Connect with us

Antarabangsa

Perancis hantar kapal, tawar bantuan perubatan di Gaza

Perancis bersiap sedia untuk menghantar kapal pengangkut helikopter Dixmude ke timur Mediterranean untuk menawarkan bantuan perubatan di Gaza, kata pejabat presiden Perancis, pada Ahad.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Perancis sedia hantar kapal pengangkut helikopter Dixmude ke timur Mediterranean tawar bantuan perubatan di Gaza, kata pejabat presiden Perancis, pada Ahad.
  • Dixmude akan berlayar “pada permulaan minggu dan tiba di Mesir dalam beberapa hari akan datang,” kata pejabat Presiden Emmanuel Macron.
  • Penerbangan sewa bawa lebih 10 tan bekalan perubatan juga dirancang untuk permulaan minggu ini.
  • Ia menambah “Perancis sedang menggerakkan semua cara yang ada untuk menyumbang kepada pemindahan kanak-kanak yang cedera dan sakit yang memerlukan rawatan kecemasan dari Semenanjung Gaza ke hospitalnya.”

Paris: Perancis bersiap sedia untuk menghantar kapal pengangkut helikopter Dixmude ke timur Mediterranean untuk menawarkan bantuan perubatan di Gaza, kata pejabat presiden Perancis, pada Ahad.

Dixmude akan berlayar “pada permulaan minggu dan tiba di Mesir dalam beberapa hari akan datang,” kata pejabat Presiden Emmanuel Macron.

Penerbangan sewa yang membawa lebih daripada 10 tan bekalan perubatan juga dirancang untuk permulaan minggu ini.

“Perancis juga akan menyumbang kepada usaha Eropah dengan peralatan perubatan dalam penerbangan Eropah pada 23 dan 30 November,” kata pejabat presiden.

Ia menambah bahawa “Perancis sedang menggerakkan semua cara yang ada untuk menyumbang kepada pemindahan kanak-kanak yang cedera dan sakit yang memerlukan rawatan kecemasan dari Semenanjung Gaza ke hospitalnya.”

Macron kemudiannya di X, sebelum ini Twitter, berkata, sehingga 50 kanak-kanak boleh diterbangkan untuk rawatan di hospital di Perancis “jika berguna dan perlu.”

Israel berikrar untuk memusnahkan penguasa Gaza Hamas selepas kumpulan pejuang Palestin itu melakukan serangan paling maut dalam sejarah negara itu pada 7 Oktober.

Advertisement

Kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, terbunuh di Israel, semasa serangan Hamas pada 7 Oktober dan kira-kira 240 dijadikan tebusan, menurut pegawai Israel.

Di Gaza, 13,000 orang, terutamanya orang awam dan lebih 5,000 daripadanya kanak-kanak, dibunuh oleh tindak balas tentera Israel, menurut pegawai Hamas.

Macron memberitahu Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu terdapat “terlalu banyak kematian orang awam” di Gaza, kata pejabatnya pada Ahad.

Pemimpin Perancis itu juga mengingatkan Netanyahu mengenai “keperluan mutlak untuk membezakan pengganas daripada penduduk” dan “pentingnya mencapai gencatan senjata kemanusiaan segera yang membawa kepada gencatan senjata.”

Macron pada Sabtu bercakap dengan Emir Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani dan dengan Presiden Mesir Abdel Fattah al-Sisi mengenai rundingan berterusan untuk membebaskan tebusan yang ditahan oleh Hamas di Gaza.

Menteri Pertahanan Perancis Sebastien Lecornu pada Sabtu berada di Qatar, yang mengetuai usaha pengantaraan.

Advertisement

Presiden Perancis dan rakan sejawatannya dari Mesir bersetuju mengenai “keperluan untuk menambah bilangan trak memasuki Gaza dan untuk mengukuhkan penyelarasan untuk menyampaikan bantuan kemanusiaan dan merawat yang cedera,” kata pejabat Macron.

Sumber: Harian Metro

Author

Antarabangsa

Rejim penjajah Israel berundur dari bahagian utara Gaza – Briged Al-Qassam

Briged Al-Qassam, sayap tentera Hamas memaklumkan tentera Israel sudah berundur dari bahagian utara Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

Rejim penjajah Israel berundur dari bahagian utara Gaza – Briged Al-Qassam
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Briged Al-Qassam, sayap tentera Hamas memaklumkan tentera Israel sudah berundur dari bahagian utara Gaza.
  • Kumpulan pejuang itu menyifatkan operasi rejim zionis sebagai gagal dan mengatakan sebanyak 70 peratus anggota tentera Israel di utara kini sudah tiada.
  • Pegawai Hamas, Osama Hamdan, yang berpangkalan di Lubnan mendedahkan Israel cuba memancing orang awam Gaza ke selatan untuk memerangkap dan membunuh mereka di kawasan itu.
  • “Jelas bahawa dakwaan pendudukan, mengenai kewujudan kawasan selamat di selatan Semenanjung Gaza dan desakan berterusan untuk rakyat pergi ke sana adalah satu rancangan serta perangkap yang dirancang.
  • “Ia untuk melakukan lebih banyak pembunuhan beramai-ramai terhadap orang awam yang tidak bersenjata serta orang yang dipindahkan ke selatan,” katanya seperti dilaporkan Al Jazeera.

GAZA: Briged Al-Qassam, sayap tentera Hamas memaklumkan tentera Israel sudah berundur dari bahagian utara Gaza.

Kumpulan pejuang itu menyifatkan operasi rejim zionis sebagai gagal dan mengatakan sebanyak 70 peratus anggota tentera Israel di utara kini sudah tiada.

Dalam serangan bertali arus yang dilancarkan Israel dilihat cubaan untuk mengusir penduduk dari utara wilayah itu ke selatan.

Sementara itu, Hamas mengecam United Kingdom (UK) kerana merancang untuk melancarkan pengawasan melalui udara ke atas Semenanjung Gaza dengan menggelarkan negara itu sebagai rakan dalam perang Israel.

Memetik laporan media Arab, UK yang menjalankan penerbangan pengawasan ke atas Gaza didakwa mahu membantu mengesan tawanan Israel, kata Hamas menerusi satu kenyataan.

Pada Sabtu lalu, Kementerian Pertahanan UK mengesahkan bahawa tenteranya melakukan penerbangan pengawasan ke atas Gaza.

Dalam pada itu, pegawai Hamas, Osama Hamdan, yang berpangkalan di Lubnan mendedahkan Israel cuba memancing orang awam Gaza ke selatan untuk memerangkap dan membunuh mereka di kawasan itu.

Advertisement

“Jelas bahawa dakwaan pendudukan, mengenai kewujudan kawasan selamat di selatan Semenanjung Gaza dan desakan berterusan untuk rakyat pergi ke sana adalah satu rancangan serta perangkap yang dirancang.

“Ia untuk melakukan lebih banyak pembunuhan beramai-ramai terhadap orang awam yang tidak bersenjata serta orang yang dipindahkan ke selatan,” katanya seperti dilaporkan Al Jazeera.

Tentera Israel turut mengarahkan rakyat Palestin mengosongkan beberapa kawasan di dalam dan sekitar bandar Khan Younis.

Selain itu, rejim Zionis juga menyiarkan peta yang menunjukkan tempat perlindungan yang perlu dituju oleh rakyat Palestin dari Khan Younis sehingga ke selatan iaitu di Rafah bersempadan dengan Mesir.

Ramai penduduk Gaza mendakwa kawasan yang mereka dipaksa untuk pergi turut diserang. – AGENSI

Sumber: Berita Harian

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending