Connect with us

Antarabangsa

Perancis hantar kapal, tawar bantuan perubatan di Gaza

Perancis bersiap sedia untuk menghantar kapal pengangkut helikopter Dixmude ke timur Mediterranean untuk menawarkan bantuan perubatan di Gaza, kata pejabat presiden Perancis, pada Ahad.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Perancis sedia hantar kapal pengangkut helikopter Dixmude ke timur Mediterranean tawar bantuan perubatan di Gaza, kata pejabat presiden Perancis, pada Ahad.
  • Dixmude akan berlayar “pada permulaan minggu dan tiba di Mesir dalam beberapa hari akan datang,” kata pejabat Presiden Emmanuel Macron.
  • Penerbangan sewa bawa lebih 10 tan bekalan perubatan juga dirancang untuk permulaan minggu ini.
  • Ia menambah “Perancis sedang menggerakkan semua cara yang ada untuk menyumbang kepada pemindahan kanak-kanak yang cedera dan sakit yang memerlukan rawatan kecemasan dari Semenanjung Gaza ke hospitalnya.”

Paris: Perancis bersiap sedia untuk menghantar kapal pengangkut helikopter Dixmude ke timur Mediterranean untuk menawarkan bantuan perubatan di Gaza, kata pejabat presiden Perancis, pada Ahad.

Dixmude akan berlayar “pada permulaan minggu dan tiba di Mesir dalam beberapa hari akan datang,” kata pejabat Presiden Emmanuel Macron.

Penerbangan sewa yang membawa lebih daripada 10 tan bekalan perubatan juga dirancang untuk permulaan minggu ini.

“Perancis juga akan menyumbang kepada usaha Eropah dengan peralatan perubatan dalam penerbangan Eropah pada 23 dan 30 November,” kata pejabat presiden.

Ia menambah bahawa “Perancis sedang menggerakkan semua cara yang ada untuk menyumbang kepada pemindahan kanak-kanak yang cedera dan sakit yang memerlukan rawatan kecemasan dari Semenanjung Gaza ke hospitalnya.”

Macron kemudiannya di X, sebelum ini Twitter, berkata, sehingga 50 kanak-kanak boleh diterbangkan untuk rawatan di hospital di Perancis “jika berguna dan perlu.”

Israel berikrar untuk memusnahkan penguasa Gaza Hamas selepas kumpulan pejuang Palestin itu melakukan serangan paling maut dalam sejarah negara itu pada 7 Oktober.

Kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, terbunuh di Israel, semasa serangan Hamas pada 7 Oktober dan kira-kira 240 dijadikan tebusan, menurut pegawai Israel.

Di Gaza, 13,000 orang, terutamanya orang awam dan lebih 5,000 daripadanya kanak-kanak, dibunuh oleh tindak balas tentera Israel, menurut pegawai Hamas.

Macron memberitahu Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu terdapat “terlalu banyak kematian orang awam” di Gaza, kata pejabatnya pada Ahad.

Pemimpin Perancis itu juga mengingatkan Netanyahu mengenai “keperluan mutlak untuk membezakan pengganas daripada penduduk” dan “pentingnya mencapai gencatan senjata kemanusiaan segera yang membawa kepada gencatan senjata.”

Macron pada Sabtu bercakap dengan Emir Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani dan dengan Presiden Mesir Abdel Fattah al-Sisi mengenai rundingan berterusan untuk membebaskan tebusan yang ditahan oleh Hamas di Gaza.

Menteri Pertahanan Perancis Sebastien Lecornu pada Sabtu berada di Qatar, yang mengetuai usaha pengantaraan.

Presiden Perancis dan rakan sejawatannya dari Mesir bersetuju mengenai “keperluan untuk menambah bilangan trak memasuki Gaza dan untuk mengukuhkan penyelarasan untuk menyampaikan bantuan kemanusiaan dan merawat yang cedera,” kata pejabat Macron.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending