Connect with us

Antarabangsa

Kesilapan besar jika Israel duduki semula Gaza – Biden

PRESIDEN Amerika Syarikat (AS), Joe Biden menegaskan, adalah satu “kesilapan besar” jika Israel menduduki semula Gaza, lapor portal berita CNN.

Wartawan TMT

Published

on

Kesilapan besar jika Israel duduki semula Gaza – Biden
Foto: Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden.
  • Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden menegaskan, adalah satu “kesilapan besar” jika Israel menduduki semula Gaza, lapor portal berita CNN.
  • Namun begitu, kata Biden, Israel “harus bertindak balas” dan “menggempur Hamas” selepas serangan keganasan minggu lepas – yang beliau bandingkan dengan Holocaust – dalam satu temu bual yang disiarkan pada hari Ahad.
  • Dalam wawancara bersama program 60 Minutes itu, ketika ditanya sama ada beliau bersetuju dengan “pengepungan sepenuhnya” di Gaza, Biden berkata, beliau yakin Israel akan bertindak mengikut peraturan perang dan akan ada “keupayaan bagi penduduk Gaza yang tidak bersalah untuk mendapat akses kepada ubat, makanan dan air.”
  • Temu bual itu direkodkan oleh CBS News pada Jumaat lalu dan disiarkan di 60 Minutes pada hari Ahad.

PRESIDEN Amerika Syarikat (AS), Joe Biden menegaskan, adalah satu “kesilapan besar” jika Israel menduduki semula Gaza, lapor portal berita CNN.

Namun begitu, kata Biden, Israel “harus bertindak balas” dan “menggempur Hamas” selepas serangan keganasan minggu lepas – yang beliau bandingkan dengan Holocaust – dalam satu temu bual yang disiarkan pada hari Ahad.

Dalam wawancara bersama program 60 Minutes itu, ketika ditanya sama ada beliau bersetuju dengan “pengepungan sepenuhnya” di Gaza, Biden berkata, beliau yakin Israel akan bertindak mengikut peraturan perang dan akan ada “keupayaan bagi penduduk Gaza yang tidak bersalah untuk mendapat akses kepada ubat, makanan dan air.”

Temu bual itu direkodkan oleh CBS News pada Jumaat lalu dan disiarkan di 60 Minutes pada hari Ahad.

Pada satu soalan lain, apabila ditanya sama ada beliau akan menyokong pendudukan Israel di Gaza pada masa ini, Biden berterus-terang tanpa berselindung.

“Saya fikir itu akan menjadi kesilapan besar,” katanya.

“Lihat, apa yang berlaku di Gaza, pada pandangan saya adalah Hamas dan elemen ekstremis Hamas tidak mewakili semua rakyat Palestin.

“Dan saya fikir … ia akan menjadi kesilapan untuk … Israel untuk menduduki … Gaza lagi. Kami … tetapi memasuki dan menghapuskan ekstremis, Hezbollah di utara dan Hamas di selatan. Adalah keperluan yang diperlukan,” tegas Biden memberikan peringatan.

Ini merupakan amaran terbuka dan tegas oleh Presiden AS menentang pendudukan Israel di Gaza.

Biden juga memberitahu, beliau ingin melihat bantuan dikirim ke Gaza dan laluan kemanusiaan dibuka bagi memberi peluang kepada penduduk awam meninggalkan kawasan tersebut, tetapi berkata ia adalah “sukar.”

Sehubungan itu, beliau berkata, pentadbirannya sedang berusaha dengan pegawai Israel dan Mesir.

Ketika beliau percaya Hamas harus dimusnahkan sepenuhnya, Biden menambah “perlunya ada Pihak Berkuasa Palestin. Perlu ada – jalan menuju negara Palestin.”

Pada soalan sama ada sekarang masa untuk gencatan senjata dilakukan, Presiden AS itu hanya menyuarakan pandangan dan sokongan untuk tindakan lanjut diambil terhadap Hamas.

“Lihat, ada perbezaan asas di sini,” kata Biden.

“Israel sedang menentang sekumpulan orang yang terlibat dalam keganasan seperti Holocaust. Lalu – saya fikir Israel harus bertindak balas. Mereka harus menggempur Hamas.”

Sumber: Astro Awani

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Tentera Mesir dan Israel bertempur di sempadan Rafah

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.
  • Berita yang belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh orang Israel cedera, dan seorang askar Mesir terbunuh, di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.
  • Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini.

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Berita belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh tentera Israel cedera dan seorang askar Mesir terbunuh di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.

Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini. 

Sumber peringkat tinggi itu, yang bercakap dengan TNA dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana tidak diberi kuasa memberi taklimat kepada media, tidak menjelaskan lebih lanjut tetapi berkata “askar Israel membalas tembakan dan kemudian melepaskan tembakan amaran sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.”

Tiada butiran lanjut tersedia serta-merta pada masa penerbitan, tetapi laporan yang tidak disahkan mengatakan tentera Israel dilaporkan berundur dari sempadan Palestin di sempadan Rafah.

Sementara itu, tentera Mesir tidak mengesahkan atau menafikan kejadian itu secara rasmi.

Walaupun secara teknikalnya keamanan dengan Israel wujud sejak 1970-an, warga Mesir bertelagah dengan rejim zionis secara berturut-turut mengenai normalisasi.

Secara diplomatik dan komersial, Kaherah menganggap Israel sebagai sebuah negara mempunyai hubungan kukuh di beberapa kawasan tetapi ketegangan semakin memuncak selepas Israel melancarkan perangnya ke atas Gaza Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending