dengan jumlah keseluruhan pendaftaran seramai 359,531 pencarum sejak pelaksanaannya pada tahun 2017.

“Skim ini penting bagi membolehkan pekerja mendapatkan perlindungan daripada bencana pekerjaan termasuk penyakit dan kemalangan semasa menjalankan aktiviti pekerjaan,” ujarnya.

Beliau memberitahu, sektor pengangkutan barangan dan makanan mencatatkan jumlah tertinggi iaitu seramai 182,393 pencarum SKSPS, manakala perikanan pula seramai 35,259 pencarum dan pengangkutan penumpang seramai 20,906 pencarum,” kata Zainol.

Jelas beliau, pencarum yang mempunyai pendapatan bulanan minimum RM1,050 layak mendapatkan perlindungan dengan bayaran caruman hanya RM13.10 sebulan atau RM157.20 setahun.

Ujar beliau, terdapat banyak faedah diperoleh kepada pencarum antaranya perubatan, hilang upaya kekal, pengurusan mayat dan faedah pendidikan.

“Individu bekerja sendiri boleh mendapatkan maklumat mengenai perkara itu secara dalam talian di https://matrix.perkeso.gov.my atau terus ke cawangan Perkeso berhampiran,” katanya.

Sumber : Sinar Harian

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending