Connect with us

Antarabangsa

UNGA: Hanya 12 negara sokong AS bantah gencatan senjata di Gaza

Amerika Syarikat (AS) mendapat ‘malu besar dan tersisih’ apabila hanya 12 negara menyertai Washington dan Israel dalam Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) yang menentang usul gencatan senjata demi membolehkan bantuan kemanusiaan disalurkan dengan lancar di Semenanjung Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

UNGA: Hanya 12 negara sokong AS bantah gencatan senjata di Gaza
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Amerika Syarikat (AS) mendapat ‘malu besar dan tersisih’ apabila hanya 12 negara menyertai Washington dan Israel dalam Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA).
  • Usul yang dikemukakan oleh Jordan diluluskan di New York dengan mendapat 120 undian berbanding 14 yang menentang, serta 45 negara lain berkecuali.
  • Keputusan itu secara tidak langsung menunjukkan sokongan langsung daripada negara kuasa besar, termasuk Perancis, United Kingdom (UK) dan Sepanyol yang enggan menyertai Washington.

WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) mendapat ‘malu besar dan tersisih’ apabila hanya 12 negara menyertai Washington dan Israel dalam Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) yang menentang usul gencatan senjata demi membolehkan bantuan kemanusiaan disalurkan dengan lancar di Semenanjung Gaza.

Satu jam selepas Israel memperluaskan serangan di Gaza, usul yang dikemukakan oleh Jordan diluluskan di New York dengan mendapat 120 undian berbanding 14 yang menentang, serta 45 negara lain berkecuali.

Keputusan itu secara tidak langsung menunjukkan sokongan langsung daripada negara kuasa besar, termasuk Perancis, United Kingdom (UK) dan Sepanyol yang enggan menyertai Washington.

Antara negara yang menyokong AS adalah Fiji, Tonga, Marshall Islands, Micronesia, Nauru dan Papua New Guinea.

Menjelang undian usul tersebut, Jordan berikrar untuk memaksimumkan sokongan terhadap Palestin dengan menggesa gencatan senjata dilakukan segera, selain menyokong supaya semua tebusan dibebaskan dengan selamat.

Namun, Kanada yang mendapat sokongan AS menyatakan usul Jordan itu tidak menyeluruh kerana negara berkenaan tidak menyebut nama Hamas, sebaliknya mengecam semua serangan dan keganasan terhadap rakyat Palestin serta penduduk Israel.

Jordan juga tidak menjelaskan mengenai tebusan yang ditawan Hamas.

Apabila Kanada membuat pindaan usul dengan menyebut nama Hamas dan penduduk Israel yang dijadikan tebusan, usul itu mendapat undian 88 berbanding 55 dengan 27 negara Eropah menyokongnya.

Perkara itu menjadikan semua negara anggota PBB terpaksa membuat pilihan, sama ada menyokong usul Jordan atau usul menamakan Hamas sebagai pengganas yang menyebabkan konflik berlaku.

Dalam pada itu, Duta Jordan ke PBB, Ayman Safadi menyifatkan kemenangan undian usul tersebut sebagai ‘suara tegakkan keadilan’ menentang kekejaman Israel terhadap rakyat Palestin.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Louisiana negeri AS pertama wajibkan paparan Sepuluh Perintah Tuhan di kelas awam

Louisiana merupakan negeri pertama Amerika Syarikat (AS) mewajibkan Sepuluh Perintah Tuhan (Ten Commandments) dipaparkan di setiap bilik kelas sekolah awam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gabenor Republikan, Jeff Landry.

Louisiana merupakan negeri pertama Amerika Syarikat (AS) mewajibkan Sepuluh Perintah Tuhan (Ten Commandments) dipaparkan di setiap bilik kelas sekolah awam.

Undang-undang ditandatangani Gabenor Republikan Jeff Landry pada Rabu itu mewajibkan paparan bersaiz poster tertulis butiran Sepuluh Perintah Tuhan menggunakan “tulisan besar dan mudah dibaca” di semua kelas awam, dari tadika sehingga ke universiti yang dibiayai kerajaan negeri.

Pembangkang mempersoalkan keabsahan undang-undang sedemikian dan berikrar untuk mencabarnya di mahkamah. 

Penyokong pula berkata langkah itu bukan semata-mata bersifat keagamaan, tetapi juga mempunyai kepentingan sejarah. 

Dalam bahasa undang-undang, Sepuluh Perintah Tuhan adalah “dokumen asas bagi kerajaan negeri dan negara kita.”

Poster-poster tersebut akan disertakan bersama empat perenggan “penjelasan konteks” menerangkan bagaimana Sepuluh Perintah Tuhan menjadi “bahagian penting dalam pendidikan awam Amerika selama hampir tiga abad,” yang mesti lengkap dipasang di bilik darjah menjelang awal 2025.

Di bawah undang-undang ini, dana negeri tidak akan digunakan bagi melaksanakan mandat tersebut tetapi poster-poster terbabit akan dibiayai melalui sumbangan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending